Türkiye Suriye'ye özel temsilci gönderiyor

Başbakan Erdoğan, bugün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeden sonra Türkiye'nin komşuya özel temsilci göndermesi kararı verildi. Türkiye ve Suriye arasındaki trafiğin, CIA Başkanının aynı konu ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldiğinin ortaya çıkmasından sonra hızlanması dikkat çekti.

Suriye'de protesto gösterilerinin ve çatışmaların giderek artması, bu ülkeyi emperyalizmin gündeminin ilk sırasına yerleştirdi. Bugün medyaya, CIA Başkanı Leon Panetta'nın Mart ayı sonunda Türkiye’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiğı ve 5 gün süren Ankara ziyaretinin kamuoyundan saklandığının ortaya çıkması ve bu ziyaretin ana konusunun Suriye'deki gelişmeler olmasının ortaya çıkmasından hemen sonra, Türkiye'den Suriye adımı geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de yaşanan son gelişmelerle ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bir telefon görüşmesi yaptıklarını ve görüşmede kendisine Türkiye’nin kaygılarını, endişe ve rahatsızlıklarını aktardığını açıkladı. Erdoğan, Suriye'deki gelişmelerin rahatsız edici olduğuna işaret ederek, Perşembe günü özel temsilcilerinin Esad’la görüşmek üzere Suriye’ye gideceğini belirtti.

"OHAL'in kaldırılması yeterli değil"
Başbakan Erdoğan Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili soruları yanıtladı. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve görüşmede mevcut gelişmelerden olan kaygılarını ve endişelerini çok açık bir şekilde ifade ettiğini belirtti. Başbakan, Suriye'de olağanüstü hal uygulamasının kaldırılmasının olumlu ancak yeterli olmadığını söyledi:

"Özellikle de Olağanüstü Hal’in kaldırılması noktasında kendilerine daha önce bunu ifade etmiştik. Tabi OHAL’in kaldırılması güzel bir başlangıç ama yeterli değil. Suriye’de atılması gereken daha çok adımlar var. Bu kararları da kendisiyle daha önce paylaşmıştık."

Özel temsilci gidiyor
Erdoğan açıklamasında, Suriye'ye daha önce bir özel temsilci gönderdiklerini, şimdi tekrar bir temsilci göndereceklerini belirtti:

"Şimdi tekrar kendilerine yine özel temsilcilerimi göndereceğim. Kendileriyle orada görüşmeleri olacak. Büyük ihtimalle perşembe günü temsilcilerimiz orada olacaklar kendileri ile görüşecekler. Şu andaki süreç bizler için rahatsız edici bir süreçtir. Bunu da ayrıca arkadaşlarımız da kendileriyle paylaşacaklar."

Kısa sürede Suriye’deki bu sıkıntıların aşılmasının en büyük beklentileri olduğunu belirten Erdoğan, "Suriye'de antidemokratik bir uygulamanın özellikle otoriter, totaliter, dayatmacı bir yapının olmasını asla arzu etmedikleri"ni söyledi.

Türkiye'nin bazı hazırlıkları varmış
Erdoğan'ın açıklamasında dikkat çekici bir nokta ise Türkiye'nin Suriye'deki gelişmelere ilişkin bazı hazırlık ve önerileri olduğuna işaret etmesi oldu:

"Temennimiz odur ki demokratikleşme süreci hızla devam eder. Arkadaşlarımız görüşmeleri kendileri ile yapacaklar ve bazı hazırlıklarımızı da kendilerine sunacaklar.”

CIA Başkanı ile 5 gün gizlice
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye ilişkin açıklamaları, CIA Başkanı Leon Panetta'nın Mart ayı sonunda Türkiye'ye kamuoyundan saklanan 5 günlük bir ziyaret gerçekleştirdiğinin ortaya çıktığı gün geldi.

Panetta'nın ziyareti sırasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın yanı sıra Hükümet ve Genelkurmay yetkilileri ile görüştüğü ve görüşmelerde ana konunun Arap ülkeleri ve özellikle Suriye'deki gelişmeler olduğu belirtiliyor.

Görüşmelerde, Suriye’nin "kritik eşik"te olduğu tespitinin yapıldığı ve Suriye halk hareketinin Sünni bir kimliğe sahip olduğunun vurgulandığı ifade ediliyor. Ziyarette, Beşar Esad yönetimi ile Sünni muhalifler arasında bir dengenin kurulması gerektiği üzerinde durulduğu da kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında.
(soL-Haber Merkezi)