Çiçeği burnunda Sağlık Bakanının sicili kabarık: Memişoğlu'na yanıtı komünistler vermişti

Yeni Sağlık Bakanının sicilisi eskisinden farklı değil. Kemal Memişoğlu sağlıkçıların kıyafetine karışmış, randevu kriziyle övünmüş, Menzilcileri zengin etmişti. Karşısındaysa komünistleri bulmuştu.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın genel seçimlerin ardından kabinede koruduğu iki isimden biri olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istifa etti. Kulislere göre istifanın ardında hastanelerdeki randevu krizi ve Bakanlıkta etkisini artıran Menzil Cemaati var.

Yeni Bakan, İstanbul Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu oldu. Arşivler, Memişoğlu'nun Koca'yı istifaya götüren başlıklarda farklı düşünmediğini gösteriyor. Hatta Memişoğlu, bu yönüyle komünistlerle 4 yıl öncesinden kavgalı. İşte taze Bakanın sicili.

Sağlık emekçilerine talimat: Edepli giyinin!

Kemal Memişoğlu ismini akıllara kazıyan, 2020'de sağlık kurumlarına gönderdiği bir yazı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü imzasıyla kaleme alınan bu yazıda sağlık personelinin giyeceği kıyafetlere karışıldı. "Gerektiğinde ana model, desen ve renkler korunarak edep adap ve inanca göre uygun şekillerde uyarlanması" istendi.

Kemal Memişoğlu "makam onayı ile kıyafet standartları" belirlemiş.

TKP'li Sağlıkçılar: Emirleriniz hükümsüzdür, mesele ahlaksa önce kendinize bakın

Talimat kısa sürede kamuoyunun tepkisini çekti ama Kemal Memişoğlu geri adım atmadı. Yazıyı kendisinin yazdığını ve arkasında olduğunu söyledi.

Memişoğlu'na yanıt TKP'li Sağlıkçılar'dan geldi. Ahlak polisliğine başlayan sağlık müdürüne şu sözlerle seslenildi:

"Ana okulu öğrencilerini türbana soktular, ilkokulları cemaatlere, tarikatlara teslim ettiler, hastanelerde harem selamlık hasta odaları oluşturdular, yetmedi, şimdi sıra personelin kılık kıyafetini “inanç” esasına göre düzenlemeye geldi.

Bunlar şehir hastanesi diye yandaş şirketlerine milyarlarca dolar yedirdiler, prim borcu olan milyonlarca yoksul vatandaşı sağlık sisteminin dışına atıp, hizmetsiz, ilaçsız koydular. Şimdi ahlaktan, inançtan söz ediyorlar. Kamuda “türbana özgürlük” diyenler, şimdi kendi inançlarına göre yaşamamızı emrediyorlar.

Emirleriniz hükümsüzdür. Sizin gibi inanmayacak, sizin değerlerinizi benimsemeyeceğiz.

Siz ahlak polisliğine soyunabilirsiniz, ama sağlık emekçilerine ahlak dersi verecek durumda değilsiniz, eğer mesele ahlak ve adapsa önce kendinize bakmalısınız.

İnancınızı kimseye dayatamaz, toplumsal yaşamı kendi inançlarınıza göre düzenleyemezsiniz. İsteyen istediği şeye inanır, sağlık ortamında nasıl giyinileceğini en iyi sağlık emekçileri bilir. Sağlık ortamına sizin emirleriniz değil, etik kurallar yön verir."

Randevu bulamayan acil servise koştu, Memişoğlu övündü

Kemal Memişoğlu "edep" çıkışından bir yıl önce de yurttaşların poliklinikler yerine acil servislere gitmesiyle övünmüştü.

İstanbul'da kamu hastanelerinin bir gecede 51 bin acil hastasına, gündeyse 260-270 bin hastaya baktığını aktaran Memişoğlu, "2018 senesinde 134 milyon kez insanlara dokunmuşuz. Aşısı, reçetesi, muayenesi dahil. Müthiş bir rakam" demişti.

Dünya geneline bakıldığında ülke nüfusunun üzerinde acil servis başvurusu olan Türkiye dışında başka bir ülke bulunmuyor.

Türkiye'de acil servise başvuranların sayısının bu kadar çok olmasının nedenlerinin başında, polikliniklerden muayene randevusu almanın çok zor olması geliyor. Bir diğer neden ise, acil servise başvurulması halinde katkı payı alınmaması.

İstanbul Tabip Odası acillere gelen hastaların yüzde 70-80’inin gerçek acil vakalar olmadığı vurgulanmıştı. 

Yeni Bakan Kemal Memişoğlu'nun acil servislere yaklaşımı bu veriler ışığında değerlendirildiğinde, hastanelerdeki randevu krizinin bir süre daha çözümsüz kalacağı anlaşılıyor.

Pandemide Menzilciyi zengin etti

Öte yandan Kemal Memişoğlu'nun Sağlık Bakanlığındaki etkisiyle bilinen Menzil Cemaatine karşı bir adım atması da olası görünmüyor. Zira Memişoğlu'nun başında olduğu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, pandemi günlerinde kamu hastanelerinde kullanılan Covid-19 testlerinin ihalesini Menzil'in şirketlerine vermişti.

Birgün’ün 2022’de gündem getirdiği ihaleler, yaklaşık 200 milyon liraya Techno Health Laboratuar adlı şirkete gitmişti.

Şirketin yöneticisi Mehmet Rüştü Kaya, Menzilci ortağı Ferhat Danışman hakkında şunları söylemişti "Ferhat Bey Emsey Hastanesi’nde çalışıyor olabilir, Menzil’i seviyor olabilir, Menzil'e gidiyor olabilir. Ne var yani bunda? Menzil'e gitmek, Menzil'i sevmek suç mu?"