Banka Emekçileri Dayanışma Ağı evde çalışan çağrı merkezi çalışanlarının taleplerini sıraladı

Banka Emekçileri Dayanışma Ağı evde çalışan çağrı merkezi çalışanlarının taleplerini sıraladı.

PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ

İlgili Haber
Söyleşi: Gamze Erbil

İlgili Haber
Patronların Ensesindeyiz
İlgili Haber
PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ

Patronların Ensesindeyiz Banka Emekçileri Dayanışma Ağı’na bağlı işçiler, Türkiye İş Bankası ve Denizbank çağrı merkezlerinin emekçilerinin evde çalışma pratikleriyle ilgili yaptıkları değerlendirme sonucu, evde çalışan çağrı merkezi çalışanlarının çok temel isteklerinin belirginleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Banka Emekçileri Dayanışma Ağı adına konuyla ilgili açıklama yapan işçi temsilcisi çalışma koşullarıyla ilgili tabloyu şöyle değerlendirdi:

“Açıkladığımız istekler geçen yüzyılda işçilerin sahip olduğu haklar aslında; uzun mücadeleler sonucu elde edilmiş ve ciddi direnişlerle korunmuş olan işçi hakları. Son birkaç on yıldır işverenler bu hakları sistemli bir biçimde gasp ediyor ve işçiler de buna boyun eğiyor. Çok uzak bir hayalden değil, birkaç on yıldan bahsediyoruz. Kimi Batılı ülkelerde işçilerin hâlâ böyle hakları korunmaya çalışılıyor. Yine direnerek, boyun eğmeyerek… İşçi ve işveren arasındaki hak mücadelesinin başka bilinen bir yöntemi yok. İşçi boyun eğerse, patron hakları ortadan kaldırır.

Bu yüzyılda ‘serbest çalışma, esnek üretim’ adı altında gündeme gelen uygulamalar hep işçilerin haklarının ortadan kaldırıldığı uygulamalar oldu. Evde çalışma düzenine geçerken de daha fazla hak kaybediyoruz. Bunun bir sınırda durmasını sağlamak için aşağıdaki çok temel talepleri belirginleştirmemiz gerekiyor. Bu kadarı; onurlu ve insanca bir yaşam için bir standart olarak görülmeli, eğer 20. yüzyıldaki işçi hakları standartlarının gerisine düşmeyeceksek…”

Dayanışma Ağı temsilcisi, özellikle çağrı merkezi işçileri için bugün kritik olan isteklerin belirlendiğini; bunların zaman içinde geliştirileceğini belirtti ve şu başlıkları sıraladı:

“* İşçinin çalışma saatleri haftalık 40 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir.

* Çalışma saatleri günlük 8 saatlik mesaiyi aşmayacak şekilde belirlenir. Yemek ve diğer molalar mesai durumuna ve ihtiyaçların karşılanmasına uygun şekilde düzenlenir.

* Mesai saatlerinin dışında çalışma gerektiği durumlarda fazla mesai hükümleri işletilir.

* Mesai saatleri dışında işçi telefon ya da eposta vd. internet erişimiyle rahatsız edilemez.

* Toplantı ya da işin yürütülmesiyle doğrudan ilgili durumlar dışında, çalışanın denetimi için kamera vd. araçlar devreye sokulamaz.

* (4857 sayılı İş Yasası’nın 14. maddesine göre) İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak; İş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

* Acil durumlar (acil çıkış kapısının olması gibi), çalışma ortamı (ısıtma, aydınlatma, internet erişimi, telefon vd iş gereçleri), çalışma masa ve sandalyesinin olması ve ergonomik koşullarının sağlaması, elektrik güvenliğinin alınması (topraklama yapılmış olması, raporlanması, kaçak akım rölelerinin kullanılması vb) gibi önlemlerin alınmış olması gerekir.

* İşveren mesai saatleri arasında kalan yemek ve kahve/çay ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumludur.