Yeni Sağlık Bakanı Memişoğlu hızlı çıktı: İlk skandalına imza attı

Birkaç dakika önce Fahrettin Koca'dan boşalan Sağlık Bakanlığı'na atanan Kemal Memişoğlu'nun, imza attığı ilk skandal ortaya çıktı.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "görevden affını istediği" iddialarının ardından bakan koltuğuna İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu'nun oturacağı öne sürülmüştü.

İddialar doğru çıktı, Memişoğlu'nun yeni sağlık bakanı olarak atanması birkaç dakika önce duyuruldu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ve Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "görevden aflarını istediği" ve bu taleplerinin kabul edildiği, Koca'nın yerine Memişoğlu'nun, Özhaseki'nin yerine Murat Kurum'un getirildiği resmileşti.

Kemal Memişoğlu'nun daha bakanlık koltuğuna oturmadan, imza attığı bir skandal ortaya çıktı.

Koca'nın 'affını isteyeceği' iddiası

Geçtiğimiz günlerde "Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı" adıyla gerçekleştirilen AKP'nin Ankara Kızılcahamam kampı öncesinde basına çeşitli iddialar yansıdı. Bu iddialardan birisi de AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinede bazı değişikliklere gideceğiydi.

3 bakanın değişeceği iddia edilirken, öne çıkan isim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Koca'nın "görevden affını istediğini" çok sayıda gazeteci aldığı "kulis" bilgilerine dayanarak paylaştı. 

İsmail Saymaz, Halk TV'de yaptığı açıklamada, bakanın odasındaki eşyalarını dahi topladığını söyledi. Bakanla telefonda görüştüğünü belirten Saymaz, istifayı sorduğunda bakanın kendisini yalanlamadığını da ekledi. Saymaz'ın aktardığına göre Koca, "Hayatın her hali olabilir, biliyorsunuz. Önemli olan, millete ve devlete hizmet etmek. Her pozisyonda" ifadelerini kullandı.

Ataması ve skandalı birlikte ortaya çıktı

Gündeme dair basına yansıyan bir diğer iddia da Koca'nın yerine kimin atacağına dairdi.

Söz konusu iddiada öne çıkan isimse İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu olmuştu.

Memişoğlu isminin öne çıkması sonrasında birçok basın yayın kurumu tarafından Memişoğlu ve geçmişine dair haberler yapıldı. Hatta Memişoğlu hakkında "yeni Sağlık Bakanı" bile denildi.

Kulis bilgileri ve iddialar doğru çıktı. Birkaç dakika önce Fahrettin Koca'nın "görevinden affına ilişkin talebinin kabul edildiği" ve yerine Memişoğlu'nun atandığına dair karar Erdoğan'ın imzasıyla yayımlandı.

Çam ve Sakura Hastanesi'nde nükleer sızıntı

Sözcü'den Hazar Dost'un haberine göre, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki ismi açıklanmayan bir çalışan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu dilekçede, hastanede bu yıl yoğun bir nükleer sızıntı yaşandığını ve halktan gizlendiğini öne sürdü.

Dilekçede sızıntının gizlenmesi talimatının İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Alim B. tarafından verildiği, hastane başhekimliği tarafından da bilindiği ifade edildi. Ayrıca personelin, TBMM'ye ihbar ve şikayette bulunmasının ardından görev yerinin değiştirildiği de belirtildi.

Hastane doğruladı

Çam ve Sakura Hastanesi'nden de konuya ilişkin resmi açıklama geldi. “Kamuoyunu Bilgilendirme: 25.01.2024 tarihinde meydana gelen teknik arıza ile ilgili duyuru” başlığı ile yapılan açıklamada, ilgili tarihte Nükleer Tıp Kliniğinde Radyoaktif İyot tedavisi alan hastaların atıklarının toplandığı sıvı atık tanklarında meydana gelen teknik arıza sonucu tankların bağlı olduğu ünitenin faaliyetinin durdurulduğu ve bölgede güvenlik tedbirleri alındığı aktarıldı.

Açıklamada, ilgili birimlerdeki değerlendirmeler sonrasında AFAD ekipleri ve Nükleer Denetleme Kurumu'nun (NDK) hastaneye davet edildiği belirtildi ve "AFAD ekibi ve NDK denetlenmesi sonucunda olay sürecinde alınan tedbir ve uygulamalarda herhangi bir eksiklik tespit edilmemiş, gerekli önlemlerin alındığı tespit edilmiştir. Bu süreçte hasta veya hastane çalışanlarına herhangi bir radyasyon maruziyeti tespit edilmemiştir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

"NDK denetimi sonrası hazırlanan ve sonrasında kurumumuza gönderilen resmi yazışma ve yapılan öneriler doğrultusunda, süreç ile ilgili talimatlar yerine getirilmiş olup NDK’nun önerdiği sürenin sonunda gereken tüm bakım ve onarım işleri tamamlanmıştır. Son denetimlerden ardından klinikte hasta alımı tekrar başlamıştır."

Olayın üstünü örttü

Ataması öncesinde olayın üstünü örttüğü öne sürülen Memişoğlu sızıntıyı reddederek, Atom Enerji Kurumu’nun (AEK) takip ettiği olaya ilişkin yapılan ölçümlerde herhangi bir sızıntının tespit edilmediğini söyledi.

Oysa habere göre, Çam ve Sakura Hastanesi yetkilileri, sızıntı iddiasını doğrulayarak, gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Sızıntının otopark bölümünde bir temizlik işçisinin dikkatiyle ortaya çıktığı ifade edilerek, iki gün süren sızıntının ekipler tarafından giderildiği ve bu süre boyunca personelin koruyucu ekipmanla çalıştığı da bildirildi.