Japonya'dan Giresun'a gelen gezici sağlık otobüsüne ne oldu?

Bir zamanlar büyük umutlarla Giresun'a getirilen Gezici Sağlık Otobüsü zaman içinde AKP'li belediye tarafından çürümeye terk edildi. Oysa 6 Şubat'ta bu otobüs depremzedelere merhem olabilirdi.

Barış Tüysüz*

Geçtiğimiz günlerde Japonya Büyükelçiliği ile Giresun Belediyesi arasında "Yerel Projelere Hibe Programı" kapsamında İtfaiye Müdürlüğü hizmetinde kullanılmak üzere bir arama kurtarma aracı hibesi için ön görüşme gerçekleştirildi.

Japonya Hükümeti uyguladığı programla her yıl ülkemizdeki farklı kentlerde gerekli ve doğru başvuruları yapan yerel yönetimlere bu tür hibelerde bulunuyor. Dolayısıyla bu hibeler Giresun’a da yabancı değil. 

Örneğin; 2016 yılında Giresun Görele Belediyesi tarafından başvurusu yapılarak kabul gören “Yaşamda Tutmak İçin Arama Kurtarma Ekibi Kurulması Projesi” ile AKP'li Görele Belediye Başkanı Tolga Erener döneminde Görele’ye tam donanımlı arama kurtarma aracı kazandırılmıştı.

Bir başka örnekte CHP'li Kerim Aksu başkanlığındaki Giresun Belediyesi tarafından geliştirilen “Gezici Sağlık Aracı Yapımı Projesi” başvurusu, o yıl yapılan 350 proje arasında birincilikle kabul görmüş, 2012 yılı Mart ayında imzalanan protokolün ardından 2013 yılı Mayıs ayında Giresun'a tıbbi donanımlı bir gezici sağlık otobüsü sağlanmıştı. 

Döneminde yeni sayılacak Mercedes O 403 model bir otobüse son teknolojiyle iç dizaynı yaptırılan bu gezici sağlık aracı, içerisinde görev yapan 1 doktor, 2 hemşire, 4 sağlık personeli ile mahallelerde vatandaşların ayağına giderek muayene, kan tahlili, idrar tahlili, rutin biyokimya testleri, enjeksiyon uygulaması, pansuman, serum takımı, sütur atma, tansiyon ve ateş takibi gibi sağlık hizmetlerinde bulunmuştu.

Son zamanlarda Giresun’da gündemde olan bir diğer konu ‘Kayıp Tekne’ hadisesiydi. 11 Eylül 2017 tarihinde Giresun Belediyesi İtfaiye Su altı Arama Kurtarma (GİSAK) amirliği adına Giresun Liman Başkanlığı'na "Görev/Devriye Gemisi" olarak kaydedilen 9,5 metrelik tekne 2021 yılına kadar kullanımda kaldıktan sonra AKP’li Şenlikoğlu döneminde ortadan kaybolmuştu. Yine o dönemin İtfaiye Müdürü ise 8 Şubat 2022 tarihinde Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde çıkan yangında olay yerine hiç gitmediği halde "İtfaiye Müdürü nerede?" diye soran dönemin Valisi Enver Ünlü’ye yangında dumandan zehirlenerek hastaneye kaldırıldı yalanını söyleyen ve ardından görevden alınan Coşkun Musaoğlu idi.

Nihayetinde belediye envanterine kayıtlı bu tekne bir anda ortadan kaybolmuş, AKP’li belediye yönetimi tarafından da nerede olduğu hiç sorulmamıştı. Halen Giresun Liman Başkanlığı kayıtlarında hizmette görünen tekneyle ilgili 31 Mart’ta göreve seçilen CHP’li Belediye Başkanı Fuat Köse, teknenin derhal bulunması talimatı verince ortalık karışmıştı.

Yaklaşık 2 milyar liralık borç batağındaki belediyenin elindeki her demirbaşın, kasasındaki her kuruşun ne kadar değerli olduğundan bahsetmek abesle iştigal olacaktır.

Gezici sağlık otobüsüne ne oldu?

Şimdi gelelim az evvel bahsi geçen, Japonya Büyükelçiliği tarafından Giresun Belediyesi’ne hibe edilen bu gezici sağlık otobüsüne ne oldu sorusuna.

Japonya Büyükelçiliği ile 2012 yılında imzalanan protokol gereği "En az 15 yıl hizmette kalması sağlanacaktır" şartı ile Giresun Belediyesi’ne hibe edilen bu gezici sağlık otobüsü Kerim Aksu’nun ikinci döneminin sonuna kadar kesintisiz hizmet verdikten sonra, AKP'li Aytekin Şenlikoğlu dönemiyle birlikte belediye garajına çekilerek çürümeye terk edildi. 

Birkaç yıl garajda yatan aracın yeniden aktif hale getirilebilmesi için üzerindeki cihazların kalibrasyon ve bakımları ve aracın bakım maliyetinin yüksek olduğu gerekçesiyle üzerindeki tıbbi ekipmanlar sökülerek araç hurda olarak satıldı. Dolayısıyla imzalanan protokol gereği en az 2028 yılına kadar hizmette tutulması gereken ve o sene tüm Türkiye içerisinde yapılan 350 başvuru arasından birincilikle Giresun halkının hizmetine verilen "Gezici Sağlık Otobüsü", Şenlikoğlu yönetimi tarafından yok edilmiş oldu.

 

Bir zamanlar büyük umutlar ve törenlerle takdim edilen gezici sağlık otobüsü, zaman içinde çürümeye terk edildi.

6 Şubat depreminde değerlendirilebilirdi

Büyük acılar yaşadığımız 6 Şubat depreminde ya da ilimizde yaşanan doğal afetlerde, Giresun Belediyesi’ne ait gezici bir sağlık otobüsünün topluma ne denli faydalı hizmet vereceğini, yaraların sarılmasına nasıl bir katkı sağlayacağını bir düşünelim. Memleket adına çok yazık.

Şunu da eklemeden geçmek olmaz. 2021 yılı sonlarında bu konuda ulusal medyada çıkan haberlere istinaden Şenlikoğlu yönetimi tarafından bir yalanlama açıklaması yapılmıştı. Fakat olayın ve dönemin tanıklarından bu yapılan açıklamanın durumu kurtarmaktan ibaret bir safsata olduğunu öğrendim. Gezici sağlık otobüsünün faal olduğu dönemde, kış aylarında araçtaki tıbbi ekipmanlar çıkarılıp belediye sağlık müdürlüğüne taşınarak hizmet burada sürdürülürken, kış sonrası cihazların kalibrasyonlarının yapılarak otobüse tekrar yerleştirilerek gezici hizmet devam etmekteymiş.

Tabii bu noktada, Şenlikoğlu yönetimi bu hizmeti bir başka AKP'li belediye başkanından devralmış olsaydı ya da bir dönem önce bunu kendisinin hizmete kazandırdığını varsayarsak sonuç böyle mi olurdu diye sorgulamak gerekiyor. 

AKP'nin kamu kaynaklarını har vurup harman savurmasının ardından bırakılan milyarlarca lira borç. Yandaş müteahhitleri zengin eden imar hokkabazlıkları iddiaları. Soru işaretleriyle dolu ihaleler ve doğrudan satın almalar. Yerlerinden sürülen personeller. Kaybolan tekne, yok edilen gezici sağlık otobüsü ve kim bilir daha neler neler.

Sonuç olarak; "Memleket işi gönül işi" sloganıyla başlayıp, halka ihanetle sonuçlanan hazin bir hikaye. Halka hizmet için kullanılabilecek gezici sağlık otobüsü bu şekilde göz göre göre çürümeye terk edildi. 

* Giresun'dan yerel gazeteci