65 metrelik kulede direnen işçiler soL'a konuştu: Hakkımızı alana kadar buradayız

Bu yıl içinde farklı dönemlerde yüzlerce işçinin işine son veren Hattat Holding, yine bir işçi çıkarma ve direniş haberiyle gündemde. Amasra'da son olarak 209 işçiyi haklarını ödemeden işten çıkaran Holding'e karşı iki işçi 65 metre yüksekliğinde kuleye çıkarak eyleme başlarken, eylemin 4. gününde bir işçi, taleplerini ve eylemin nedenlerini soL'a anlattı.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta cuma günü Hattat Holding'in sahibi olduğu Amasra'daki maden sahasında, maaşları ve tazminatları ödenmeden işten çıkarılan işçiler direnişe geçmişti.

İşten çıkarılan toplam 209 işçi adına Serdar Aslan ve Bülent Çelik, 65 metre yükselliğindeki kuleye çıkarak eyleme başlamıştı.

Cuma günü başlayan eylem bugün 4. gününe girerken, iki işçinin kulede, diğer işçilerin de maden sahasında eylemi sürüyor.

'HAKLARIMIZ ÖDENENE KADAR DİRENİŞTEYİZ'

Kulenin aşağısında devam eden eylemde yer alan direnişçi işçilerden biri soL'a yaptığı açıklamada, "İki aylık ödenmemiş maaşlarımız, tazminatlarımız var, bunların ödenmesini istiyoruz, iki aydır mağduruz, direnişteyiz" dedi.

Haklarını alana kadar yürüteceklerini belirten direnişteki işçi, "Hem bakanlık hem de diğer düzeyde girişimlerimiz sürüyor. Henüz sonuç alamadık ama alana kadar devam edeceğiz. Kuledeki arkadaşlarımızın yanındayız. Bu eylemin ardından hakkımızı alacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

KULEDEN MESAJ VAR: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

Öte yandan kulede eylemini sürdüren işçilerden Serdar Aslan, işçi arkadaşlarına telefon aracılığıyla "Bu dik duruşumuzu hakkımızı son kuruşumuzu alana kadar devam ettireceğiz. Biz bu adamdan hakkımızı alana kadar buradayız. Sadece bizim için değil içeride çalışan arkadaşların da hakları ödenene kadar buradayız. Biz bu emek düşmanlarına bugüne kadar hakkımızı yedirdik ama bundan sonra yedirmek yok, bıçak kemiğe dayandı" diye seslendi.​

İşçilerden Serdar Aslan'ın arkadaşlarına gönderdiği video mesaj:


HATTAT'IN İŞÇİ KIYIMI TAKVİMİ

29 Mayıs: Bartın'ın Amasra ilçesinde Hattat'a bağlı Denfa firmasında çalışan 110 işçi işten atıldı. 

4 Temmuz 2018: Amasra'da Hattat Holding bünyesindeki Denfa firmasında çalışan 91 işçi, iş akitleri feshedilerek işten çıkarıldı.

3 Ağustos 2018: Hattat Holding, Amasra’da 460 işçiyi işten çıkardı.

23 Eylül 2018: Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Amasra B sahasını 2005 yılında rödovans yoluyla kiralayarak 13 yıldır faaliyetlerini sürdüren Hattat Enerji AŞ'de 209 işçiyi daha işten çıkarıldı.

'HEPİMİZ BÜLENT'İZ, HEPİMİZ SERDAR'

Bülent Çelik ve Serdar Aslan'ın kuledeki eylemi sürerken, diğer işçilerin de maden sahasında eylemi devam ediyor:


KİMDİR BU HATTAT GRUBU?

Hattat Holding otomotiv, inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 350 milyon dolar civarında cirosu olan grup 2005 yılında 20 yıl süreyle işletmek üzere Türkiye Taş Kurumu’ndan (TTK) Amasra-B kömür sahasını rödovans karşılığında almıştı. 2005’i izleyen 3 yıl içinde kömür çıkarma faaliyetinin başlaması öngörülmesine rağmen yasal ve altyapısal çeşitli engeller öne sürülürek üretim ertelendi. Yeni durumda üretimin 2019 yılında başlanacağı belirtiliyor. 

Madencilik faaliyetlerine dönük olarak 400 milyon dolar harcandığı söylenirken maden sahalarının uzantısı olarak iki de kömür santrali projesi bulunuyor. Madenden çıkan kömürün hem bu santrallerde kullanılması hem de Eren grubuna satışı planlanıyor. Eren grubuyla bu konuda bir anlaşma yapılmış durumda. Kendi santrallerini 2023 yılında devreye almayı hedefleyen grup, 2019-2025 döneminde çıkan kömürün yüzde 90’ını Eren grubuna satmak üzere anlaşma imzalamış durumda. Anlaşma ile garanti edilen miktar 7 milyon ton civarında. 

EPDK’den 49 yıllık lisans alınan yine HEMA Elektrik Üretim A.Ş. bünyesindeki iki santral için öngörülen yatırım tutarı 1,1 milyar dolar. Kredi bulunmasının ardından santrallerin yapımına başlanacağı belirtiliyor.