Futbolun ve Süper Kupa'nın kaderi, cumhuriyete benzedi.
100'üncü yılda büyük beklentiler yaratıldı, "süper bir kupa" olacaktı, cumhuriyetin yüzüncü yılının onuruna yakışacaktı. 29 Ekim'de Cumhuriyet'in yüzüncü yıl kutlamalarının göstermelik işlerle geçiştirilip ortada bırakılması hali, krizler nedeniyle 2024'e sarkan Süper Kupa için de tekrarlandı.
Suudi Arabistan’da yapılacağı için tepki toplayan, takımların maça çıkmamasıyla oynanmayan, hangi tarihte ve nerede yapılacağı bir türlü belirlenemeyen, belirlendikten sonra da Fenerbahçe tarafından takvim yoğunluğu gerekçesiyle tarihin değiştirilmesi talebi kabul edilmeyen Süper Kupa'nın macerası sarı lacivertli kulubün U-19 takımıyla maça çıkıp sahadan ilk dakikalarda çekilmesiyle son buldu.
Arabistan’da her iki takım da sahaya çıkmadı
Cumhuriyet adına verilecek kupa, tıpkı cumhuriyet gibi, her yanı satılmış haldeydi. Kupanın maçı Suudilere, adı Turkcell'e satılmıştı.
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Riyad'da oynanacak olan maç öncesi "İstiklal Marşı" ve "Atatürk pankartı" krizi takımların maça çıkmamasıyla başladı. Önce Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile iki kulübün yetkililerinin toplantısının sürdüğü aktarıldı, son ana kadar maçın yayınlanacağı ATV'de takımlar maça çıkacakmış gibi yayın yapıldı. Resmi açıklamanın çok uzun süre yapılmadığı olayda takımlar otel odasından çıkmadı, TFF ve takımların toplantısı saatler sürdü, maçın yapılacağı statta taraftarın tezahüratları bastırılsın diye müzik açıldı.
Her iki takımın ve TFF'nin gece sonunda yaptığı ortak resmi açıklamadaysa yaşanan tüm bu skandallara "bazı aksaklıklar" denildi, maçın ertelendiği böylece duyuruldu. Yaşanan bu kriz akıllara çok fazla soru işareti getirdi. Sadece TFF değil, kulüp yönetimlerinin de suçlandığı ve sorumluluk alması gereken bu olayda taraftar başından beri maçın Suudi Arabistan'da yapılmasına karşıydı.
Maç tarihi belirlenemedi
Süper Kupa’nın tarihi ve oynanacak yerle ilgili düğüm bir türlü çözülememişti. Daha önce TFF maçı ocak ayında oynatmak istemiş, FB-GS'nin bu isteği reddettiği iddia edilmişti. TFF’nin maçı şubat ya da mart ayında oynatma planı olduğu konuşuluyordu.
Fenerbahçe, Süper Kupa karşılaşmasının tarihinin değiştirilmesi için TFF’ye resmen başvuruda bulunmuştu. UEFA Konferans Ligi’nde çeyrek finale yükselmesiyle Sarı-Lacivertliler sıkışık fikstür nedeniyle maçın tekrar ertelenmesini talep etmişti. Fenerbahçe 3 Nisan ile 21 Nisan aralığında tam 6 maça çıkacak. TFF, Fenerbahçe'nin talebini reddetti. Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi çeyrek finalinde 11 Nisan'da Olympiakos ile karşılaşacak.
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, "Bize iletilen, 7 Nisan'da oynanacağı şeklindedir. Galatasaray'ın bir yönetimi var, böyle bir talep geldiğinde değerlendirme yapılacaktır" açıklaması yapmıştı. Galatasaray cephesi, finalin bir kez daha ertelenmesine karşı olduğunu bildirdi.
TFF, Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa karşılaşmasının 7 Nisan Pazar günü saat 21.30’da Urfa’da oynanacağını kesinleştirdi.
Trabzon’da sahada saldırı: Ligden çekilme ihtimali
Süper Lig’de problemlerin ve olayların bitmediği 2023-2024 sezonu akıllara birçok olayla kazındı. Dönemin Ankaragücü başkanı Faruk Koca'nın sahaya inip hakeme yumruk atması, futboldaki şiddet ve yozlaşmış idarenin en çarpıcı anı oldu.
Bir diğer olay, Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşananlardı.
Daha önce Trabzon deplasmanında Fenerbahçe’nin takım otobüsü kurşunlanmış ve failler yakalanmamıştı. Bu sene takım sahada maç sonucuna sevinirken, tribünden inenlerin saldırısına uğradı. Saldırganların arasında elinde kesici alet olanlar vardı.
Güvenlik önlemlerinin yetersizliği, polis sayısının azlığı, taraftarın stada girerken doğru düzgün arama yapılmadan içeri alındığının ortaya çıkması Fenerbahçe camiası tarafından eleştiri konusu oldu. Maç defalarca sahaya atılan yabancı maddelerle durdurulsa da hakem maçı tatil etmemişti. Maçın hakemi, manidar şekilde, daha önce Faruk Koca tarafından sahada yumruklanan Halil Umut Meler’di. Maç boyunca meşale, çakmak, su şişeleri, sert cisimler sahaya atıldı. Sarı Lacivertlilerin kalecisi atılan maddelerden biriyle yaralandı.
Sonuç olarak uzun süredir bir “gücün” takıma karşı oyunlar oynadığını öne süren Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, takımın ligden çekilmesi gündeminin masada olduğunu açıkladı. Taraftar bu ihtimali çoğunlukla olumlu karşıladı, olağanüstü kongrede ligden çekilme kararının oylanmasına karar verildi.
2 Nisan'da Genel Kurul toplandı. Yurtiçi ve yurtdışından on binlerce delege, "tarihi kongreye" geldi. Kongre, Ali Koç'un kendi gündemini dayatıp delege iradesini hadım etmesine sahne oldu.
Kongrede delegelere bir video izletildi. “Fenerbahçe taraftarı neden isyan ediyor?” başlıklı videoda “Şampiyonluğumuz çalındı, FETÖ kumpasına seyirci kaldınız, kurşunlandık umurunuzda olmadı, şampiyonlar ligi hakkımızı elimizden aldırdınız, hakemlere operasyon yaptırdınız, futbolcularımızı linç ettirmeye kalktınız” denildi. “Kokuşmuş futbol düzenine isyan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı ama TFF dışında adres gösterilmedi. TFF’nin ilişkili olduğu siyasi iktidarın adı anılmadı.
Beklenen de olmadı. Ligden çekilme kararı gündeme gelmedi, mevcut yönetimin görev süresinin bitimine kadar tam yetki verilmesi için sunulan önergede, şu maddeler yer aldı:
- Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa mücadelesine çıkmamak veya 2023 Süper Kupa maçına futbol 19 yaş altı takımıyla katılmak.
- Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya önümüzdeki 2 yıl Türkiye Kupası'na futbol 19 yaş altı takımıyla katılmak.
- Türkiye'de futbol faaliyetlerimizle ilgili verilecek kararlardan bağımsız olarak her halükarda yurt dışı yapılanması hususunda gerekli yol haritasını belirlemek ve hayata geçirmek.
- Futbol paydaşları dışında yapılan müdahaleler ile Türk futbolunun geldiği ve sürdürülemez nokta itibarıyla UEFA ve FIFA'nın ilgili kurullarına gerekli aksiyonların alınması için başvuruda bulunmak.
Yönetim kongrede tam yetki aldı ancak "ligden çekilme" gündemiyle toplanacağı duyurulan Genel Kurul'un başka bir gündemle toplanması taraftar tarafından da tepki gördü.
TFF seçim kararı aldı ama tarih tepki çekti
İstifa çağrılarına uzun süredir kulaklarını tıkayan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, 18 Temmuz'daki mali genel kurulu, seçimli genel kurul olarak yapma kararı aldıklarını açıkladı.
Fenerbahçe, Beşiktaş, Adana Demirspor ve İstanbulspor kulüpleri başkanlık seçimleri için belirlenen 18 Temmuz tarihinin çok geç olduğunu belirtirken, genel kurulun daha erken bir tarihte yapılmasını istedi.
Ancak Galatasaray Başkanı Özbek tarihten memnun olduğunu açıkladı ve "Kulüpler Birliği bunu istiyordu. TFF de gerekeni yaptı, erken seçim kararını aldı. Yeni yönetimin seçilmesi için de bir süreye ihtiyaç var. Aradaki zaman makul. Hayırlı olsun" diye konuştu.
Ali Koç: Türk futbolunun 'reset' zamanı gelmiştir
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray ile oynanacak Süper Kupa maçı öncesi karşılaşmanın oynanacağı Şanlıurfa'da yaptığı açıklamada, "Bugün attığımız adım, bundan sonra atacağımız adımların ilk ve somut adımıdır" dedi.
Koç şunları dedi:
“Trabzon'da yaşananlar basit bir holiganizm değildir. Nasıl Rize dönüşü kurşunlandığımız zaman o olay basit bir olay değilse ve hala faili meçhulse bu da basit bir olay değildir. Valilik ve emniyet yetkilileri, gergin geçeceği belli bir maçta gereken önlemleri almadılar. Tecrübeli devlet görevlisi, emniyet görevlisi maçın nereye gidebileceğini çok rahat sezebilirdi. Sezemediler mi, sezmediler mi? Bunun cevaplanması lazım. Burada o şehirdeki devletimizin en üst temsilcilerinin bu olaya sebebiyet vermeleri hiçbir şekilde hafife alınacak bir olay değildir."
Fenerbahçe sahayı terk etti
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Kupa karşılaşması, maça 19 yaş altı sporculardan oluşan U19 Takımı'yla çıkan Fenerbahçe'nin 2. dakikada sahadan çekilmesiyle yarıda kaldı. Sahadan çekileceği önceden açıklanan maçta Icardi ilk dakikada gol attı. Santra yapmayan Fenerbahçeli U-19 oyuncuları sahadan çıktı. Maçın hakemi Volkan Bayarslan bir süre sahada Fenerbahçeli futbolcuları bekledi. Bayarslan da daha sonra maçı tatil etti ve soyunma odasına gitti. Galatasaraylı futbolcular, sarı-lacivertli futbolcuları sahadan ayrılırken alkışladı.
Galatasaraylı futbolcular hakemin kararın ardından bir araya gelerek kutlama yaptı. Sarı-kırmızılı futbolcular daha sonra tribünlere giderek kupayı kutladı. Galatasaray kararın ardından sahada kaldı ve bir antrenman gerçekleştirdi. Futbolcular iki takıma ayrılıp, çift kale maç yaptı.
Büyükekşi gülerek izledi
Tüm bunları Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tribünden takip etti. TFF Başkanı’nın Fenerbahçe'nin sahadan çekilme anını gülerek izlemesi tepki çekti.
Fenerbahçe “Dik durmaya devam edeceğiz” dedi
Fenerbahçe’den ilk yapılan açıklamada “Kazanmak için değil doğruları savunmak için sahaya çıktığımız bugünde, vurgulamak istediğimiz şey şudur ki; sadece futbolda değil yarıştığımız her branşta 117 yıllık mazisiyle Türk sporuna hizmet eden, müzesinde alın terinin, emeğin izlerini taşıyan binlerce kupası olan, 30 milyon taraftarıyla dünyanın en büyük spor kulübü olarak dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da dik durmaya devam edeceğiz” denildi.
Dursun Özbek: Bu çocukları neden kendi amaçlarınıza alet ediyorsunuz?
Dursun Özbek, "Böyle bir durumu beklemiyorduk. Saçma sapan, aklımıza gelmeyecek bir durumla karşılaştık. Bunlar akıl tutulması. Bu maçın gelirinin depremzede kardeşlerimize yardım olarak gönderilmesi kararlaştırıldı. Bir taraf dolu, bir taraf boş. Maçın ambiyansını bozuyorsunuz. Şenlik havasında geçmesi beklenen derbiyi 1 dakikada bitiriyorsunuz. Ben çok üzüldüm. U19 takımındaki çocuklara yazık değil miydi? Bu çocukları neden kendi amaçlarınıza alet ediyorsunuz! Türk futbolundan gerginliğin gitmesinin tarafındayım. Türk futboluna yakışacak hareketlerde bulunulmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Fenerbahçe Kulübü, gitmeyen taraftarlar yerine tüm biletlerin kulüp tarafından satın alındığını açıklamıştı.
TFF ne yapacak?
TFF'nin bundan sonra izleyeceği yol haritası 1 haftada tamamlanması bekleniyor.
Öncelikle TFF, müsabaka görevlilerinin raporlarını bekleyecek (Futbol Müsabaka Talimatı Madde 26-3). Raporlar geldikten sonra Disiplin Kurulları'nın görev zamanı başlayacak (Madde 23-3). Disiplin Kurulları, Madde 22-a'ya göre hükmen mağlubiyet kararını verecek.
Ardından, bu kararı madde 26-1'e göre TFF Yönetim Kurulu onaylayacak.
Tüm bu süreçlerin bir hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Turkuvaz Medya ‘yayıncılık başarısı’ ilan etti
Suudi Arabistan’da oynanacak maçta yayını son ana kadar devam ettiren, takımların neden ve niçin sahaya çıkmadığını anlatmayan ATV ve A Spor dün akşam da yayın yaptı. Maçın ardından Turkuvaz Medya’nın spor gazetesi FotoMaç’ta "yayıncılık başarısı" ilan edildi. İlgili haber, ilk sayfada yer aldı ve şu ifadeler kullanıldı: “Turkuvaz Medya dün gün boyu tarihi bir yayıncılık başarısına imza attı. ATV ve A Spor yaptığı başarılı yayıncılıkla Süper kupa’nın itibarını korudu. Milyonlarca futbolsever ATV ve A Spor ekranlarında unutulmayacak anlara tanıklık etti.”
Turkuvaz Medya’nın CEO’su, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak.