Mersin'de su faturalarına karşı imza kampanyası: Faturalar iptal edilsin, borçlar silinsin

Mersin'de 'askıda fatura' ve su borçların taksitlendirilmesi kararının dayanışma değil faturaları tahsil etmenin bir yolu olduğunu belirten yurttaşlar, faturaların iptali ve borçların silinmesi için imza kampanyası başlattı.

Haber Merkezi

Mersin'de büyükşehir belediye meclisi tarafından alınan "askıda fatura" ve su borçlarının taksitlendirilmesi kararının "dayanışma" olarak yansıtılmasına tepki gösteren yurttaşlar, bunun faturaların tahsil edilmesinin bir yolu olduğunu vurguladı.

"Bu faturaları kabul etmiyoruz, tüm borçlar silinmelidir" talebiyle bir imza kampanyası başlatan yurttaşlar, Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne "Salgın süresince kesilen tüm faturalar iptal edilsin ve borçlar silinsin. Kademeli fatura sistemi iptal edilsin. Hukuksuz biçimde faturalara yansıyan 'bakım ücreti' kaldırılsın" çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"BU FATURALARI KABUL ETMİYORUZ!

TÜM BORÇLAR SİLİNMELİDİR!

Salgın nedeniyle evlerimizde kalmaya sevk edildiğimiz koşullarda elektrik, su ve doğalgaz tüketimi kaçınılmaz olarak artmaktadır. Memleketin her köşesinden, işten çıkarılan veya ücretsiz izne zorlanan işçilerin asgari yaşam gereksinimlerini karşılamakta güçlük çektiğine dair haberler gelmektedir.

Salgınla ilgili tedbirler alınmaya başladığından beri AKP hükümeti doğalgaz ve elektrik dağıtım şirketlerini koruyacak pek çok tedbir açıklarken yurttaşların asgari ihtiyaçlarının sağlanması yönünde tek bir tedbir bile açıklamamıştır. Öte yandan belediyeler su faturalarını tahsil etmenin yollarını aramakta, hiçbir belediye 'salgın süresince su bedava' diyememektedir.

Pandemi süreci boyunca suyun bedava yapılmaması bir yana faturalara yansıyan fahiş tutarlar Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin azalan gelirlerinin acısını vatandaştan çıkaracağının göstergesidir. Seçim sonrasında göstermelik oranlarla fiyat indirimi yapılan su bedeli, birkaç ay sonra kademeli fatura sistemi ve “bakım ücreti” kalemi ile katbekat artırılmıştır.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 16 Mayıs 2020 tarihinde olağanüstü toplanmış ve su borçlarının salgın dönemini kapsayacak biçimde 3 taksitle ödenebilmesine karar vermişlerdir.​

Bu yetmemiş 'Askıda Fatura' başlığı ile duyurdukları bir kampanya ile borcunu ödeyemeyecek duruma gelmiş yurttaşların faturalarını başkalarının ödemesi istenmiş, bunun adına da dayanışma denilmiştir.

Belediye meclisinin oy birliği ile aldığı bu kararlar ne dayanışmadır ne de vatandaşın yükünü hafifletmektir. Tersine salgın sürecinde işinden olmuş, maaşını alamamış binlerce yurttaştan faturaları tahsil edebilmenin yoludur.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne açık çağrımızdır:​

• Salgın süresince kesilen tüm faturalar iptal edilsin ve borçlar silinsin

• Kademeli fatura sistemi iptal edilsin

• Hukuksuz biçimde faturalara yansıyan “bakım ücreti” kaldırılsın." 

İmza kampanyasına https://www.meskifaturalariptaledilsin.com adresinden katılabiliniyor.