İstatistiklere göre İngiltere'de virüsten ölenler hükümetin açıkladığından çok daha fazla

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'in verilerine göre, ülkede koronavirüs kaynaklı ölümler, hükümetin günlük olarak açıkladığı sayıdan yüzde 40 daha yüksek.

Dış Haberler

İngiltere'de 10 Nisan tarihinden bu yana gerçekleşen Covid-19 kaynaklı ölümlerin hükümetin açıkladığı sayıdan yüzde 40 daha fazla olabileceği belirtildi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), İngiltere ve Galler'de 10 Nisan'dan bu yana 13 bin 121 virüs kaynaklı ölüm kaydedildiğini açıkladı.

Hükümetin açıkladığı verilere göre, o tarihten bu yana hastanelerde 9 bin 288 yaşamını yitirdi. ONS'nin verilerine huzurevleri ve bakımevlerinin de dahil edildiği kaydedildi.

Hükümetin açıkladığı sayıya göre, ülkede salgının başlamasından bu yana virüs kaynaklı 16 bin 509 can kaybı gerçekleşti. Bu sayı baz alındığında İngiltere, dünyada Covid-19 kaynaklı ölümün en fazla görüldüğü 5. ülke konumunda. ONS'nin verilerinin doğru olması durumunda bu sayı 23 bini aşarak ülkeyi Avrupa'da İtalya'nın ardından en çok etkilenen ülke konumuna sokuyor.

Ancak, hükümetin açıkladığı sayılarla ONS'nin açıkladığı sayılar arasındaki farkın her geçen gün düştüğü belirtildi.

Ülkede 10 Nisan tarihinden bu yana gerçekleşen toplam ölüm sayısının geçen yılın bu dönemi ortalamasından 8 bin daha fazla olduğu kaydedildi. Yılın bu haftası, 20 yıl önceki grip salgınının ardından en ölümcül hafta olarak kayıtlara geçti.

İngiltere ve Galler'de geçen hafta gerçekleşen ölümlerin üçte biri  Covid-19 kaynaklı oldu. Londra'da bu oran yüzde 50'nin üzerinde oldu.

ONS verilerinde, ölen kişide koronavirüs testlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, kişinin ölüm raporu baz alınıyor.

ONS'de görevli istatistikçi Nick Stripe, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Huzurevlerinde son iki haftada farklı hastalıklardan kaynaklanan tüm ölümler iki katına çıktı. Ölenlerin yüzde 17'sinin raporunda Covid yazıyor" dedi.

Dünyada virüs nedeniyle şu ana kadar yaklaşık 170 bin kişi yaşamını yitirdi.