AKP madenlerde yaşam odası istemiyor

CHP'nin "madenlerde yaşam odası zorunlu olsun" teklifi AKP tarafından reddedildi. Soma'da yaşanan katliamda yüzlerce maden işçisi yaşamını yitirmiş, madende yaşam odası olmadığı ortaya çıkmıştı.

Soma yaşanan katliamın ardından bir kez daha gündeme gelen madenlerdeki yaşam odaları ile ilgili CHP'nin "madenlerde yaşam odası zorunlu olsun" teklifi AKP tarafından reddedildi. Soma'da yaşanan katliamda yüzlerce maden işçisi yaşamını yitirmiş, madende yaşam odası olmadığı ortaya çıkmıştı.

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre AKP, "madenlerde yaşam odası zorunlu olsun" teklifini reddetti.

CHP'li milletvekilleri, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa görüşmeleri sırasında, madenlerde yaşam odasının zorunlu hale getirilmesinin de yasaya dahil edilmesi için önerge verdiler. Ancak CHP'nin önergesi, AKP oylarıyla reddedildi.

Çalışma Bakanı Çelik: Katılmıyorum
CHP'lilerin konuyu gündeme getirmeleri üzerine, toplantıda hazır bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de söz aldı. Çelik, CHP'lilerin madenlerde yaşam odalarının zorunlu hale getirilmesine ilişkin teklife katılmadığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı da, Bakan Çelik'in yaklaşımını, twitterhesabından, "Bakan, madenlerde yaşam odalarının kurulması ile ilgili önergemize katılmıyorum dedi" mesajıyla başlatı. Bakan'ın görüş bildirmesinin ardından, komisyonda yapılan oylamada, önerge AKP oylarıyla reddedildi.

Yaşam odası 530 bin TL
Türkiye'deki yasal mevzuat, madenlerde yaşam odası kurulmasını zorunlu kılmıyor. Türkiye, yaşam odasını zorunlu kılan Uluslarası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ilgili sözleşmesini de 19 yıldır imzalamıyor. Türkiye'de, yasal olarak zorunlu olmadığı için pek çok madende bulunmayan yaşam odaları yaklaşık 40 kişi kapasiteli. Bu odaların kurulmasının yaklaşık fiyatı ise 250 bin ABD Doları (530 bin TL)