İşte ‘pısırık’ olmayan dış politika

ABD başkanı Barack Obama’nın telefon görüşmesi sırasında elinde bir beyzbol sopası tutarken çekilen fotoğraflar, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler hakkında geniş bir fikir veriyor. Beyaz Saray’ın bu fotoğrafı servis etmesi de, söz konusu ilişkide kimin patron olduğunu göstermek amacını taşıyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te Başbakan Erdoğan’la telefon görüşmesi yaptığı sırada elinde bir beyzbol sopası tutması, birçok açıdan manidar bir görüntü çiziyor. Fotoğrafın Beyaz Saray tarafından basına servis edilmesi ile, ABD Türkiye üzerindeki “patronaj”ını tüm dünyaya göstermiş oldu.

Daha önce de basına yansıyan benzer görüntüler arasında Obama’nın Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu parmak işaretiyle çağırdığı bir video hatırlanıyor.

Üstelik bu tip görüntüler ABD-Türkiye ilişkisi ile sınırlı değil. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu elleriyle yaptığı hareketle çağırırken, konu gündemde eleştirilere ve alaylara neden olmuştu.

Başbakan Erdoğan'ın kendisinden önceki hükümetleri pısırık olmakla suçlamasına, kendisinden "kasımpaşalı" olarak söz edilmesini istemesine ve yeri geldiğinde "kabadayıca" açıklamalar yapmasına rağmen, Obama'nın davranışı karşısındaki suskunluğu, Erdoğan'ın "Kasımpaşalılığının" herkese karşı geçerli olmadığını gösteriyor. Ayrıca eski başbakan Bülent Ecevit'in Clinton'la görüşmesinden basına yansıyan bir fotoğraf üzerinden hayli siyaset yapan ve sert sözlerle Ecevit'i eleştiren Erdoğan'ın, kendisi ve bakanı söz konusu olduğunda aynı muameleyi uysallıkla kabul ettiği görülüyor.

Bu arada, CHP Milletvekili Umut Oran konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. Oran'ın sunduğu önergede söz konusu fotoğrafın çekilmesinin ve servis edilmesinin diplomatik dilde ne anlama geldiğini ve hakaret içeren fotoğrafın Beyaz Saray web sitesinden kaldırılması için herhangi bir girişimde bulunulup bulunulmadığını da soruluyor.

İşte söz konusu görüntüler: