İzmir'de restoranda patlama: 5 ölü, 63 yaralı

İzmir'de bir restoranda meydana gelen patlama sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, 63 kişi ise yaralandı. Sanayi tüpünden kaynaklandığı belirtilen patlamaya ilişkin tüpü değiştiren kişi gözaltına alındı.

Haber Merkezi

İzmir'in Torbalı ilçesinde faaliyet gösteren bir restoranda patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle 5 kişi hayatını kaybederken, 63 kişi ise yaralandı.

Ayrancılar Mahallesi'nde bulunan Barış Manço Caddesi'ndeki bir şırdancı dükkanında, saat 15.00 sıralarında patlama meydana geldi.

İhbar üzerine olay yerine jandarma, sağlık, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Patlamanın ardından çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Polis ekipleri, patlamanın yaşandığı restoran önünde geniş güvenlik önlemi aldı.

Sağlık ekipleri, 3 kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Patlama nedeniyle onlarca kişi yaralandı, yaralılar ambulanslarla çevre hastanelere kaldırıldı.

Canlı yayında açıklamada bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban, olayın sanayi tipi tüpün patlaması sonucu yaşandığını aktardı.

Elban ilk açıklamasında hastaneye kendi imkanlarıyla da giden vatandaşlar olduğu için net yaralı sayısına vâkıf olmadıklarını ifade etti. Elban, patlama sonucu 11 binanın hasar aldığını da paylaştı. 

İBB Başkanı Tugay'dan açıklama

Öte yandan duruma dair açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 3'ü olay yerinde 2'si hastanede olmak üzere toplam 5 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Tugay çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan yaralı sayısını 63 olarak açıklarken "Şu andaki bilgilerimize göre 1 ağır yaralımız var" dedi.

Tugay ilk değerlendirmelere göre patlamanın yaşandığı binada taşıyıcı sistemlerde herhangi bir problem olmadığını aktardı.

İzmir Valisi Elban'dan açıklama

İzmir Valisi Süleyman Elban, Torbalı ilçesinde bir lokantada meydana gelen patlamada ölü sayısının 5'e çıktığını, 4 ayrı hastanede 57 yaralının olduğunu söyledi. Elban daha sonra yaptığı açıklamadaysa yaralı sayısını 63 olarak güncelledi.

Olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada Elban, hastanedeki yaralılardan birinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ölü sayısının 5'e çıktığını kaydeden Elban "Yaralıların içinde durumu ağır olan bir arkadaşımız var ama hayati tehlikesi olmadığını değerlendiriyoruz" dedi.

Elban, "Hasar alan binalarda yaşayan vatandaşlarımızın geçici konaklamalarıyla ilgili tedbirlerimizi aldık. Arzu edenleri ilçemizdeki değişik otellerimizde konaklatacağız. Bunun dışında iaşeyle ibateyle ilgili çalışmaları başlattık. Öbür tarafta 2 tane savcımız hem sahada, alanda hem de hastanelerde çalışmalarını yürütüyorlar" diye konuştu.

Vali Elban, AFAD, sağlık ekipleri, jandarma, itfaiye gibi çeşitli kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü kaydederek, "Çevre Şehircilik'teki arkadaşlarımız binaların sağlığıyla, hasar durumuyla ilgili çalışmalarını yürütüyorlar. Çalışmalar tamamlandığında hangi binalarda sıkıntı var hangilerinde teknik olarak yok onu da açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

İhmal olup olmadığına yönelik soru üzerine Elban, "Şu an için çok yönlü araştırma devam ediyor. İhmal, sorun var mı çok yönlü araştırmadan sonra ortaya çıkacak" dedi.

Elban olayda hem lokantada bulunan hem de çevrede bulunanların etkilendiğini sözlerine ekledi.

Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Hasan Macit, gazetecilere patlama sesini duyunca olay yerine geldiğini, yaralılara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Macit patlamanın şiddetli olduğunu aktararak, "Demirciköy muhtarı beni aradı, patlama olduğunu söyledi. Orası bize 5-6 kilometre uzaklıkta. Oradan duymuşlar buraya geldiler. Patlamanın olduğu yerde şırdan ve yemek yapıyorlardı." dedi.

40 yaralı taburcu oldu

Yaralıların kaldırıldığı hastanelerden Torbalı Devlet Hastanesi'ne giden Vali Elban, burada yaptığı açıklamada hastanelerde tedavi gören yaralı sayısının 63'e yükseldiğini, bunların 40'ının taburcu olduğunu, diğer yaralıların ise tedavilerinin sürdüğünü bildirdi.

Patlamada ölenlerin isimleri belli oldu

İlçede meydana gelen patlamada Dilek B., Havin E., Birgül S., Ruken Ç. ve Evin A.'nın hayatını kaybettiği belirlendi.

Bir kişi gözaltına alındı

Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, patlamanın olduğu iş yerinin biten tüpünü dün değiştiren H.C. hakkında gözaltı kararı verildi.

Jandarma ekipleri H.C'yi Ayrancılar Mahallesi'ndeki evinde gözaltına aldı.

AA'nın haberine göre zanlının jandarmadaki sorgusu sürüyor.