RTÜK’te cezalara karar veren başka bir odak mı var?

RTÜK’ün FOX TV ve Tele 1’e ceza vereceğine yönelik iddialar Meclis gündemine taşındı. RTÜK'ün üst kurul toplantısı yapılmadan önce cezaları belirlediği iddiası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a soruldu.


soL - Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Beyaz TV programcısı Tahir Sarıkaya’nın, Fox TV ve Tele 1'e RTÜK tarafından ceza verileceğiyle ilgili iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Beyaz TV’de yayınlanan “Uyan Türkiyem” programının sunucusu Tahir Sarıkaya, 19 Ocak Pazar günü Fox TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal ile Tele 1’de “Gün Başlıyor” programını sunan Can Ataklı’ya RTÜK tarafından ceza verileceğini iddia etmişti.

Sarıkaya, henüz açıklanan bir ceza olmadığı halde, “RTÜK’ten, çok sağlam bir kaynağımdan aldığım bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum” diyerek, Fatih Portakal’ın, Libya’ya giden Türk askerleri ile ilgili yorumu nedeniyle Fox TV’ye ağır bir para cezası geleceğini ileri sürmüştü. Sarıkaya, RTÜK’ün, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili yaptığı bir yorum nedeniyle Can Ataklı’ya da 5 program kapatma cezası vereceğini iddia etmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, bu iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

Kılınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun bağlı olduğu  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunulmak üzere yazılı soru önergesi hazırladı.

Henüz toplantı yapılmadan ve toplantı gündemi üst kurul üyelerine bildirilmeden iki televizyon kanalına cezaların verileceğine yönelik haberi sorgulayan Kılınç, "RTÜK’te kararlar Üst Kurul toplantısı yapılmadan önce mi verilmektedir” diye sordu.

Beyaz TV’de yayınlanan haberin RTÜK Başkanlığı tarafından yalanlanmadığına dikkat çeken Kılınç, Akit TV programcısının “Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım” şeklindeki sözlerinin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen RTÜK gündemine alınmadığını da hatırlattı.

Kılınç, yazılı soru önergesinde şu soruları sordu:

  • Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun "Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in 6. Maddesine göre Üst Kurulun toplantı gündemi, toplantıdan en az bir gün önce Üst Kurul üyelerine bildirilir. Beyaz TV’de sözkonusu haberin yayınlandığı 19.01.2020 gününden önce FOX TV ve Tele 1 ile ilgili bahsedilen programlar gündeme alınmış ve Üst Kurul üyelerine bildirilmiş midir?
  • Üst Kurul toplantısında görüşülen konularla ilgili kararlar, Üst Kurul toplantısı yapılmadan önce mi verilmektedir? Toplantıdan önce Tele 1 ve FOX TV ile ilgili verilmiş bir karar yoksa sözkonusu haber neden RTÜK Başkanlığı tarafından yalanlanmamıştır?
  • RTÜK Başkanı’nın FOX TV Ana Haber Bülteni ve Tele 1’de yayınlanan Gün Başlıyor programı ile ilgili İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nde görevli uzmanlara rapor hazırlamaları yönünde talimatı olmuş mudur? Olmuşsa RTÜK Başkanı bu talimatı re’sen mi yoksa sözkonusu programlarla ilgili gelen şikayetler üzerine mi vermiştir?
  • 20.12.2020 tarihinde Akit TV’de yayınlanan Manşetlerin Dili programının sunucusu, “Hep birlikte toplanıp Cumhuriyet gazetesi önüne bir el bombası atalım” demiştir. RTÜK Başkanı’nın bu programla ilgili İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nde görevli uzmanlara rapor hazırlamaları yönünde bir talimatı olmuş mudur? Olmamışsa neden?