Sağlık Bakanlığı’ndan şiddete AKP usulü ‘çözüm’: Dinleme!

Sağlık Bakanlığı’nın hekime şiddeti “önlemek” adı altında hekim-hasta ilişkilerini dinleme cihazlarıyla kayıt altına almak istediği ortaya çıktı. Konuyu soL’a değerlendiren TTB Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen, hasta mahremiyetini yok sayacak böylesi bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçilerine şiddete karşı önerdiği yeni yöntemi açıklayan Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanı Mehmet Demircioğlu, hekimlerin odalarının tabletler aracılığıyla dinleneceğini ve tüm konuşmaların kayıt altına alınacağını söyledi.

Gaziantep’te Doktor Ersin Arslan’ın öldürülmesinin ardından son dönemde artan şiddet olaylarını sağlık emekçileri soL'a değerlendirdi.

Şiddete çözüm bulunmuş…
Bugün Türkiye gazetesinde yer alan bir habere göre AKP sağlık emekçilerine yönelik şiddete önemli bir “çözüm” buldu.
“Doktora dayağı bitirecek” yazılım olarak duyurulan haberde, hasta-hekim mahremiyetinin büyük bir hukuksuzlukla ihlal edileceğine değinilmezken, sistemin, hekimin hastaya bağırmasını, hastanın hekime saldırmasını, yanlış teşhisi ve tacizi önleyeceği belirtildi.

Şiddete önlem paketi, İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanına soruldu
Sağlık emekçilerine şiddeti değerlendiren ismin Sağlık Bakanlığı’nın İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanı Mehmet Demircioğlu olması haberin bir diğer ilginç yönü oluştururken, Demircioğlu yaptığı açıklama şu sözleri dile getirdi:

“Yeni bir yazılım geliştirdik ve bunu tabletlere yükleyeceğiz. Tabletlerde özel ses desibeline duyarlı mikrofonlar yer alacak. Hekim hastasını muayene ederken tablet yanında olacak. Muayene esnasında hekim hastaya veya hasta hekime bağırdığında sistem otomatik olarak başhekime ya da güvenlik birimine hatta polise sinyal verecek. Böylelikle hekim ve hasta arasında yaşanan tartışma fiziksel şiddete dönüşmeden müdahale edilecek."

Hasta hekim arasındaki tüm konuşmaları kayıt altına alacaklarını belirten Demircioğlu, bu hukuk dışı dinleme uygulamalarını şöyle gerekçelendiriyor: "Böylelikle yanlış teşhis ve sözlü taciz gibi olumsuz durumların ortaya çıkarılmasında bu sistem işe yarayacak. Ortaya çıkan mağduriyet yeni sistemle ispatlanabilecek.”

“Öneri en temel hasta haklarının ihlali”
Böylesi bir uygulamanın sağlık emekçilerine şiddeti önlemek adına yapılmasını kabul etmediklerini belirten TTB Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen, böylesi bir uygulamanın en temel hasta haklarının açık bir ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Mahremiyet hakkının hasta-hekim ilişkilerinde oldukça önemli olduğuna değinen Demirdizen, etik dışı böylesi bir uygulamanın hekim dostuymuş gibi gösterilmeye çalışılmasına tepki gösterdi.

Daha önce benzer uygulamaların lokal olarak birkaç hastanede uygulanmak istendiğini ancak mahkeme kararıyla durdurulduğunu belirten Demirdizen, uygulamanın kabul edilemeyeceğini ifade etti.

(soL - Haber Merkezi)