Ankaragücü nasıl bu hale geldi?

102 yıllık tarihiyle ülke futbolunun önemli kulüplerinden olan Ankaragücü'nün başına 2009 yılında Melih Gökçek’in oğlu Ahmet Gökçek'in gelmesiyle takım için kabus dolu günler başladı. Ankaragücü, tarihinin en büyük borçlarıyla karşı karşıya kalırken, takım şimdi kar altında yedek forması olmamasıyla gündemde.

Gökçekler Ankaragücü takımının başına kulübü çok daha ileri taşımak vaadiyle geldi. Ancak kısa süre sonra kulübün başına geçerken imza attıkları usulsüzlükler ortaya çıkınca kongre iptal oldu ve Gökçekler takımı 100 milyon TL'ye yakın borçla yüzüstü bıraktı. Bu borç kulübü şimdi öyle bir noktaya getirdi ki, Ankaragücü’nün bu hafta kar yağışı altında oynadığı Sivaspor maçında oyuncular yedek formaları olmadığı için ikinci yarıya ıslak formalarıyla çıkmak zorunda kaldı.

Gökçekler geldi işler değişti
Ankaragücü’nün başın 2009 yılında Melih Gökçek’in oğlu Ahmet Gökçek’in geçtiği kongre Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan usulsüzlükler dolayısıyla iptal edildi.

"Usulüne uygun olmayan 400 kişinin genel kurula katılımını” sağlayarak başkan olan ve bu sayede birçok kararlar alan Gökçeklerin usulsüzlükleri mahkemece açıkça tescillendi. Buna rağmen hem Ahmet Gökçek hem de Melih Gökçek kulübün eski yöneticilerini suçlamakla işin içinden sıyrılmayı tercih ettiler.

15 milyon TL borçla aldı 95 milyon borçla bıraktı
Kulübü devraldıkları usulsüz kongrede sadece 15 milyon TL borcu olan Ankaragücü’nün, Gökçekler mahkeme kararıyla yönetimden indirildiğindeki borcu ise 95 milyon TL’ye çıkmıştı.

102 yıllık tarihi olan Ankaragücü şimdi öyle bir hale geldi ki ne deplasman maçlarına gidecek yol parasını bulabiliyor ne de maçlara götürecek yedek bir forma.

“3 bin TL maaşı var ama kulübe milyonlar verdi”
Ankaragücü’nün yeni başkanı Sami Altınyuva ise geçmiş dönem başkalarına çağrı yaparak kulübün içinde bulunduğu durumdan çıkarılması içinde yardıma ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Kulübün 100 milyon TL borcu olduğunu belirten Altınyuva’nın basın açıklamasında söylediği “3 bin TL maaş alan menajerin kulübe milyonlarca borç verdiği gözüküyor. İşin içinden çıkamıyorum" sözleri Gökçek yönetimde kulübün başına neler geldiğini net bir biçimde gözler önüne seriyor.
Hatırlanacağı üzere yine aynı yönetim döneminde kulüp yönetiminde yer alan 11 yönetici takıma 33 milyon TL tutarında icra davası açmış ancak birçoğunun gelirlerinin oldukça düşük olduğu dikkate alındığında ortaya büyük bir şaibe çıkmıştı.

Karşılıklı suçlamalar sürerken olan Ankaragücü’ne oldu
Kulübün içinde bulunduğu zor durumun sorumlusunun eski başkan Cemal Aydın olduğunu iddia eden Gökçekler, “Ankaragücü’nün başına geçmekti. Biz Ankaragücü’nü 24 milyon TL borçla aldık. Yönetime geldiğimizde kulübün her yere borcu vardı. Tesislerin bulunduğu yerde bakkal, manav kulübe mal vermiyordu” diyor.

Buna karşın Cemal Aydın ise, “Görevi 4 yıl önce bırakmasına rağmen kendisinden hesap sorulmasına anlam veremediğini belirtti. Kulübü 14 milyon TL borç, 10 milyon gelirle bıraktığının altını çizen Aydın, “Dönemimde defterlerimiz 4 defa mali kontrolden geçti. Şu an kulübün borcu 95 milyon TL, gelirlerine de haciz işlemleri uygulanıyor. Kulübü aldıkları şartlara bakılırsa demek ki iyi tüccar değiller. 3 yıldır yönetimde kim varsa ondan hesap sorulmalı. Melih Gökçek’in korkusundan hesap sorulamadığını düşünüyorum.”

Cemal Aydın ve Melih Gökçek’in karşılıklı suçlamalarıyla ortaya çıkan kaosun altında kalan ise 102 yıllık Ankaragücü oldu. Neredeyse bütün önemli oyuncuları ödenmeyen maaşları yüzünden başka takımlara transfer olan Ankaragücü’nde maçlara paf takım oyuncuları çıkıyor.

“Son kalan oyuncular gidiyor, yedek formamız yok”
Bu hafta oynana Sivas maçında takımın içinde bulunduğu zor durumu Teknik Direktör Hakan Kutlu şu sözlerle ortaya koydu:

"Ben maç skorlarından daha çok Ankaragücü'nün içinde bulunduğu durumu hep değerlendirdim. Aslında sürekli de yakınmak istemiyorum ama bu çocuklar, bugün sahaya anlaşmalı olduğumuz firmanın da parasının ödenmemesinden dolayı tek formayla gelip ilk yarı giydikleri ıslak formayla ikinci yarıya çıkmak zorunda olan bir takım. Yani bu çocuklar bu şartlarda mücadele ediyorlar. İlk yarı giydikleri ıslak formayla ikinci yarı sahaya çıkıyorlar, çünkü ikinci formamız yok şu an.

İşin ikinci bir boyutu var. Kongremiz ertelendi. Bana da niye ertelendiği konusunda bilgi verilmedi. Bu çocuklardan üçü Salı günü yine fesih haklarını ellerine alacaklar. Bunlar Aydın, Bora ve zannediyorum Ergin Keleş. Eğer bu çocuklar da bu takımdan ayrılırsa nasıl mücadelesini sürdürecek bu takım” ifadelerini kullandı."

(soL - Haber Merkezi)