Ukrayna'daki savaşın 19. günü

Rusya'nın Ukrayna'ya dönük saldırısı devam ederken bugün iki taraf arasında video konferans formatında müzakerelerin yeni oturumu düzenlendi.

Dış Haberler

Ukrayna müzakere heyeti üyesi ve milletvekili David Arahamia, Rusya Federasyonu ile müzakerelerin bugün saat 10.30'da başlayacağını söyledi. Görüşme video konferans yoluyla yapıldı. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'se Ukrayna heyetinin Rusya ile yapacağı görüşmelerde görevinin kendisini Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştürmek ve "etkili garantiler" almak olduğunu söyledi.

Rusya kaynakları gece yarısı yayınladığı açıklamada Ukrayna'ya ait çeşitli askeri hedefleri imha ettiklerini söyledi. Rusya Ordusu, Ukrayna düzenli ordusuna dahil olmayan militanlardan oluşan altı sabotaj grubu ve üç BM-21 Grad jet takımı keşfedildiğini ve bunlara dönük ateş açıldığını söyledi.

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'sa yayınladığı telegram mesajın bazı Ukrayna istihbaratı çalışanlarının “Bandera'ya karşı Rusya için” çalıştığını iddia etti. Kadirov, “Sizi temin ederim ki, özel harekatın bitiminden sonra sizi kesinlikle hak ettiğiniz devlet ödüllerine sunacağız ve milletiniz ve ülkeniz için dürüstçe hizmet etmeye devam edeceksiniz. Birçoğunuz var arkadaşlar ve bu bizi tarifsiz bir şekilde mutlu ediyor” dedi.

Öte yandan ASUS, işçileri ve işletmeleri Rusya'dan tahliye etme olasılığını değerlendireceğini duyurdu.

Güncelleme: 23.09

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile telefon görüşmesi yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alınmıştır" denildi.

Güncelleme: 22.56

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD'li muhabir Brent Renaud’un öldürüldüğü Irpin kentinin Ukrayna ordusunun kontrolünde olduğunu belirtti.

Sputnik'in haberine göre, BM Güvenlik Konseyinin toplantısında, ABD'nin BM Temsilci Yardımcısı Richard Mills’in Renaud’un ölümünden Rusya ordusunu sorumlu tuttuğunu belirtmesi üzerine konuşan Nebenzya konuya dair şöyle dedi:

Amerikalı meslektaşım, gazeteci Brent Renaud'un Irpin'de Rus kuvvetleri tarafından öldürüldü şeklinde bahsetti. Çatışmada ölen herkes için üzülüyoruz. İki konuyu netleştirmek istiyorum. Birincisi, o gazeteci değil. Bu, New York Times tarafından da hemen yalanlandı. Oysa internette asıl faaliyetinin hiçbir şekilde gazetecilik veya film yapımı olmadığı bilgisi dolaşıyor. Bu bilgiye serbest erişilebiliyor.

İkincisi de Irpin tamamen Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna bölge savunma birlikleri tarafından kontrol ediliyor. Olaydan sağ kurtulan Renaud’un iş arkadaşının sözlerine bakılacak olursa onların bulunduğu otomobile tam da bu kişiler ateş açtı."

Güncelleme: 22.45

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington'un, Çin'in Rusya'ya ne ölçüde destek sağladığını yakından izlediğini ifade ederek "İster materyal destek olsun ister ekonomik destek olsun, ister Rusya'ya mali destek olsun, bu türden herhangi bir destek bizim için büyük endişe kaynağı olacaktır" dedi.

Güncelleme: 22.41

Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta, Ruslara karşı şiddet çağrısı yapan paylaşımlara izin vermekten vazgeçti. Reuters'ın haberine göre Meta'nın yeni "nefret söylemi" kılavuzunda "genel olarak Ruslara" karşı şiddeti destekleyen paylaşımlara izin verilmeyeceği bildirildi. Şirket ayrıca devlet başkanlarına ölüm çağrıları yapan paylaşımlara izin verilmesinden de vazgeçti.

Güncelleme: 22.18

Videokonferans yoluyla Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda konuşan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden derhal çıkarılmasını talep etti.

Güncelleme: 22.31

ABD'de Fox News televizyonu Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında Benjamin Hall adlı muhabirinin haber yaptığı sırada yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Güncelleme: 21.51

Kremlin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in telefon görüşmesi yaparak Ukrayna'daki durum hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu açıkladı. Kremlin'in açıklamasında Putin'in "Ukrayna ordusunun yeni barbarca eylemine, bugün Donetsk’in merkezine yapılan ve çok sayıda sivilin ölümüne yol açan misket mühimmatlı füze saldırısına dikkat çektiği” kaydedildi.

Haaretz'in haberine göre yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede Ukrayna ile Rusya arasındaki ateşkes çabaları ve İsrail'in bölgeye "insani yardım"ı da görüşüldü. İsrail Başbakanı Bennett Cumartesi akşamı Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi yapmıştı.

Güncelleme: 21.50

Rusya’nın Ukrayna’yla görüşmelerinde Rus heyetinin başkanı Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, haftanın yedi günü Ukrayna heyetiyle video konferans formatında görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Bu format zaman ve para tasarrufu sağlıyor” ifadesini kullandı.

Sputnik'in haberine göre Medinskiy, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Vladimir Putin’in belirlediği görevleri yerine getirmek için, Rusya’nın barış dolu geleceği için mümkün olan her şey yapmaya çalışıyoruz” diye yazdı.

Güncelleme: 21.09

soL TV Rusya-Ukrayna savaşında günün gelişmelerini derledi:

Güncelleme: 20.54

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın Donetsk'te yerleşim yerini Toçka-U füzesiyle vurmasına Ukrayna'nın silah üretimi ve bakımı yapan sınai tesislerine bir dizi saldırı düzenleyerek karşılık vereceklerini açıkladı.

Konaşenkov sözkonusu tesislerde çalışanlara ve bu tesislerin yakınlarında oturanlara bölgeleri terk etme çağrısında bulundu. 

Konaşenkov Donetsk'te yerleşim yerine Toçka-U füzesiyle saldırıyı düzenleyenlerin Rusya Savunma Bakanlığı tarafından savaş suçlusu olarak görüldüklerini söyledi.

Güncelleme: 20.03

Slovakya, 3 Rus diplomatı sınır dışı etti. Slovakya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada sınır dışı kararının "istihbarat servisinden gelen bilgiler doğrultusunda alındığı" ifade edildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Slovakya’nın Rus diplomatları sınır dışı etme kararına en kısa sürede karşılık verileceğini açıkladı.

Güncelleme: 19.58

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının "nükleer çatışma olasılığı" doğurduğu uyarısında bulundu.

Güncelleme: 19.50

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan Scholz ile görüşmesinde, Rusya-Ukrayna konusunu ağırlıklı olarak değerlendirdiklerini belirterek "Çözüme yönelik diplomatik çabaların yürütülmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

Scholz "En kısa zamanda ateşkesin gerekliliği konusunda hemfikiriz. Siviller için güvenli koridorların sağlanması gerekir. Putin'e artık durun diyoruz. En önemli konu silahların susması" dedi.

Gazetecilerin S-400'lere ilişkin ve Türkiye'nin Rusya'ya karşı yaptırımlara katılıp katılmayacağı hakkındaki soruları üzerine Erdoğan "Gelecek ne gösterir onu konuşmak erken olur. Ama şartlar ne getirir, ne götürür onu görmek lazım. Biz Sayın Zelenski ile de Sayın Putin ile de dostluğumuzu korumak durumundayız. Yaptırım konusuna gelince biz BM kuralları çerçevesinde ne gerekiyorsa yaptık. NATO ülkelerinin yapmadıklarını Rusya'ya rağmen Ukrayna'ya yaptık, desteğimizi sürdürdük. İnsani yardımları da aynı şekilde gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 19.11

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çarşamba günü olağanüstü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel'e gidecek.

Güncelleme: 18.56

Rusya'da tahıl ihracatını 3 ay süreyle yasaklamak için kararname hazırlandığı bildirildi.

Interfaks'ın haberine göre Rusya Tarım Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte Rusya'dan buğday ve meslin, çavdar, arpa ve mısır ihracatının 15 Mart-30 Haziran tarihleri arasında yasaklanması için bir kararname taslağı hazırladı.

RIA Novosti'nin haberine göre Rusya Başbakan Yardımcısı Viktorya Abramçenko, tahıl ihracatını 30 Haziran'a kadar yasaklama projesini desteklediğini, ihracata lisans kotası dahilinde izin verileceğini söyledi.

Güncelleme: 18.47

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ile ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in Çarşamba günü Kongre'ye video konferans yoluyla bağlanarak bir konuşma yapacağını duyurdu.

Güncelleme: 17.57

Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkında konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, “Yaptırımlar Putin’in saldırılarının bir sonucu” dedi. Kuleba "Eğer Rusların oksijenini keseceksek tamamen kesmeliyiz. Bu agresifliğin son bulması için tek yol" ifadesini kullandı. Kuleba "Rusya roketlerle vururken yaptırımlarla vurmaya devam edilmeli" dedi.

Güncelleme: 17.55

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının ardından kilit kentlerden biri olan ve çatışmaların merkezi olan Mariupol'deki son duruma dair bir açıklama geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus ordusunun desteğiyle Mariupol banliyölerindeki neredeyse tüm neo-Nazi atış noktalarının DPR kuvvetleri tarafından tahrip edildiğini" açıkladı. Açıklamada, "özel kuvvetlerin konutlarda neo-Nazilerin ana kuvvetlerini tasfiye ettiğini" ifade edildi. "Bugün saat 15.00'ten itibaren sivillerin çıkışı için insani koridorların açılması sonrası neo-Naziler tarafından rehin tutulan nüfusun toplu tahliyesinin başlatılmasını mümkün oldu" denilen açıklamada, kente insani yardım konvoyu gönderildiği ifade edildi. Açıklamada, "İlk konvoy Mariupol'a ulaştı ve bebek maması da dahil olmak üzere 450 ton ilaç, temel ihtiyaç maddesi ve yiyecek teslim etti" denildi.

Güncelleme: 17.54

Almanya Ukrayna'ya hangi silahları ne yollarla sağladığı konusunda bilgi vermeme kararı aldı. Almanya hükümeti sözcüsü Wolfgang Buechner bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Almanya'nın "güvenlik risklerini önlemek için" Ukrayna'ya hangi silahların nasıl tedarik edildiğine dair daha fazla bilgi açıklamayacağını duyurdu.

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Arne Collatz da Rusya'nın hedefinin Ukrayna'nın tedarik rotasını kesmek ve savunmasını zorlaştırmak olduğunu savunarak "Bunu kolaylaştırmak istemiyoruz" dedi. Almanya Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ülkenin otoyollarındaki kameraların güvenlik gerekçesiyle devre dışı bırakıldığı bildirildi.

Güncelleme: 17.13

Ukraynalı temsilciler, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin bugün gerçekleşen dördüncü turuna, yarına dek "teknik ara verildiğini" belirtti.

Güncelleme: 16.50

Sputnik'te yer alan habere göre, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Başbakan Danışmanı, "Ukraynalı milliyetçiler, Volnovakha'dan geri çekilirken yaralılarını başlarından vurularak öldürdüler" iddiasında bulundu.

Güncelleme: 16.45

Litvanya Savunma Bakanlığı "jeopolitik durumdaki değişiklikler nedeniyle" NATO'nun ülkeye binlerce ek asker göndereceğini, askerlerin Litvanya'da kurulacak 3 yeni askeri kampa yerleştirileceğini duyurdu.

Güncelleme: 16.22

Rusya, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki (AKPM) çalışmalarını askıya alma kararı aldı. Sputnik’e konuşan Rus heyetin üyesi ve Senatör Aleksandr Başkin, “AKPM komiteleri ve organlarının genel kurul toplantılarına katılmama kararı alındı” dedi.

Güncelleme: 15.57

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan günlük istihbarat raporunda, Rusya-Ukrayna savaşı sonucunda 2 milyon 500 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Güncelleme: 15.19

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov “Rusya’nın kendi askeri hedeflerini gerçekleştirebilecek askeri ekipmanı ve gücü vardır. Rusya, Çin’den askeri destek istemedi” dedi.

Donetsk’te yaşanan saldırıyla ilgili “Ukrayna’nın okyanus ötesindeki patronları Ukrayna ordusuna emir veriyor gibi gözüküyor” diyen Peskov, “Ukrayna operasyonunda sivil kayıplarının düşük olması planlanıyordu. Operasyonun başlamasından önce Putin, Savunma Bakanlığı’ndan kalabalık yerlere operasyon düzenlenmemesini istemişti” ifadesini kullandı.

Kremlin sözcüsü ayrıca ABD ve AB’nin Rusya’yı Ukrayna’nın kalabalık şehirlerine yönelik savaşa çekmeye çalıştığını söylerken, “Bizce bu bir provokasyon” dedi. 

Güncelleme: 13.30

Taraflar arası müzakerelerin dördüncü turu çevrimiçi formatta başladı.

Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin dördüncü turundan bir fotoğraf paylaştı:

Podolyak'ın yayınladığı fotoğraf

Güncelleme: 12.12

Ukrayna'dan Donetsk'e füze saldırısı: 20 ölü

 

Donetsk'in merkezine Ukrayna kuvvetleri bir füze saldırısı düzenledi. Saldırıda idari binalar hasar gördü.

Bir Ukrayna Toçka-U füzesinin Donetsk'in merkezinde Hükümet Konağı yakınına isabet etmesi sonucunda yaralananlar olduğu belirtiliyor.

Füzenin parçaları, Universitetskaya Caddesi'nde bir araba ve bir otobüse çarptı.

 Füzenin bir belediye otobüsüne isabet etmesi sonucu Donetsk Halk Cumhuriyeti Hükümeti'nin açıklamasına göre patlamada çoğu otobüste bulunan 20 kişi yaşamını yitirdi.

Donetsk Devlet Başkanı Denis Puşilin'se 23 yaralının hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Puşilin "Ölenler ve yaralananlar arasında çocuklar da var" diye ekledi.

Puşilin, füzenin tam hedefini vurup infilak etmesi durumunda facianın çok daha büyük çaplı olabileceğini kaydetti.

Donetsk Devlet Başkanı Denis Puşilin, Donetsk'e yapılan saldırıda kullanılan Toçka-U füzesinin yasaklı misket bombası içerdiğini söyledi.

Puşilin, “Sivil hedefleri vurdular, burada asker yok, sadece memurlar var. İntikamımız ne olacak, göreceğiz. İnsanlığı kaybetmeyiz” dedi.

(DİKKAT HASSAS İÇERİK)

Faciadan sonra olay yeri görüntüleri

Füzenin parçaları caddenin farklı noktalarına saçıldı.

Güncelleme: 11.34

Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü savaşa karşı Pazar düzenlenen eylemlerde yüzlerce kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Moskova'da gözaltına alınan kişi sayısı polis tarafından 300 olarak duyurulurken St. Petersburg'da şehir merkezinde düzenlenen benzer bir miting sırasında yaklaşık 150 kişi gözaltına alındı.

Güncelleme: 10.57

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'li yetkililerin Rusya'nın Ukrayna'ya dönük başlattığı askeri saldırının ardından Pekin'den askeri teçhizat talep ettiği yönündeki iddiaları "ABD'nin dezenformasyonu" olarak nitelendirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı ayrıca, ABD'nin Ukrayna topraklarındaki askeri-biyolojik faaliyetlerini tam olarak netleştirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Güncelleme: 10.43

Gazprom: Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz aktarmaya devam ediyoruz

Rusya'nın doğalgaz çıkarımı, dağıtımı ve ihracatını yapan Gazprom firmasının sözcüsü Sergey Kupriyanov, "Gazprom, Avrupalı tüketicilerin talepleri doğrultusunda Ukrayna topraklarından transit geçişle Rus gazı sağlıyor" derken 14 Mart itibarıyla 109,5 milyon metreküp taşındığını ekledi.

Kupriyanov gazetecilere verdiği demeçte, Gazprom'un Ukrayna topraklarından Avrupa'ya dönük Rus gazı tedarik etmeye 'olağan zamanki' gibi devam ettiğini söyledi.

Güncelleme: 10.40

Rusya: Eğitim üslerine saldırıda 180 yabancı paralı asker öldürüldü

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya'nın Yavorovski askeri yerleşkesinde ve Stariçi yerleşimi yakınında bulunan Ukrayna askeri eğitim merkezlerine düzenlediği saldırılarda 180'e kadar yabancı paralı askerin öldürüldüğünü söyledi.

Konaşenkov, hedef alınan söz konusu noktaların Rus birlikleriyle savaşmak için yabancı paralı askerleri eğitmek ve yönetmek ve ayrıca yabancı ülkeler tarafından ülkeye gönderilen silahları depolamak için kullanıldığını iddia etti.

'Bir Su-24, 11 İHA düşürüldü'

Buna ek olarak, Konaşenkov, Rus Hava Kuvvetleri ve hava savunmasının, bir Su-24 saldırı jeti ve 11 insansız hava uçağı da dahil olmak üzere birçok Ukrayna uçağını imha ettiğini duyurdu. Düşürülen hava araçlarının ikisinin Bayraktar TB-2 saldırı ve keşif insansız hava araçları olduğu belirtildi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Rus insansız hava araçlarının ayrıca üç komuta merkezi, bir hava savunma füze sistemi ve iki mühimmat deposunun yanı sıra çeşitli askeri araçlar da dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 46 askeri hedefi imha ettiğini söyledi.

Güncelleme: 09.38

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, son altı gün içinde Ukrayna'daki insani koridorlar aracılığıyla 130 binden fazla kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Kiev ve Lugansk Bölgelerinde 10'dan fazla insani koridor faaliyete geçirildi." derken son bir günde toplam 5 bin 550 kişinin tahliye edildiğini ekledi.

Güncelleme: 08.24

ABD'deki Rusya Büyükelçiliği, Batılı işletmelerin Rus savcılar tarafından 'kamulaştırmayla tehdit edildiğine' dair haberlerin doğru olmadığını söyledi. Açıklama Wall Street Journal'ın "Rus savcılarının Rusya'daki Batılı şirketlere, hükümeti eleştiren şirket liderlerini tutuklamakla veya ülkeden çekilen şirketlerin varlıklarına el koymakla tehdit eden uyarılarda bulunduğu" iddialarını takiben geldi.

Gazete, "konuya aşina olan" isimsiz kaynaklara atıfta bulunarak sunduğu haberinde Coca-Cola, McDonald's, Procter & Gamble (P&G) ve KFC'nin tehdit edildiği iddia edilen şirketlerden sadece birkaçı olduğunu öne sürdü.

Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'yse, Moskova'nın ülkedeki ABD ticari çıkarlarına her zaman saygı duyduğunu söyledi.

Güncelleme: 07.44

Rusya Savunma Bakanlığı'nın resmi gazetesi Krasnaya Zvezda, Moskova'nın Ukrayna'daki saldırısına katılırken yaralanan yaklaşık bin 400 Rus askerinin hastaneden taburcu edildiğini bildirdi.

Güncelleme: 07.10

Ukrayna birlikleri Donetsk'teki sivil bölgelere dönük top ateşine başladı. Slavyansk, Kramatorsk, Liman ve Drujovka'da insanlara mahzenlere ve sığnaklara inmeleri için alarm yapıldı.