Bolivya’da darbe girişimi: Hükümet binasına zorla girildi, Arce 3 yeni komutan atadı

Bolivya'da General Zuniga önderliğindeki ordu hükümet binasını kuşattı. Arce, askeri kalkışmaya karşı halkı demokrasiyi savunmaya çağırdı.

Haber Merkezi

Latin Amerika'da bir kez daha sol bir hükümetin iş başına geldiği Bolivya'da şu anda askeri hareketlilik yaşanıyor.

İlk anlarda ne oldu?

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Catacora, X hesabından yaptığı açıklamada Bolivya ordusuna bağlı bazı birliklerin düzensiz hareketlerini kınadı ve "Demokrasiye saygı gösterilmeli" dedi.

Kasım 2019'da Bolivya'da ABD destekli bir darbe yaşanmış, o zamanki cumhurbaşkanı Evo Morales ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Morales de bugün yaşanan durumla ilgili X hesabından açıklamalar yapıyor.

Morales, ilk mesajında askeri hareketliliğin videosunu paylaştı. Bolivya saatiyle 15:00, Türkiye saatiyle 22:00 sularında bir askeri birliğin üniformalarıyla birlikte Murillo Meydanı'na girdiğini duyurdu ve "Darbe yapılıyor" dedi.

Morales, ikinci mesajında darbe girişiminin başında General Zuñiga'nın bulunduğuna işaret etti ve demokrasiyi savunmak için ulusal hareketlenme çağrısı yaptı.

Eski devlet başkanı, üçüncü mesajında Murillo Meydanı'nı zapteden birliğin meydanın etrafına keskin nişancılar yerleştirdiğini belirterek, bunun darbe girişiminin işareti olduğunu söyledi.

Bolivya Devlet Başkanı Arce, ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini duyurdu.

Arce, askeri kalkışmanın ardından halkı meydanlara çağırdı

Bolivya'da askerlerin hükümet binasına zorla girmesinin ardından Devlet Başkanı Luis Arce, askeri kalkışmaya karşı halkı demokrasiyi savunmaya çağırdı.

Ulusal seslenen Arce, halka sakin olmaları çağrısında bulunarak, "Bolivya'nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum. Askerler, derhal çekilmeli ve görevlerinin başına dönmelidir. Demokrasiye ve anayasaya saygı duymalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Hükümetini destekleyen ülkelere teşekkür eden Arce, "Bize destek olan kardeş ülke devlet başkanlarını selamlıyoruz ve onlara teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan belediye başkanlarına, valilere ve polis müdürlerine teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan halkımızı selamlıyoruz" diye konuştu.

Bolivya'da askerlerin hükümet binasına zorla girmesinin ardından Devlet Başkanı Luis Arce, devlet başkanlığında düzenlediği törenle ordu yönetimine yeni 3 komutan atadı. Arce, burada halka yönelik bir konuşma gerçekleştirdi.

Arce, devlet başkanlığında düzenlediği törenle ordu yönetimine yeni 3 komutan atadı.

Bolivya ordusunun yeni atanan Komutanı Jose Wilson Sanchez "Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum" açıklaması yaptı.

Son durum

Yerel basında çıkan haberlerde, tank ve kapüşonlu askerlerin başkent Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye ettiği ve bölgeyi kordon altına aldığı kaydedildi.

Haberlerde, Bolivya ordusunun üst düzey komutanlarının yürütmeye el koymakla tehdit ettiği öne sürüldü.

Sosyal medyaya yansıyan haberlerde ise askeri birliklerin Genelkurmay Başkanlığı civarında konuşlandığı belirtildi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, askeri zırhlı aracın başkent La Paz'daki hükümet sarayına zorla girmeye çalıştığı görülüyor.

Askerlere tepki gösteren vatandaşlara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale ediliyor.