Çin ziyareti: AKP, CHP, DEM ve İYİP'li vekiller teknoloji tesislerini inceledi

Masraflarını Çin’in karşıladığı geziye 12 komisyon üyesi katıldı. Vekiller, Shenzhen ve Dogguan’daki enerji ve teknoloji tesislerinde inceleme yaptı. Heyetin bugün dönmesi bekleniyor.

Haber Merkezi

Shenzhen ve Dongguan kentlerindeki resmi temaslarda, Komisyon Başkanı Mustafa Varank, Başkanvekili Şahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt, AKP'li Adem Çalkın, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, CHP'li Müzeyyen Şevkin, Ednan Arslan, Şeref Arpacı, DEM Partili Ömer Öcalan ve İYİP'li Rıdvan Uz yer aldı.

Çin temaslarına ilişkin bilgi veren Mustafa Varank, Çin'in davetlisi olarak gerçekleştirilen ziyareti komisyon üyesi tüm partilerden milletvekillerini davet ederek gerçekleştirdiklerini belirtti.

Varank, görüşmelerde Çin ile önümüzdeki dönemde yapılabilecek işbirliği fırsatlarının ele alındığını belirterek, "Dünyada devam etmekte olan üretim teknolojilerindeki ve sanayi alanındaki yarışta ülkelerin konumlarını, pozisyonlarını ve kapasitelerini görmek için bu organizasyonu gerçekleştirdik" dedi.

Çinli şirketler Türkiye'ye gelecek

Çin'in Silikon Vadisi denilen Shenzhen bölgesinin yönetimi de iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek için Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirecek.

Çin temasları sırasında teknoloji firmalarından birisi olan Huawei de ziyaret edildi. Huawei'nin Çin'deki AR-GE ve üretim tesislerini ziyaretlerinde otonom sürüş, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji ve depolama teknolojileri hakkında bilgiler alındı. 

Teknoloji transferi ve üretim süreçlerinde işbirliği

TBMM heyetinin Çin ziyaretinin sonunda, teknoloji ve inovasyon alanında işbirliği imkanları değerlendirilerek, Türkiye ve Çin arasında teknoloji transferi ve bilgi paylaşımının artırılması yönünde olumlu adımlar atılması konusunda mutabık kalındı.

AA'nin haberine göre, ziyaret sonunda yapılan açıklamalarda, bu tür ziyaretlerin, iki ülke arasındaki teknolojik işbirliğini güçlendireceği ve yenilikçi projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.