Egzotik uluslararası ilişkiler işe yarıyor

Birleşmiş Milletler Geçici Üyeliği seçimleri öncesi Pasifik ve Afrika ülkeleri oylarını Türkiye'ye vereceklerini açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olmak isteyen Türkiye'nin diplomasi trafiği sonunda amacına ulaşmış görünüyor. 17 Ekim'de yapılacak olan seçimlerde Pasifik ve Afrika ülkelerinin Türkiye'ye destek sözü verdikleri öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre BM'de temsil edilen Pasifik ve Afrika ülkeleri daimi temsilcileri Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yaptıkları görüşmelerde, Türkiye'nin bu sene içinde düzenlediği Afrika Birliği Zirvesi ve Pasifik ülkeleri zirvelerinde Türkiye'yi daha yakından tanıdıklarını ve takdir ettiklerini belirttiler. Babacan'ın dünkü toplantılarında bölgesel grupların temsilcilerinin Türkiye'yi hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş bir ülke olarak kendilerine yakın hissettiklerini ve bu yüzden Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimlerinde oylarını Türkiye'ye vereceklerini beyan ettikleri öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Babacan'ın Afrika ve Pasifik toplantılarına katılımının da oldukça yüksek olduğu vurgulandı.

Geçici üyelik için Avusturya ve İzlanda ile yarışan Türkiye'nin, üyelik için, BM üyesi 192 ülkenin üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor. Üyelik çalışmaları kapsamında Babacan'ın, yarın da Asya ile Latin Amerika ve Karayipler bölgelerinin temsilcileri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Türkiye üye olacak mı?
Türkiye, uzun zamandır sürdürdüğü seçim çalışmasının meyvelerini topluyor. Özellikle bu sene içerisinde BM'ye üye çok fazla sayıda ülke ile temas kurmaya çalışan Türkiye, BM Güvenlik Kurulu Geçici Üyesi olmak için her şeyi yapıyor. Bu kapsamda Türkiye "kalkınmalarına yardımcı olmak" üzere birçok ülkeye toplamda 15 milyon dolar kaynak aktarımı sağlamıştı. Bu sene içerisinde de Türkiye Afrika İşbirliği Zirvesi, Türkiye-Karayipler Topluluğu Yüksek Düzeyli Toplantısı gibi uluslararası toplantılara ev sahipliği yapan Türkiye, daha önce ilişkide bulunmadığı ülkelerle de ilişki kurmaya çalışıyor. 40 yıldan daha uzun süredir üye olmadığı BM Güvenlik Konseyi'ne iki yıllığına üye olmak için toplamda 85 milyon dolar ayıran Türkiye sonucu merakla bekliyor.