Erdoğan: 'Şu anda dünyada Kıbrıs diye bir devlet yoktur'

Türkiye Slovakya İş Forumu için Bratislava’da bulunan Tayyip Erdoğan, Slovakya iş forumunda konuştu. Ülkeye yatırım istediği konuşmasına Kıbrıs’a yüklenen Erdoğan böyle bir ülkenin olmadığını iddia etti.

İş forumu için bu sabah yola çıktığı Bratislava’da konuşan Başbakan Erdoğan yatırım ve ticaret alanında Türkiye’yi öven konuşmasında, Kıbrıs diye bir ülkenin olmadığını iddia etti.

Duble yollar, gelsin turistler
"Avrupa'daki vizyon sahibi dostlarımızTürkiye 'deki bu istikrarlı büyüyüşü görüyor. Türkiye ile iş yapan kazanır. Bugün de kazanır yarın da kazanır" şeklinde konuşan Erdoğan, "Türkiye ve Slovakya, ekonomi, ticaret ve ulaştırma alanında ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştireceğiz. 10 yılda 15 bin km yol yapacağız dedik. 2 x 2, halk arasında duble yol denilen yol yapımına gireceğiz dedik. Eğer yolunuz ve suyunuz yoksa medeniyim diyemezsiniz yeni tabirle çağdaşım diyemezsiniz. 10 yılda Türkiye genelinde 16 bin km yol inşa ettik. 15 bin hedefini yakaladıktan sonra hemen yeni bir hedef koyduk. Şu anda hemen hemen 74 vilayetimiz bölünmüş yollarla birbirlerine bağlandı. Şehir merkezlerinden ilçelerine de 2 x 2 yollar yapmaya başladık. Hızlı treni Türkiye ye getirdik. Bizden önce böyle birşey yoktu" dedi.

Erdoğan bunun yanında yol çalışmalarını turizme de bağlayarak, "Turist gelecek Yola, hava ulaşımına ihtiyaç var. Bunlar yoksa turist gelmez, herhalde safari yapacak değil bunlar tabii ayrı bir şey. Göreve geldiğimizde Türkiye'nin çektiği turist sayısı 13 milyondu, bu rakam 32 milyona geldi. İstanbul 'da otel yetiştiremiyoruz, full çalışıyor. Daha önce sadece 4 - 6 ay çalışan illerimiz vardı şimdi 12 ay çalışır hale geldiler" diye konuştu.

Türk müteahhitlerin yurt dışındaki çalışmalarına da değinen Erdoğan, "Müteahhitlerimiz yurt dışında bir çok yollar yaptılar yapıyorlar. Dünya müteahhitlik sektöründe 225 firma sıralamasında Çin'den sonra Türkiye firmaları ikinci sırada. Slovakya'nın nükleer enerji konusundaki deneyimlerinden de yararlanacağız" dedi.

“Kıbrıs diye bir devlet yoktur”
AB üyesi bir ülke olan Slovakya’daTayyip Erdoğan’ın bir süredir tartışmalı olan Avrasya-Avrupa söylemlerine bir yenisi eklenmiş oldu. Erdoğan, "2005 yılında AB ile başlayan müzakereler ne yazık ki AB'nin önümüze çıkardığı yapay engellerle karşılaştı. AB ahde vefa ilkelerini ayaklar altına aldı. Güney Kıbrıs'ı AB üyeliğine aldı. Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınmasının AB müktesebatı ile yakından uzaktan alakası yoktur. Olay tamamen ideolojiktir. Kuzey Kıbrıs Annan Planı'na evet dedi, Güney Kıbrıs hayır dedi. Güney Kıbrıs'ı mükafat olarak AB'ye aldılar. Şu anda dünyada ‘Kıbrıs’ diye bir devlet yoktur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır. Niye yoktur çünkü arasından yeşil hattın geçtiği bir yere siz Kıbrıs diyebilir misiniz. Güney'de ayrı bir yapılanma var, Kuzey'de ayrı bir yapılanma var. Herkes tanımamışı olabilir ama Türkiye Kuzey Kıbrıs'ı tanıyor. Biz AB'ye yük olacak değil yük alacak bir ülkeyiz. Bir yandan İMF'ye borcumuzu kapatırken bir yandan İMF'ye 5 milyon dolar borç vermek için müzakereleri sürdürüyoruz." diyerek Kıbrıs devletini yok saydı.

Konuşmasının ardından ANA uçağı ile Ankraya'ya hareket eden Erdoğan'ı, Bratislava Havaalanı'ndan Slovakya Dışişleri Bakan Yardımcısı Peter Burian, Slovakya'nın Ankara Büyükelçisi Milan Zachar ve Türkiye'nin Bratislava Büyükelçisi Gülhan Ulutekin ile öteki yetkililer uğurladı.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, AKP Kars Milletvekili ve Türkiye-Çek Cumhuriyeti Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ahmet Arslan, AKP Kütahya Milletvekili ve Türkiye-Macaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Vural Kavuncu, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da Ankara'ya gitti.

Bu arada, Başbakan Erdoğan'a eşlik eden iş adamlarını taşıyan özel uçak da Ankara'ya hareket etti.

(soL- Haber Merkezi)