TKP Kürt Sorunu Konferansı'nı topladı: 'Meseleye Kürt emekçileri tarafından bakıyoruz'

TKP'nin Kürt sorununa ilişkin konferansı sonrasında konuşan TKP MK Üyesi Savaş, "TKP, yapacağı kongrenin ardından Kürt sorununa dair oldukça radikal bir çözüm önerisini kamuoyuyla paylaşacak" dedi.

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Kürt sorunu üzerine bir konferans düzenleyerek konuyu farklı boyutlarıyla ele alan bir çalışma gerçekleştirdi. 

Partinin Eylül ayındaki kongresine hazırlık niteliği taşıyan konferansta bölgesel dinamikler, iç siyasetteki gelişmeler, TKP’nin sorunun çözümüne dair temel yaklaşımı, mücadele ve örgütlenme olanakları ele alındı. 

Konferansın delegeleri arasında TKP’nin merkezi kurullarından ve örgütlerinden konuya ilişkin teorik birikimin ve örgütlenme deneyiminin taşıyıcısı olan temsilciler yer aldı.

Konferansta olgunlaştırılan tartışma doğrultusunda hazırlanacak rapor TKP’nin 14. Kongre’sine sunulacak.

TKP MK üyesi Savaş: Meseleye Kürt emekçileri tarafından bakıyoruz

TKP Merkez Komite Üyesi Alpaslan Savaş, Kürt sorunu ve gerçekleştirilen konferansa dair soL'a değerlendirmelerde bulundu.

Savaş, sözlerine Kürt sorununun ulusal ve bölgesel boyutları olduğunu vurgulayarak başladı ve "TKP, bugüne kadar 'çözüm' adına ortaya atılan projelerin hiçbirinin sorunu çözmediği gibi daha da derinleştirdiğini tespit ediyor" dedi. 

Ortadoğu’da İsrail’in saldırganlığı, ABD’nin el yükseltmesi, Rusya’nın pozisyonunu korumaya çalışması, Erdoğan’ın Suriye devlet başkanı Esad ile yeniden ilişki kurmaya yönelik mesajları gibi gelişmelere işaret eden Savaş, "Her biri Kürt sorununu, emperyalist merkezlerin kirli hesaplarının gündemi yapıyor" ifadelerini kullandı.

Savaş, TKP'nin meseleye Kürt emekçileri ve yoksul halk tarafından baktığının da altını çizdi ve "Çünkü sözünü ettiğim hesaplarda sadece onların sözü yok" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Komünistlerin çözümü bu açıdan çok kuvvetli. Bu çözümün ekonomik, kültürel, ideolojik ve siyasi boyutları var ve bu piyasacı olmayan, Türkiyeli, eşitlikçi ve ilerici bir çerçeveye sahip."

'TKP radikal çözüm önerisini de kamuoyuyla paylaşacak'

Konferansta güncel gelişmeleri de dikkate alarak Kürt sorununu ele aldıklarını aktaran Savaş, TKP'nin Eylül ayında yapacağı kongrenin ardından Kürt sorununa dair oldukça radikal bir çözüm önerisini de kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı. 

Savaş'ın konferansa dair değerlendirmesi şöyle:

"Oldukça verimli bir konferans olduğunu söyleyebilirim. Çok fazla sayıda delege söz aldı ve katkı yaptı. Konferans, partimizin Eylül ayında yapacağı kongrenin bir parçası. Dolayısıyla dün topladığımız Kürt Sorunu Konferansı, parti kongresinde yürüteceğimiz tartışmaya ve bu konuda alacağımız kararlara hazırlık mahiyetindeydi. TKP, Eylül ayında yapacağı kongrenin ardından Kürt sorununa dair oldukça radikal bir çözüm önerisini de kamuoyuyla paylaşacak."