Baracktrema obamai: Obama kendisine duyulan sevgiyi hak etti mi?

2009 yılında göreve başlayan Obama'nın ismi, o yıldan beri keşfedilen dokuz yeni türe verilmiş. Türler arasında balıklar, kuşlar, fosil sürüngenler ve tenyalar da var. Obama, ABD'li bilim insanlarının kendisine duyduğu aşkı hak edecek denli ilerici ve cesur muydu?

bilimsoL

Çoğunluğu sosyal demokrat olan ABD'li akademisyenler, yakında görevi bırakacak olan ABD başkanı Barack Obama'nın müstesna, cesur, dürüst bir politikacı olduğuna inanıyor.

Science haber sitesinde çıkan bir habere göre geçtiğimiz yıllarda ABD'li Obamasever doğa bilimciler, keşfettikleri türlere Obama'nın ismini vermişler. Kimisi gerekçe olarak Obama'nın direngenliğini, kimi eğitime katkısını, kimisi çevre korumaya verdiği önemi belirtmiş.

Dokuz türe bir ABD başkanının isminin verilmesi ABD tarihinde de bir rekor olmuş.

O TÜRLERİN LİSTESİ:

-Alabamalı biyolog bu eyalette yeni bulduğu bir örümcek türüne Aptostichus barackobamai ismini vermiş.

-Atlantalı bir diğeri Tennessee'de keşfettiği bir balık türüne Etheostoma obama ismini vermiş.

-Havaili bir deniz bilimci de adalarda bulduğu bir balığa Tosanoides obama ismini vermiş.

-Kaliforniyalı bir bitki bilimci aynı eyalette keşfettiği bir likene Caloplaca obamae ismini vermiş.

-Yale'den bir paleontolog beş milyon yıl önce yaşamış bir dev sürüngene Obamadon gracilis ismini vermiş.

-Louisianalı bir biyolog Amazonlar'da bulduğu bir kuş türüne Nystalus obamai ismini vermiş.

-New Yorklu bir balıkbilimci Kongo'da bulduğu bir yeni balık türüne Teleogramma obamaorum ismini vermiş.

-New Mexicolu bir biyolog Kenya'da cırcır böceklerini hasta eden bir tufeyliye Paragordius obamai ismini vermiş.

-Indianalı bir biyolog Malezya'da kaplumbağaları hasta eden bir tenyaya Baracktrema obamai ismini vermiş.

OBAMA NEDEN İLERİCİLERİN AŞKI OLAMAZ?

Bu sempatik haber neden bizim gibi Ortadoğulu bilim insanlarında sempati uyandırmıyor?

Her şey bir yana, ABD'li bilimcilerin başka ülkelerde buldukları türlere kendi ülkelerinin bir siyasetçisinin adını vermeleri sömürgecilik kokuyor. Ama asıl sorun Obamaseverliğin kendisi.

Evet Obama, kendisinden önce gelen Bush, Clinton, Reagan yönetimlerine göre daha ihtiyatlı dış politika izledi, bazı çevreci adımlar attı, bir dizi kamucu görünümlü reform yasası geçirdi. Yalnız bunların hiçbiri takdiri hak edecek denli gerçek ve köktenci değişimler değildi. Kötü bir düzenin sürmesine yardım etmeleriyle Trump gibilerinin de önünü açtılar. ABD’nin okumuş emekçilerinin, solcu bilim insanlarının bunu görememesiyse üzücü.

Mesela Obama “büyük bir reform” diye tanıtılan sağlık sigortası sistemini hayata geçirmeye çalıştı. Ama ABD'li Sosyalizm ve Özgürlük Partisi'nin (Party for Socialism and Liberation) işaret ettiği gibi, Obama reformunu başında itibaren sigorta şirketleriyle beraber tasarladı. Hiçbir aşamada devletin masrafları üstlendiği kamucu bir genel sağlık sigortası tartışılmadı.

Yıllık 200 bini aşkın gelir sahiplerine vergi artışı konusunda seçim vaadini gerçekleştirmedi.

Obama, Kanada'dan gelecek boru hattı projesini reddetti, kimi petrol arama faaliyetlerini kısıtladı. Ama başkanlık dönemleri boyunca çevrecilerin tüm itirazlarına rağmen hidrolik kırma yoluyla gaz eldesi faaliyetlerinin müthiş genişlemesine de izin verdi. Kısacası radikal bir çevreci değil, yalnızca uzlaşmacıydı.

Obama bilim alanında bile genel bir atılıma imza atamadı. Nature’da 2016 Ağustos’unda yayınlanan bir haber dizisine göre ABD uzay araştırmaları sekiz yılda fazla ilerlemedi. Kanser ve beyin araştırmaları alanında iki dev araştırma projesi dışında, yaşam bilimlerine yatırım da sınırlı kaldı, hatta NIH bütçesi düştü. Obama’nın en büyük başarısı iklim bilim alanına büyük yatırım yapması oldu, ama bu alanda bile, Nature haberinde işlendiği gibi, iktidarın tutumu hep ortalamacıydı.

OBAMA DIŞ POLİTİKASI: ONULMAZ GÜNAHLAR

Toplumcu bir bilim insanı, bir ABD Başkanını yalnızca bilime desteği ve iç siyasetteki tutumuyla değerlendirebilir mi?

Obama Afganistan'dan askerini kısmen çekti, ama verdiği "tamamen çekilme" sözünü sekiz yıl boyunca tutamadı. Daha 2015’te Kunduz'da onlarca sağlık emekçisi ABD ordusu bombalarıyla katledildi.

Hillary Clinton gibi bir savaş sevdalısını ilk döneminde dışişleri bakanı yaptı. Libya'da Kaddafi'nin öldürülmesini histerik çığlıklarla kutlayan barbar Clinton'u, 2016 başkanlık seçimlerinde destekledi. Gerçek bir hümanist en azından bunu yapmazdı.

2015 yılında Venezuela'yı "ABD ulusal güvenliğine tehdit" ilan edecek kadar yüzsüzleşti.

Şam'ı belki bombalamadı, ama bombalamaktan beter etti. Suudilerin ve Türkiye'nin desteklediği cihatçıların ülkede iç savaş çıkarmasına önce sesini çıkarmadı, sonra aktif olarak destekledi.

Obama, Suriye'de iç savaşın birincil sorumlularından biri olarak, Erdoğan, Suudi Kralı Abdullah ve Hollande gibi figürlerle beraber tarihe geçti.

ABD'Lİ YOKSUL EMEKÇİLER OBAMA'YI NE YAPSIN?

ABD'ye geri dönersek: Sekiz yıllık Obama iktidarı boyunca ABD halkının eşitsizlik veya ırkçılık gibi hiçbir temel sorunu hafiflemedi. Örneğin 1990'lardan beri ülkede ekonomik eşitsizliğe dair kaba bir istatistik olan Gini endeksi veya siyahilerin öldürülme oranları değişmedi, hatta kötüleşti.

ABD'nin işsizlik ve evsizlik tehdidi altındaki yoksul emekçileri, “Umut” ve "Değişim" sloganlarıyla iktidara gelen Obama'dan bir fayda görmedi.

Demokrat başkanın asıl misyonu, Baracktrema obamai ismi verilen tenya gibi, ABD'nin sol eğilimli kesimlerini umutlarını öldürmeden sömürmek oldu. Okumuş emekçilerin iki yüzlü burjuva siyasetçileri göklere çıkardığı bir ülkede, Trumplar elbette iktidar olur.


Kaynaklar:

http://www.pnas.org/content/111/19/6928.full.pdf

http://www.cjcj.org/news/8113

http://www.nytimes.com/topic/subject/natural-gas-fracking

https://www.liberationnews.org/obama-declares-venezuela-extraordinary-th...

https://www.liberationnews.org/capitalist-debacle-obamacare-fails-millio...

http://www.nature.com/news/obama-s-science-legacy-climate-policy-hots-up...

http://www.nature.com/news/obama-s-science-legacy-betting-big-on-biomedi...

Görseller: http://www.sciencemag.org/news/2016/12/these-nine-different-creatures-ha...