Çizme’de sağlık harcamalarına ayrılan bütçe git gide sınırlandığı için İtalyanlar tedavi olamamak tehlikesiyle karşı karşıya. Ülkenin belini doğrultmak adına “özelleştirmeler paketini” uygulamaya sokan hükümet, temel sağlık hizmetlerinde erozyona neden oldu. İlaç ve muayene ücretlerinin sürekli artmasına karşın Ulusal Sağlık Sistemi için hiçbir yatırım öngörülmüyor.
Osservasalute’nin 2013 tarihli raporu, birçok alanda uygulamaya geçirilen özelleştirmeler ve buna koşut artan fiyatlar nedeniyle İtalyan vatandaşlarının tedavi görememek tehlikesiyle yüz yüze geldiğini ortaya koyuyor. Avrupa Birliği’nin direktifleri yönünde ülke ekonomisinin büyümesi ve dış borç açığının kapatılması adına bir dizi özelleştirmeyi hayata geçirmeye başlayan Renzi hükümeti, sağlık sisteminin iflasına göz yumdu.
Yakın gelecek için tehlike sinyalleri veren sağlık sektöründe son dört yılda 5 bin doktor ve hemşirenin İtalya’yı terk ettiği vurgulanıyor. Yoksul güneyin hastaneleri bir tek hasta bütçeleri nedeniyle zarar etmekle kalmıyor, nitelikli sağlık hizmetinden yoksun kalan güneyliler tedavi olabilmek için kuzeye yolculuk ediyor. Bu “sağlık yolculukları”, kuzey ve güney arasında tırmanan sosyal ve ekonomik farklılığın da bir başka çehresi.
Sağlık bütçesinde öngörülen kesintiler vatandaşların temel hizmetlerden yararlanabilmesi ve tedavi görme hakkını silerken, ulusal sağlık sisteminin geleceği bütünüyle kaderine terk ediliyor. Bu tercihin faturası, çok yakın bir gelecekte tedavi göremeyecek olan milyonlarca vatandaşa çıkarılacak.
Sağlık sisteminde önceki hükümetler döneminde başlatılan ilk kesintilerin zararları uzun bir süredir tartışma konusuydu. Çizme’de sağlık bütçesine 2009’da 100,3 milyar avro ayrılırken bu rakam 2010’da 100,1’e geriledi. Öte yandan ilaç ve muayene ücretleri iki katı tırmanarak bütün yük, ailelere terk edildi.
İtalya’da vatandaşların yaşam süresi yirmi yıl öncesine oranla uzamış olsa da sağlık hizmetlerinde kısmen uygulanan özelleştirmeler, tedavi olabilmenin önünü kesiyor. 2006-2010 yılları arasında kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiren erkeklerin oranı yüzde 41.1’den yüzde 37,2’ye gerilerken, kadın nüfusta yüzde 28,4’den yüzde 26’ya bir iniş gözleniyor. Bu rakamlar ülkede çeşitli hastalıkların önlenebilmesi adına gerekli önlemlerin şimdilik alınabildiğini yansıtsa da temelinden sarsılan ulusal sağlık sistemi, tedavi görebilme hakkını silecek görünüyor. Sözün kısası borç açığı ve ekonomik krizi, sağlık bütçesinde yapılan derin kesintilerle aşmayı planlayan İtalya, vatandaşlarının yaşamını tehlikeye atıyor.