Ankara-Şam görüşmesi yaklaşırken Kayseri, Azez ve Afrin’de saldırılar

Suriye ile görüşmelerin başlayacağına dair haberler ve dün gece Kayseri'de yaşanan saldırıların ardından, Suriye’de cihatçı gruplar Türkiye'den giden araçları hedef aldı, TSK üslerine ateş açıldı.

Haber Merkezi

Ankara ile Şam arasında normalleşme görüşmelerinin başlamasına dair iki taraftan gelen olumlu sinyallerin ardından dün akşam Kayseri’de çıkan olaylar ve bugün Suriye’de TSK ile ÖSO kontrolündeki bölgelerde cihatçı militanların eylemleri dikkat çekiyor.

İki ülke arasındaki görüşmelerin eli kulağında olduğuna ilişkin haberi Suriye gazetesi El Vatan duyurdu. Gazete, Suriye ile Türkiye’nin üçüncü taraflar olmadan doğrudan bir görüşmeyi yakın bir zamanda Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapacağını yazdı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad geçen hafta Şam’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev ile görüşmesinde, ülkesinin Türkiye ile normalleşmeye açık olduğu mesajını vermişti.

Esad “Suriye’nin topraklarının tamamında egemenliğe saygı ve terörizmin tüm biçimleriyle mücadele” koşuluyla Suriye-Türkiye ilişkilerinde tüm girişimlere açık olduğunu ilan etmişti. Esad’ın bu kez açıklamasında, Türkiye’nin Suriye’deki askerlerini çekmesi şartını açıkça dile getirmemesi dikkat çekmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Cuma günü yaptığı açıklamada Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulabileceği mesajını verdi, Suriye’nin içişlerine karışma niyetleri olmadığını öne sürdü.

Erdoğan “(Suriye ile diplomatik ilişkilerin) Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Geçmişte nasıl birlikteysek yine aynı şekilde birlikte hareket ederiz. Ve Suriye’nin içişlerine karışmak gibi bir derdimiz olamaz” dedi.

El Vatan: Görüşme talebi Türkiye'den

Suriye gazetesi El Vatan, Türk ve Suriyeli yetkililer arasında Irak’ın başkenti Bağdat’ta üçüncü tarafların katılmadığı doğrudan bir görüşmenin yakın zamanda yapılacağını duyurdu.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ancak isminin açıklanmamasını isteyen kaynaklara dayandırılan haberde, Türkiye’nin Suriye ile üçüncü tarafların katılmadığı, basına kapalı bir müzakere masasına oturmak için Rusya ve Irak’tan zemin hazırlamalarını istediği belirtildi.

Habere göre Türk ve Suriyeli yetkililerin, iki ülke arasındaki olası yakınlaşma ve 12 yılı aşkın süre önce kopan diplomatik ilişkilerin yeniden canlandırılması amacıyla Bağdat'ta yakın bir zamanda bir araya gelmesi bekleniyor.

'Suudi Arabistan, BAE, Rusya, Çin ve İran destekliyor'

El Vatan, Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmanın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil Arap ülkelerinden, Rusya, Çin ve İran'dan da büyük destek gördüğü değerlendirmesini aktardı.

Erdoğan ile Esad Astana'da görüşür mü?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi de bugünkü yazısında Erdoğan ile Esad’ın 3-4 Temmuz’da Astana’daki Şanghay İşbirliği Toplantısı’nda görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin sorusuna güvenilir kaynaklarının sessizlikle yanıt verdiğini yazdı. 

“‘Hayır görüşmeyecekler’ denilmedi ama ‘evet görüşecekler’ diyen de olmadı” diye yazan Selvi’ye göre bu tür görüşmeler zaten Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Erdoğan’ın Katar’daki Dünya Kupası sırasındaki görüşmesi gibi önceden duyurulmaz.

Selvi’nin yazısı Erdoğan ile Esad arasında bir sürpriz görüşmenin gerçekleşebileceği izlenimini yansıtıyor.

Son görüşme Moskova'da olmuştu

Ankara ile Şam arasında savunma ve dışişleri bakanları düzeyinde görüşmeler Rusya’nın başkenti Moskova’da 2022'de yapılmış ancak görüşmelerin devamı gelmemişti.

O dönemde de Suriye'nin TSK ve ÖSO kontrolündeki İdlib ve Azez bölgelerinde ÖSO’cu gruplar Ankara'ya yönelik protestolar başlatmıştı.

Azez ve Afrin'de ÖSO'cu gruplar ayaklandı

Bugün de yine TSK’nin ÖSO ile birlikte kontrolünde tuttuğu Azez ve Afrin’de cihatçı militanların Türk bayraklarını indirdiği, araçlara ateş açtığı, araçların sınırlardan girmesini engellediği, sopalarla araçların camlarının kırıldığı görüntüler sosyal medyada yer aldı.

Cihatçı militanların Türkiye’den El Bab’a giren araçları engellemeye çalıştığı, bir TIR’ın taşlandığı, bölgedeki iki PTT binasının yağmalandığına, Afrin’de de cihatçı militanların TSK üssüne ve TSK’ye ait bir araca ateş açtığına dair görüntüler sosyal medyada yer aldı. Afrin’deki gösterilerde Türkiye’nin kurduğu “Valilik” binasına saldırı düzenlendiği, bazı bölgelerde silahlı çatışmalar çıktığı belirtiliyor.

Rudaw’ın yerel bir kaynağa dayandırdığı haberine göre çatışmalarda bir kişi öldü, yedi kişi yaralandı.

Gösteriler devam ederken, Sky New Arabia tarafından yapılan paylaşımda Türk yetkililerin çalışanlarına acilen Kuzey Suriye'yi terk etmeleri çağrısında bulunduğu belirtildi.

Kayseri'de çocuğa yönelik istismar haberinin ardından Suriyelilere saldırılar

Öte yandan Ankara ile Şam arasındaki normalleşme adımlarına yönelik cihatçı grupların protestoları olarak yorumlanan bu olaylar dün akşam Kayseri’de Suriyelilerin ev, işyeri ve araçlarını hedef alan saldırılar sonrası yaşandı.

İngiltere merkezli ve cihatçılara yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bugün Afrin ve Azez'de yaşananların dün Kayseri'de yaşananlara yönelik tepkinin ürünü olduğunu iddia etti.

Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Danişmentgazi Mahallesi’nde bir pazar yerindeki tuvalette Suriye uyruklu bir kişinin, amcasının kızı olan 7 yaşında bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu haberlerinin ardından kentte Suriyelileri hedef alan bir saldırı dalgası başlamıştı.

Suriyelilere ait araçların, evlerin ve işyerlerinin hedef alındığı ve ateşe verildiği saldırılarda 14 emniyet mensubu ve 1 itfaiye erinin yaralandığı, olaylara ilişkin 67 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada "Güvenlik güçlerimizin müdahalesi esnasında 67 şahıs gözaltına alınmıştır. Toplanan kalabalık saat 02.00'den sonra dağılmıştır” dedi.

İstismar iddiasıyla gözaltına alınan Suriye uyruklu I.A. ise bugün tutuklandı.

Yerlikaya, I.A'nın dün vatandaşlarca güvenlik güçlerine teslim edilmesinin ardından konuyla ilgili derhal soruşturma başlatıldığını belirterek şunları kaydetti:

"Ancak daha sonra vatandaşlarımız bu bölgede toplanmış, insani değerlerimize yakışmayan bir tavırla yasa dışı hareket ederek Suriye uyruklu şahıslara ait ev, iş yeri ve araçlara zarar vermiştir. Söz konusu eylemlere güvenlik güçlerimizin müdahalesi esnasında 67 şahıs gözaltına alınmıştır. Toplanan kalabalık saat 02.00'den sonra dağılmıştır.

Türkiye bir hukuk devletidir. Güvenlik güçlerimiz tüm suç ve suçlularla mücadelesini dün olduğu gibi bugün de sürdürmektedir. Yüce Türk adaleti, suçlulara hak ettikleri cezaları vermektedir. Halkımızın kamu düzenini, güvenliğini ve insan haklarını gözetmeden çevreye zarar vermesi kabul edilemez. İnancımızda, medeniyet değerlerimizde, aziz milletimizin sicilinde olmayan yabancı düşmanlığına müsaade edemeyiz."