Kayseri’de Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılar farklı kentlere de sıçradı

Kayseri’de dün başlayan sığınmacılara yönelik şiddet eylemleri bugün de sürüyor. Ülkenin farklı illerinden de sığınmacıların ev ve işyerlerine saldırı görüntüleri geliyor.

Haber Merkezi

Kayseri’de dün bir Suriyelinin, amcasının 7 yaşındaki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu haberinin yayılmasıyla başlayan gerilim, kentte Suriyeli sığınmacılara yönelik şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Melikgazi ilçesinde yaşanan olayda gözaltına alınan Suriye uyruklu İ.A. (26) bugün tutuklanmış, çocuk koruma altına alınmıştı. 

İstismar iddiasının ardından kentte çıkan olaylarda Danişment Mahallesi başta olmak üzere birçok mahallede Suriyeli sığınmacılara ait araçlara, evlere ve işyerlerine saldırılar düzenlenirken, olaylarda 14 emniyet mensubu ile bir itfaiye erinin yaralandığı açıklanmıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaylarla ilgili 67 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. 

Kayseri’de bu akşam da gerilim sürerken Suriyeli sığınmacıların ev, işyeri ve araçlarına yönelik saldırılara ilişkin karşı farklı illerden de görüntüler sosyal medyadan paylaşılmaya devam ediyor.

ÖSO'cuların görüntüleri saldırı dalgasını tetikledi

Suriye ile Türkiye arasında normalleşme görüşmelerinin başlayacağına yönelik haberler sonrası bugün Suriye’nin kuzeyinde TSK ve ÖSO kontrolündeki bölgelerde de cihatçı gruplar tarafından Türkiye’den giden araçlar, bölgede Türkiye’nin kurduğu PTT, valilik gibi kurumlar hedef alındı.

Öte yandan ÖSO’cu çetelerin daha önce de Suriye ile Türkiye normalleşme görüşmeleri gündeme geldiğinde bu tür eylemlerde bulunduğu biliniyor. Ancak cihatçılara yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin de aralarında bulunduğu kimi kesimler Azez ve Afrin’de bugün çıkan olayların Kayseri’de dün akşam çıkan olaylara bir yanıt olduğunu öne sürüyor.

Cihatçı grupların Suriye’de TSK kontrolündeki bölgelerde Türk bayraklarını indirdiği görüntüler sonrası Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırı dalgası da tetiklenmiş görünüyor.

Kayseri'de gerilim sürüyor

Kayseri’deki olayları takip eden gazeteci Hazar Dost X hesabından yaptığı paylaşımda bu akşam da binlerce kişinin Suriyelilerin yoğun yaşadığı mahallelerde “Ne mutlu Türk’üm diyene”, “Ülkemden mülteci istemiyorum” sloganıyla yürüdüğünü aktarırken “Yürüyüşe katılan birçok kişi Suriye’de ÖSO’cuların Türk bayrağını yakmasına karşı yürüyüşe katıldıklarını söyledi” ifadesini kullandı.

Dost’un aktardığına göre polis kalabalığı dağıtmak için birçok kez girişimde bulunsa da grup, ara sokaklarda tekrar birleşip yürüyüşe devam etti.  En az 10 kişi gözaltına alınırken ilçeye çıkan birçok yol trafiğe kapatıldı.

Hazar Dost Danişment Mahallesi’nde Suriyelilere ait neredeyse tüm dükkanların yakılıp, yıkılmış durumda olduğunu aktarırken, mahallede yaşayanların çoğunun işçi olduğunu belirterek “Yaşanan olayda suçlunun tek olduğunu biliyorlar ama savunuları, iş olanaklarının Suriyeliler yüzünden azaldığı” diye belirtti. Bugün istifa eden Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Kayseri milletvekili olduğu 2021’de “Suriyeliler giderse sanayi batar. Sanayimizi onlar ayakta tutuyor” dediğini hatırlatan Dost bugünkü yürüyüşte “Tayyip istifa” sloganının da atıldığını aktardı.

Bugün Suriye’nin kuzeyinde ÖSO’cu grupların Türk bayraklarının indirmeleri, Türkiye'den giden araçlara saldırı görüntülerinin ardından Hatay, Gaziantep, Konya, Adana ve İstanbul’da sokağa çıkan bazı grupların Suriyelilere ait işyerlerine ve araçlara zarar verdiğine ilişkin görüntüler kaydedildi.

Hatay Reyhanlı ve Kırıkhan

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde “Ülkede mülteci istemiyoruz” sloganıyla kalabalık bir grup bir araya geldi, Türk bayraklı araçlarla konvoylar oluşturuldu. Bozkurt işareti yapan grupların tekbir getirdiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Kırıkhan ilçesindeyse Suriyelilere ait bir manav dükkanının tekbir sesleri eşliğinde ateşe verildiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

İstanbul Sultanbeyli'de bir grubun, Suriyelilere ait işyerlerine saldırdığına yönelik videolar da sosyal medyada paylaşılan görüntüler arasında.

Gaziantep'te valilikten açıklama: Eski bir video servis ediliyor

Gaziantep’te de bir grup “Ölürüm Türkiyem” şarkısı eşliğinde yürüyüşe geçti. Kentte sığınmacılara ait araçlar ve işyerlerine zarar verildiğine ilişkin görüntüler sonrası Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Hasan Şencan, "Sevgili Gaziantepliler, lütfen çocuklarımızı evlerimize çağıralım. Provoke edilecek eylemler içerisindeler. Gençler, evlerinize dönün" şeklinde bir mesaj yayımladı. 

Gaziantep Valiliği’nden yapılan açıklamadaysa bazı sosyal medya platformlarında bir yabancı uyruklu şahsın “Savaş başlasın” şeklinde ifadelerinin yer aldığı ve Gaziantep’te çekildiği düşünülen bir video servis edilerek vatandaşların kin ve nefrete sevk edilmeye çalışıldığı belirtildi.

Valilik “Söz konusu videonun eski olduğu ve 2021 yılında çekildiği emniyet güçlerimiz tarafından tespit edilmiştir. Konuşmayı yapan M.M isimli yabancı uyruklu şahsın ise o dönem ilimizde çalıştığı anlaşılmış ve emniyet güçleri tarafından 2021 yılında göz altına alınarak sınır dışı edilmiştir. Vatandaşlarımızın yetkili kaynaklardan açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemeleri gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

Adana ve Konya

Adana’da sığınmacıların yoğun yaşadığı Mirzaçelebi Mahallesi’nin girişi polis tarafından kapatıldı. Kentte Türk bayraklı konvoyların düzenlendiği görüldü.

Konya’da da Suriyeli sığınmacıların işyerlerine yönelik saldırılara ilişkin sosyal medya hesaplarından görüntüler paylaşıldı.

Öte yandan çıkan olaylarda yaralanan sığınmacı olup olmadığına ilişkinse henüz resmi bir açıklama yapılmadı.