PCPE: Haiti'ye koşulsuz yardım

İspanyol komünistler, emperyalistlerin insani yardım bahanesiyle Haiti'ye hakim olmaya çalıştıklarını iddia ettiler.

İspanya Halklarının Komünist Partisi (PCPE), emperyalist devletlerin Haiti'deki deprem felaketini kendi jeopolitik konumlarını güçlendirmek için kullandıklarını öne sürdü.

Haiti'de 12 Ocak'ta gerçekleşen depremin yarattığı zararın büyüklüğüne dikkat çeken PCPE Yürütme Komitesi, ülkelerin doğal afetlerden gördükleri zararın ülkelerin fakirlikleriyle doğru orantılı olduğunu vurguladı.

Haiti'deki deprem felaketinin bu boyutlara varmasının asıl sorumluları arasında yer alan, Haiti'yi 1492'de işgal eden sömürgeci İspanya Krallığı'nın bugün felaket kurbanlarına baş sağlığı dilemesinin iki yüzlülük olduğu görüşünü savunan PCPE, ülkenin daha sonra da Fransa ve ABD tarafından işgal edildiğini, bunun sonucunda Haiti'nin darbelerin ve diktatörlüklerin kucağına sürüklendiğini belirtti.

PCPE, Haiti'ye özveriyle yardım eden Küba'nın aksine, Fransa ve ABD'nin bugün yardım bahanesi altında birbirlerine karşı jeopolitik mücadele verdiklerini savundu. Parti, İspanya Başbakanı Rodriguez Zapatero'nun da ABD'nin çıkarları doğrultusunda bölgeye asker göndermekte olduğunu dile getirdi. Açıklamada Zapatero'nun 2004 yılındaki ABD yanlısı darbeye de askeri destek verdiği hatırlatıldı.

Askeri birliklerin Haiti'den derhal çekilmesini talep eden PCPE Yürütme Komitesi, deprem kurbanlarına siyasi kazanç gözetilmeksizin koşulsuz insani yardım sağlanmasını istedi.

(soL – Dış Haberler)