Skandal görüntüler: 4 yaşındaki çocuklara 'İslam yemini' ettirildi

İstanbul Esenler’deki Enderun Mektebi İlim ve Hizmet Derneği isimli gerici kuruluş, 4-6 yaş arasındaki çocuklara "andımız" iddiasıyla, gerici söylemlerin olduğu yemin ettirdi. "Yaşasın İslam. Elimizde Kur’an. Kalbimizde iman, bir Allah’a inanan Müslüman’ız Müslüman" ifadelerinin geçtiği yemini ettiren kuruluşun açılışına AKP'li belediye başkan yardımcısı, AKP ilçe başkanı…

İstanbul Esenler’deki Enderun Mektebi İlim ve Hizmet Derneğinde 4-6 yaş arasındaki çocuklara andımız denilerek dini sözlerin yer aldığı bir yemin okutuldu.

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre görüntülerde andımız denilerek küçük çocuklara okutulan sözler şöyle: “Aleyküm selam. Bu ne güzel kelam. Yaşasın İslam. Elimizde Kur’an. Kalbimizde iman, bir Allah’a inanan Müslüman’ız Müslüman. Ayrılmayız bu yoldan. Hep doğru yoldan. Kitaba sünnete sarılan, emirlerini yapan, yasaklardan kaçınan Müslüman’ız Müslüman.” Bu sözler çocuklara hep bir ağızdan tekrar ettirilerek ezberletiliyor.

Peki bütün bu görüntüler pedagojik eğitim açısından ne anlama geliyor? Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş haberdeki görüntüleri yorumladı.

‘MİLİTAN YETİŞTİRMEYE UYGUN BİR EĞİTİM’

Prof. Dr. Adnan Gümüş, çocuklara söyletilen bu marşın İslamcılığı esas alan ideolojik bir uygulama olduğunu söyledi. Gümüş, “Uygulamanın ne bilimsel, ne pedagojik ne de çocuk gelişimi ile ilgisi yoktur. İslamcı bir militan, dinci militan yetiştirmeye uygun bir eğitimdir. Bu görüntülerin eğitsel karşılığı ne? Bir kişinin çıkıp bunun açıklamasını yapması lazım. Bunun eğitim bilimleri, nitelikli eğitim, fen-matematik eğitimi, çocuk gelişimi açısından katkısı ne? Bunun hiçbir artısı yoktur. Bu ideolojik ve yanlış bir uygulamadır” dedi.

‘KAPANDIK!’

Enderun Mektebi İlim ve Hizmet Derneğini bilgi almak için ilk önce bir veli olarak aradığımızda, kurum yetkilisi, Enderun Mektebi Çocuk Akademisine kayıtların hâlâ devam ettiğini söyledi. Bir gün sonra görüntülerin doğruluğu hakkında bilgi almak için gazeteci olarak aradığımızda ise görüştüğümüz yetkili kişi, videonun eski bir video olduğunu ve kurumun kapandığını söyledi.

EĞİTİMDE SARAY OKULLARINA DÖNÜŞ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ikinci Abdülhamit’in torunu Nilhan Osmanoğlu, ‘FETÖ’ ve benzeri örgütlerin okullarına karşı Başkanlık Okulları açarak geleceğin devlet adamlarını yetiştireceklerini açıklamıştı. O uygulama yavaş yavaş hayata geçirilmeye başlandı. Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, ilçedeki tüm resmi okullara gönderilen yazı ile Sancaktepe Belediyesi ‘Enderun Mektepi Projesi’ kapsamında, okullardaki üstün yetenekli öğrencilerin belirlenip, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü insan kaynaklarına bildirilmesi istendi.

Sancaktepe Belediyesi ‘Enderun Mektepi Projesi’ kapsamında, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Protokol kapsamında tüm resmi okul müdürlüklerine gönderilen yazı ile sayısal, sözel ve sanatsal alanda üstün başarı sağlayan öğrencilerin belirlenerek, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü insan kaynaklarına bildirilmesi istendi. Belirlenen öğrencilere yeni bir müfredat doğrultusunda eğitim verileceği belirtildi.

(Fotoğraf: Okulun açılışına Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Bel. Bşk. Yrd. Nihat Karataş ve AKP Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran da katılmıştı.)