Yapıcılar’ın ilk klibi: Nazım’ın dizeleri Flormar direnişçileriyle buluştu

Yapıcılar grubu bestelerini kaydetmeye başladı ve ilk kliplerini Nazım Hikmet’in ‘İkimiz’ şiirinden besteledikleri şarkı için çekti. Klibin bir bölümü Flormar direnişçilerinin katılımıyla direniş alanında çekildi.

soL - İstanbul

Bestelerini kaydetmeye başlayan Yapıcılar grubunun ilk kliplerinin çekimi tamamlandı. Grubun, Nâzım Hikmet'in "İkimiz" şiirinden bestelediği şarkının klip çekimine, geçtiğimiz aylarda Flormar'da işten çıkarılan işçiler de katıldı. Klibin bir bölümü Flormar önündeki direniş alanında çekildi. İkinci ve son bölümün çekimleri ise Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin bahçesinde gerçekleştirildi. Bu klibe dair direnişçilere, çekim ekibine ve Yapıcılar’a düşüncelerini sorduk. 

Direnişin başladığı günden bu yana epey bir zaman geçti. Siz sendikalı olduğunuz için işinizden edildiniz ve hakkınızı aramak için başlattığınız direniş aylardır büyük bir kararlılıkla sürüyor ve sizin ördüğünüz dayanışmayı, gelinen noktada boğamadılar. Bu direniş, direndikçe güzelleşti. Direnişinizi kararlı bir şekilde sürdürdüğünüz şu günlerde bir klip çekimine katılacak ve Nâzım Hikmet'in dizelerinden bestelenen şarkıyı, burada, Yapıcılar ile birlikte seslendireceksiniz. Buna dair düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Sultan Kılıç: Biz çok mutlu olduk. Sesimize ses oldular. Çünkü sendika haktır yani, anayasal haktır. Bu şarkı da iyi oldu. Klip de güzel oldu. Direniş alanımıza geldiler, sohbet ettik, görüntü çektiler ve sonra çekim için buraya davet ettiler. "İyi oldu" diyorum. Değişik bir şey oldu yani.

Nurhan Güler: Açıkçası bu şarkının sözlerinden de yola çıkarak biz, "öğretebiliriz" derken, emekçi kadınlar olarak, bu şekilde ezilip de sesini çıkaramayan kadınlara bir umut olacağımızı düşünüyorum ben. Kadınların da bir şey başarabileceğini gösterdiğimize inanıyorum. Tabii buna soL HD belgeseli de, sosyal medya da ve bugün Yapıcılar grubu da destek verdi. Bizim gibi olan insanların haksızlığa ses çıkarabileceklerini, onların "biz de varız" diyebileceklerini düşünüyorum. Biz bu yola haksızlıklara "dur" demek için çıktık. Ama bu kadar büyüyeceğimizi ve tek bilek olacağımızı düşünemedik. Şu an 121. günümüzdeyiz. Tek yürek olduk orada. Umutsuzluklar yaşandı elbette ama uzun bir süreç bu. İşte biz bugün buradayız Yapıcılar grubu ile birlikte. Çeşitli alanlardan bize destekler geliyor ve bu bizi mutlu ediyor. Bizim, emekçilere umut olacağımızı düşünüyorum. Başarımızın da hepimizin başarısı olacağını düşünüyorum. 

Elif Uslu: Benim hoşuma gitti, gururlandım. Arkadaşlarımızı da temsilen on kişi geldik. Gelemeyenler de oldu. Mutluyum. İlk defa böyle bir ortamda, müzisyenlerle şarkı söyleyeceğiz ve klip çekeceğiz. Hatta buraya gelirken serviste de söyleyerek geldik şarkıyı. Beraber söyleyeceğiz ve klip çekeceğiz. İnşallah çok güzel olacak.

Medet Karahancı: Daha önce böyle bir şeye hiç katılmadık. Şu anda çok onur verici bir şey yani. Belki böyle gündeme düşmesek gelemezdik yani bu topluluğu göremezdik. O yüzden gurur duyuyorum, sevinçliyim. İşten atıldık belki ama bu şeyler bizi güzelleştiriyor. Yani doğru yolda olduğumuzu anladım.

Şivan Kırmızıçiçek: Renk kattı. Yani coşkumuzu bir adım daha ileriye götürdü diyebilirim. Bundan bahsedildiği zaman, arkadaşlar oraya geldiğinde, sesimiz iyi değil, nasıl olacak diye düşündük ve sorduk arkadaşlara. Bir prova yaptık orada. Daha provanın başında hepimizde bir coşku oldu. Heyecan oluştu, herkes dahil oldu. Daha sonra buraya davet etti arkadaşlar. Oradaki heyecanı gördüklerinde, güzel bir şey açığa çıkınca... Normalde bu saatte buraya işçileri getirmek çok zor, çoğu kadın olduğu için. Gündüzleri bile zorlanıyoruz buradaki yerlere getirmek için. Ama bu geç saatte olmasına rağmen yoğun bir talep oldu. Eleme usulüne gittik artık. Gündüz bile İstanbul'da yaptığımız eylemlere katılım zor oluyordu. Herkes evinden ailesinden "ben gideceğim" diye izin almıştı geç saat olmasına rağmen. Yoğun bir talep oluştu. Araç da çok büyük olmadığından on üç arkadaşla geldik işte. Güzel bir çalışma olacağına inanıyorum. Öncelikle tabii Yapıcılar grubuna teşekkür etmek istiyorum. Bizim sesimizi duyurması adına güzel bir iş olacak diye düşünüyorum.

Murat Akgöz (set ekibi): Yapıcılar’ın bu bestesi, Nazım Hikmet’e ait sözlerin bütün ruhunu taşıyor. Beste, belki de en çok yılgınlığa düşmekten alıkoyuyor insanı. Şarkının klibi için çalışmaya başladığımızda, bu duyguyu bugün Türkiye’de en çok ne temsil eder diye sorduk kendimize. Aç kalmayı, üşümeyi, ölesiye yorgunluğu öğrenen ve sonra dövüşmeye karar veren, dövüşmeyi öğreten, öğrenen nedir; kimdir? İşte o zaman 120’yi aşkın gündür direnen, fakat yüzlerinde yılgınlıktan eser olmayan, her gün biraz daha içten sevmeyi öğrenen ve öğreten Flormar işçileri geldi gözümüzün önüne. Direnişçilerin insana yaşam enerjisi veren kararlılığı, Yapıcılar’ın şarkılarına ilham veren ruhun aynısıydı. Biz de klibi bu ortak duygu üzerine kurmaya karar verdik.

Gizem Gül (Yapıcılar): Yola çıktığımız ilk günden itibaren ürettiklerimizde somutlamaya çalıştığımız mücadelemizi en iyi anlatan şarkı oldu “İkimiz”. Komünist şair Nazım’ın dizeleri, yaşanacak güzel günlere umut olmaya devam ederken, şarkısı da 120 günü aşkındır direnen Flormar İşçileri ile bu klipte buluştu. Aynı taraftayız; acımasız sömürü düzenine karşı insanca bir yaşamın yolunu açacak olan işçi sınıfının safında…

Klibin çekimleri sırasında bu gerçeğin bilincinde, heyecanlı ve mutluyduk. Bizlerle beraber olarak, şarkımızı daha da anlamlı kılan Flormar işçileri ve çekimde emeği geçen set ekibine ne kadar teşekkür etsek azdır.

Umudumuz taptaze; gücünü buradan alan müziğimiz gelecek güzel günler için çağrı olmaya devam edecek...