Kiev, Donbass kömürüne bağımlı olduğunu itiraf etti

Daha önce, hiçbir koşulda ayrılıkçı bölgelerden çıkarılan kömürü satın almayacaklarını duyuran Kiev cephesinden, bu kömüre “bağımlı olunduğu” gerekçesiyle tam tersi doğrultuda bir açıklama geldi.

Dış Haberler

Ukrayna’nın doğusundaki kriz nedeniyle enerji konusunda sık sık sorun yaşayan Kiev, ayrılıkçı milislerin kontrolündeki Donbass bölgesinde çıkarılan kömüre bağımlı olduğunu itiraf etti. Kiev’in Donetsk Valisi Oleksandr Kiçenko, Channel 5’e verdiği demeçte, Kiev’in Donass bölgede enerji konusunda bir “felaketle karşılaşmamak” için, ayrılıkçıların kontrolündeki bölgedeki madenlerden çıkarılan kömürü satın almak zorunda olduğunu söyledi.

Kiçenko, Sloviansk’ta bulunan ısınma ve enerji santralinin yalnızca Donbass’tan çıkarılan A tipi kömürle çalışabildiğini ve santralin durması durumunda aydınlatma, ısıtma ve entegre enerji sisteminin tamamen yok olacağını söyledi. Kiçenko, Kiev’in “başka seçeneğinin olmadığını” itiraf etti.

Kiev yetkilileri, daha önce ayrılıkçılardan hiçbir koşulda kömür satın almayacaklarını, kömürü “en kötü ihtimalle” Rusya’dan ithal edeceklerini açıklamışlardı. Ukrayna Baş Savcısı Vitali Yarema ise ayrılıkçılardan herhangi bir ürün satın almanın yeni yasalara göre suç kabul edileceğini söyledi. Yarema, Donbass’tan kömür alınırsa, bununla ilişkili yetkililere soruşturma açılacağını kaydetti.