Ukrayna Savaşı'nda 13. gün: Rusya bir kez daha ateşkes ilan etti

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının 13. gününe girildi. Dün yapılan üçüncü tur müzakereler sonrası Rusya bir kez daha insani koridorlar açılması gerekçesiyle ateşkes ilan etti.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin 13. gününe ateşkesle giriliyor.

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için bugün Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

Savaşın 13. gününde yaşanan tüm önemli gelişmeler haberimizde.

Güncelleme: 23.50

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonuyla ilgili Paris'te görüştü.

Güncelleme: 23.00

İngiltere Avam Kamarası'na video konferans yoluyla hitap eden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın terör ülkesi ilan edilmesini istedi.

Güncelleme: 22.46

Rusya hükümeti, belirlenecek olan kimi ürün ve hammaddelerin ithalat ve ihracatına yönelik ekonomik tedbirlerin alınacağını açıkladı.

Güncelleme: 22.30

NATO'nun fotoğrafını paylaştığı Ukraynalı kadın bir askerin üniformasında bulunan Nazi sembolü 'kara güneş' dikkat çekti.

Güncelleme: 22.10

İngiltere İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng, İngiltere’nin yıl sonuna kadar Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri ithalatını aşamalı olarak durduracağını açıkladı.

Güncelleme: 21.44

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kanada, İspanya ve Letonya Başbakanları ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 'Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı Avrupa'da barışı paramparça etti' dedi.

Güncelleme: 21.26

McDonald's Rusya'daki tüm şubelerini kapatacağını açıkladı.

Güncelleme: 19.35

ABD Başkanı Biden Rusya'dan ithal edilen doğalgaz ve petrolü yasaklayacaklarını açıkladı.

Güncelleme: 17.34

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, 'Çin, Rusya'ya yaptırım kararlarına dahil olmazsa, buna dair adım atacak araçlarımız her zaman vardır' dedi.

Güncelleme: 16.49

Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden'ın bugün Rusya'ya dönük yeni yaptırımlar açıklayacağını bildirdi.

Güncelleme: 16.23

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Sputnik'in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Şoygu ve Akar’ın, görüşmelerinde, Ukrayna’daki durumu ve Rusya ile Türkiye’nin, savunma bakanlıkları üstünden yaptığı işbirliğini ele aldıkları belirtildi. Görüşmenin, Türkiye tarafının isteği üstüne gerçekleştiği yapıldığı açıklandı.

Millî Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise görüşmeyle ilgili şöyle denildi:

Ukrayna bağlamındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Bakan Akar tarafından;

  • Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin barışın tesisine, istikrarın sağlanmasına ve insani durumun iyileşmesine önemli katkı sağlayacağı ve böylece kalıcı çözümün mümkün olabileceği,
  • Daha fazla can kaybının yaşanmaması ile huzur ve istikrar için bir an evvel Ukrayna genelinde bir ateşkes ilan edilmesinin önemli olduğu,
  • Sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açılması çabalarının memnuniyet verici olduğu,
  • Mevcut durum nedeniyle Rus limanlarında bekleyen ticari gemilerin Türkiye’ye emniyetle gelmesi için destek beklentimiz ifade edilmiştir.
  • Bakan Akar tarafından ayrıca; Türkiye’nin bölgede barış ve insani yardım için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu bir kez daha vurgulanmıştır.

Savunma bakanlarının bugünkü görüşmesi, son on gün içinde gerçekleştirdikleri ikinci telefon görüşmesiydi. Şoygu ve Akar, 1 Mart’ta da Ukrayna’daki durumu ele aldıkları bir görüşme gerçekleştirmişti.

Güncelleme: 11.41

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Amerikan ABC TV kanalına dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Kırım ve Donbass cumhuriyetlerini tanıma olasılığı üzerine sorulan soruya yanıt veren Zelenskiy, "Bunu tartışabilir ve insanların orada nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşmaya varabiliriz" dedi.

Güncelleme: 10.50

Rusya Savunma Bakanlığı:

-Kiev, Çernigov, Sumi, Harkov ve Mariupol’den insani koridor açıldı.

-Rus Hava Kuvvetleri son 24 saatte Ukrayna’daki 158 askeri unsuru vurdu.

-Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin Jitomir’deki Ozernoye Hava Üssü, yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlarla vurularak kullanılamaz hale getirildi.

-Rus uçakları iki MiG-29 ve bir Su-27 uçağını vurdu. İki S-300 füze savunma sistemi bataryası, üç Buk M-1 sistemi, dört komuta merkezi, iki radar istasyonu, dokuz mühimmat deposu ve 11 silah ve askeri teçhizat depolama yeri imha edildi.

-Operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna’nın 2 bin 482 askeri altyapı unsuru ortadan kaldırıldı. Bunlar arasında 87 komuta ve iletişim merkezi, 124 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füzesi sistemlerinin yanı sıra 79 radar istasyonu bulunuyor. 66 tank ve başka zırhlı araçlar, 91 çoklu roketatar, 317 topçu sistemi, 634 adet özel askeri araç ve 81 insansız hava aracı da imha edilenler arasında.

-Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri Mariupol'dki Osaviahim mahallesi üzerinde kontrol sağladı.

- Lugansk Halk Cumhuriyeti birlikleri de 9 kilometre daha ilerledi, Borsonino, Kremennaya, Pesçanoe, Varvarovka, Pşeniçnoye, Epifanovka, Novodrujesk, Belogorovka yerleşimlerinin kontrolünü aldı.

Güncelleme: 10.39

Çin'den ABD'ye: Ülke içinde ve Ukrayna dahil başka ülkelerde askeri amaçlarla yürüttüğünüz biyolojik faaliyetlere açıklama getirin.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov "ABD Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen, Ukrayna’da uygulanan bir askeri biyolojik programın izlerinin Kiev rejimi tarafından acil bir şekilde temizlendiği gerçeği ortaya çıkarıldı. Açıkçası, özel bir askeri operasyonun başlamasıyla birlikte, Pentagon’un Ukrayna topraklarında gizli biyolojik deneylerin yürütüldüğünün açığa çıkması konusunda ciddi endişeleri vardı" açıklaması yapmıştı.

Güncelleme: 10.32

Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

Rusya Savunma Bakanlığının, Ukrayna'nın Kiev, Harkov, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinden sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı Moskova saati ile 10.00 itibariyle yürürlüğe girdi.

Güncelleme: 10.28

Avrupa Birliği (AB), Birliğe üye olmak için başvuru yapan Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın başvurusunu incelemeye hazırlanıyor.

AB Dönem Başkanı Fransa'nın verdiği bilgiye göre, üye ülkelerin büyükelçileri, dün akşam üç ülkenin başvuruları hakkında AB Komisyonunun görüş bildirmesi için uzlaştı. Böylece üyelik başvurusunun ardından teknik sürecin ilk adımı atılmış oldu.

Ukrayna'dan doğrudan Putin'le görüşme talebi: 'Son sözü o söylüyor'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında doğrudan görüşme istediğini söyledi.

Kuleba, Kiev'in Moskova'da son sözü söyleyenin Putin olduğunu bildiğini sözlerine ekledi.

Zelenskiy'den 'kaçtı' iddialarına yanıt: 12 gün sonra bir ilk...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya'nın askeri harekatı sonrası ilk kez başkent Kiev'deki ofisinden görüntülü bir mesaj paylaştı.

"Bugün mücadelemizin, savunmamızın on ikinci akşamı. Hepimiz sahadayız, çalışıyoruz. Herkes olması gerektiği yerde" diyen Zelenskiy, "Ben Kiev'deyim. Ekibim benimle birlikte. Savunma sahada. Ülkemize hizmet edenler yerlerinde. Hepimiz savaştayız. Hepimiz elde edeceğimiz zaferimize katkıda bulunuyoruz'' ifadesini kullandı.

Zelenskiy, "Kiev'de kalıyorum. Ofisimdeyim. Saklanmıyorum. Kimseden korkmuyorum" dedi.

Rusya 10 gün içinde dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu

Rusya'ya yönelik üst üste gelen yaptırımlar sonrası yaptırım rekoru da kırıldı.

Sputnik'in haberine göre, İran, Suriye ve KDHC'yi geçerek Rusya 10 günde dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi konumuna geldi.

Rusya 22 Şubat'tan itibaren 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kaldı.