THTM'den 2 Temmuz açıklaması: Laikliği yeniden kuracağız

Sivas Katliamı'nın 31'inci yılı sebebiyle Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi tarafından yapılan açıklamada, "Ülkemizde laikliği yeniden kuracağız" denildi.

Haber Merkezi

31 yıl önce şeriat isteyen gericilerin vahşi saldırısı sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi katledildi. Katiller AKP iktidarında bakanlık, vekillik, bürokratlık yaptı; dava zamanaşımından düşürüldü.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) tarafından, Sivas Katliamı'nın 31'inci yılı nedeniyle yapılan açıklamada, "2 Temmuz 1993 dinci gericiliğin laikliğe ve Cumhuriyete başkaldırışıdır" denildi. 

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi Yürütme Kurulu'nun kaleme aldığı metinde "Katliamın otuz birinci yıldönümünde bir kez ilan ediyoruz: Ülkemizde laikliği yeniden kuracağız. Yobazların bir daha meydan okuyamayacağı, hangi güçlerden kaynağını alırsa alsın bir daha komplolara yenik düşmeyecek güçte bir laiklik olacak bu!" vurgusu yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Otuz bir yıl önce Sivas’ta ülke tarihinin en ağır katliamlarından biri yaşandı. Şiddete fazlasıyla alışık topraklarımız bir kez daha kana bulandı. O zamandan bu yana katledilen insanlarımızı anıyor, acımızı yeniden yaşıyor, yitirdiklerimizle vedalaşmaya devam ediyoruz. 

Bu uzun uğurlama geçmişte yaşanıp bitmiş bir trajediyi konu almıyor. 'O zamanlar çok büyük bir acı yaşamıştık' demekle yetinemiyoruz. 2 Temmuz yangını sönmüş değil çünkü… 2 Temmuz 1993 dinci gericiliğin laikliğe ve Cumhuriyete başkaldırışıdır. 

Bu isyan eylemi başarıya ulaşmıştır. Sivas katliamı çok sayıda laik, ilerici, Kemalist aydınımızın kurban gittiği cinayetlerle birlikte gericilerin iktidar yürüyüşünü döşemiştir.

Bu yürüyüş boyunca Cumhuriyet Devrimine ve onun tarihsel kazanımlarına karşı korkunç bir gövde gösterisi yapılmış, laikliğin savunucularının savunmasız oldukları kanla kanıtlanmış, gerici güçler bu şiddet şovuyla kendilerine taban oluşturmuştur. Aydın cinayetlerinin ve Sivas katliamının, kovuklarından çıkan bir yobaz güruhuyla açıklanması mümkün değildir. Bu kadar kanın devletin içinden, düzenin egemenlerinden, hatta emperyalist karşıdevrim organizasyonlarından destek almadan akıtılabildiğine kimse inanmasın. Hem yangın günü hükümet yetkilileri ve güvenlik güçlerinin tutum ve açıklamaları, hem sonrasında kovuşturma ve dava sürecinin bütünü sorumluluğun adresini göstermiştir. Türkiye’de dinci gericiliğin bugün sürmekte olan iktidarının önemli bir uğrağı 2 Temmuz 1993’tür. 

Sivas katliamını bir kez daha lanetliyoruz. Ölenlerimizi bir kez daha anıyoruz. Ve katliamın otuz birinci yıldönümünde bir kez ilan ediyoruz: Ülkemizde laikliği yeniden kuracağız. Yobazların bir daha meydan okuyamayacağı, hangi güçlerden kaynağını alırsa alsın bir daha komplolara yenik düşmeyecek güçte bir laiklik olacak bu!"