THTM'nin yerel meclislerine bir yenisi eklendi: Çeşme Halk Temsilcileri Meclisi kuruldu

Defne, Kartal ve Çiğli’nin ardından Çeşme Halk Temsilcileri Meclisi de kuruluşunu ilan etti.

Haber Merkezi

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM), 21 Nisan'da Ankara'da düzenlediği ikinci genel kurul toplantısında THTM'yi yerel meclisler üzerinden örgütleme kararı almıştı.

Hatay'ın Defne, İstanbul'un Kartal ve İzmir Çiğli ilçelerinde kurulan Türkiye Halk Temsilcileri yerel meclislerinin bir yenisi İzmir'in Çeşme ilçesinde yola çıktı.

İlk oturum yapıldı

Meclis'in yola çıkışına ön ayak olan çağrıcı katılımcılardan oluşan Çeşme Halk Temsilcileri Meclisi'nin ilk oturumu Çeşme’nin çeşitli dernek temsilcilerinin yanı sıra Çeşmeli emekçiler, kadınlar ve yurttaşların katılımıyla başladı. 

Toplantıda ilk olarak divan belirlendi. Divanda Pınar Mete, Ömer Önal ve Tuğçe Sezen Gedik görev aldı. Toplantı gündeminin belirlenmesinin ardından, Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Oğuz Oyan söz aldı. 

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi’nin kuruluş ilkelerini, görevlerini ve yerel meclisler kurma ihtiyacına değinen Oyan, CHP ve AKP arasında gerçekleşen görüşmelere değinerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Gerçekten de iletilen taleplerin bir karşılık bulup bulmaması ikincil önemdedir. İletilen taleplerden daha önemlisi, iletilmeyen taleplerdir. Zaten bir kere talep listesi oluşturduğunuz zaman, mutlaka dışarda bıraktıklarınız olur. Ama doğru ve öncelikli taleplerin iyi seçilmiş olup olmadığı da tamamen tâlidir. Eğer perakende taleplerle uğraşıp bütünü kapsayan temel meseleleri es geçerseniz, muhatabınızın -burada iktidar partisinin- değirmenine su taşımış olursunuz."

İktidarın uyguladığı iktisadi ve sosyal politikalara karşı kapsamlı ve bütüncül alternatifler ortaya koyulması gerektiğini vurgulayan Oyan, "Kapsamlı ve bütüncül alternatifler ortaya koyamıyorsanız, bu tür istişarelerin aleyhinize çalışacağı kesindir" dedi.

Oyan sözlerine "Böylece iktidar, bir 12 Eylül askeri rejimi tarzı sosyal zorlamalara gerek duymadan yoksullaştırıcı programını kolayca uygulayabilecek demektir" ifadeleriyle devam etti, yerel meclislerin öneminden ve bu kapsamda Çeşme halkına düşen sorumluluklara değinerek konuşmasını noktaladı. 

Yürütme kurulu ve komisyonlar belirlendi

Ardından salondan katılımcıların söz aldığı kuruluş etkinliği yürütme kurulu üyelerinin ve Çeşme Halk Temsilcileri Meclisi’nin çalışma komisyonlarının belirlenmesiyle devam etti. 

Yürütme Kurulu'na Burak Genç, Fatma Baykal İğşen, Esen Göktoğan, İbrahim Tuz, İrfan Şenses ve Rasim Gürel seçildi.

Çeşme Halk Temsilcileri Meclisi; yerel meclis izleme komisyonu, laiklik aydınlanma ve bilimsel eğitim komisyonun yanı sıra çevre tarım ve kıyı erişimi komisyonlarıyla çalışmalarını sürdürecek. 

THTM’nin genel ilkeleri doğrultusunda çalışarak, Çeşme halkının temsil gücünü artırmayı hedefleyen Çeşme Halk Temsilcileri Meclisi'nin kuruluş toplantısında gericiliğe, sömürüye, ranta ve talana karşı mücadele edileceği belirtildi ve tüm Çeşme halkı bu iradeye güç vermeye çağrıldı.