Barzani, Rice ile "ayrıntıları" görüştü.

Irak’ın kuzeyindeki özerk Kürt hükümetinin lideri Mesut Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştü. İkili, Irak ve ABD arasındaki stratejik işbirliğini masaya yatırdı.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ın kuzeyindeki Kürt hükümetinin lideri Mesut Barzani, önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüştü. Görüşmede, Irak-ABD arasında yapılması beklenen askeri anlaşma ele alındı.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına demeç veren Barzani, toplantının esas gündeminin stratejik anlaşma olduğunu belirtti. Barzani, Birleşmiş Milletler'in (BM) tanıdığı sürenin Aralık ayında dolmasının ardından, Irak'taki ABD askerlerinin durumunu belirleyecek olan 'Kuvvetlerin Durumu' (SOFA) anlaşmasında Irak parlamentosunun önerdiği değişiklikler konusunda bilgi sahibi olmadığını, bu nedenle görüşmede bu önerilerin gündeme gelmediğini kaydetti.

Irak parlamentosunun bakanlar kurulu, geçtiğimiz hafta, SOFA anlaşmasında bazı değişiklikler yapılmasını önermişti. Henüz taslak halindeki anlaşma, ABD askerlerinin 2009'un Temmuz ayında Irak'ın kentlerinden, 2011'in Aralık ayına kadar da bütün ülkeden çekilmesini öngörüyor. Anlaşmada ayrıca, ABD askerlerinin, üsler dışında işlediği "ciddi suçlardan" dolayı Irak mahkemelerinde yargılanmasına izin veriliyor. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino'nun, önceki gün, anlaşma konusundaki müzakerelerin kapatıldığını söylemesi Bağdat'ta soğuk duş etkisi yaptı.

Mesut Barzani, Rice ile görüşmesinde Kürtler ve Türkiye arasındaki sorunun da ele alındığını belirterek, "her iki tarafın da çıkarlarını gözeten olumlu gelişmeleri tartıştık" dedi. Barzani, konuyla ilgili ayrıntılara girmekten kaçındı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Robert Wood, görüşmede Irak'taki petrol zengini bölgelerin, Irak'ın petrol gelirlerinden nasıl faydalanacağının da masaya yatırıldığını belirtti. Wood, Barzani'nin, parlamento onayına takılan hidrokarbon düzenlemesinin sonuçlandırılması için Irak hükümetiyle işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.