Para sevdası fiyaskoyla sonuçlandı: Suudilerden ağır hakaret, Süper Kupa iptal, AKP'nin gıkı çıkmıyor

Sadece TFF değil, kulüp yönetimlerinin de suçlandığı ve sorumluluk alması gereken bu olayda taraftar başından beri Suudi Arabistan'da maçın yapılmasına karşıydı. 

Haber Merkezi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 17. kez düzenlenen Turkcell Süper Kupa'da Galatasaray'la Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan başkenti Riyad'da oynanacak karşılaşma öncesi çıkan kriz sonucu maç iptal oldu, takımlar sabaha doğru İstanbul'a döndü.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Riyad'da bu akşam oynanacak olan Turkcell Süper Kupa maçı öncesi "İstiklal Marşı" ve "Atatürk pankartı" krizi yaşandı. Önce TFF ile iki kulübün yetkililerinin toplantısının sürdüğü aktarıldı, son ana kadar maçın yayınlanacağı ATV'de takımlar maça çıkacakmış gibi yayın yapıldı. Resmi açıklamanın çok uzun süre yapılmadığı olayda takımlar otel odasından çıkmadı, TFF ve takımların toplantısı saatler sürdü, maçın yapılacağı statta taraftarın tezahüratları bastırılsın diye müzik açıldı. Skandallara imza atılan gecede, Fox TV ekibi Suudi güvenlik güçleri tarafından engellenmeye çalışıldı.

Her iki takımın ve TFF'nin gece sonunda yaptığı ortak resmi açıklamadaysa yaşanan tüm bu skandallara "bazı aksaklıklar" denildi, maçın ertelendiği böylece duyuruldu. Yaşanan bu kriz akıllara çok fazla soru işareti getirdi. Sadece TFF değil, kulüp yönetimlerinin de suçlandığı ve sorumluluk alması gereken bu olayda taraftar başından beri Suudi Arabistan'da maçın yapılmasına karşıydı. 

Birçok kesimden maça çıkmama çağrıları

Gelişmeler üzerine siyasetçiler, taraftarlar ve bazı gazeteciler, bu şartlar altında iki takımın da maça çıkmaması gerektiğini belirten paylaşımlarda bulundu.

  • Futbol spikeri Ercan Taner: "Bayrağımız, İstiklal Marşımız, Mustafa Kemal Atatürk kırmızı çizgimizdir. Çıkmayın maça!"
  • Oyuncu Zafer Algöz: "Büyük Atatürk’ün adından rahatsız olanlara Atatürk’ün evlatları gereken cevabı verir diye umut ediyorum…Maça çıkmayın geri dönün."
  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: "Yetkilileri uyarıyoruz; bu soytarılığa son verin."
  • CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut: "Her iki takımımız da İstiklal Marşımız ve Atatürk pankartları ile tişörtlerine izin verilmemesi durumunda maça çıkmayacak çünkü alınacak hiç bir kupa Atatürk'ten, İstiklal Marşımızdan ve Cumhuriyetimizden değerli olamaz."
  • İYİP Teşkilat Başkanı ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu: "Buradan Fenerbahce ve GalatasaraySK kulüplerimize çağrım, İstiklal Marşı'mıza ve Atatürk'ümüze izin vermeme cüretini gösteren bir ülkede maça çıkmayın. Bu millet sizi bağrına basacaktır. Bu kadar beceriksizce bir organizasyona girişen bütün yetkililer de acil olarak istifa etmeli."
  • CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç: "Gidişiniz zaten yanlış oldu. Bari Galatasaray ile birlikte yanlıştan dönün ve maça çıkmayın."

Hem Fenerbahçe hem de Galatasaray taraftarları da sosyal medyada duruma tepki göstererek takımlarının maça çıkmaması yönünde paylaşımlar yaptı.

Takımlardan Mustafa Kemal paylaşımı

Krizin ardından, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın dışında Beşiktaş ve Trabzonspor gibi takımlar da sosyal medya hesaplarından Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet'in 100. yılı paylaşımları yaptı. Aynı zamanda Süper Lig takımlarının hepsi sosyal medyadan cümle cümle İstiklal Marşı'nı okudu.

TFF Başkanı kulüp başkanlarıyla bir araya geldi

Yaşanan gelişmelerin ardından Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile bir araya geldi. TFF'nin konakladığı otele gelen kulüp başkanları, TFF yetkilileriyle son durumla alakalı toplantı gerçekleştirdi.

  • Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, otele girişinde bir açıklama yapmazken, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Çağırdılar geldik. Gerekirse çıkışta bir açıklama yapacağız" dedi.
  • Sports Digitale Genel Yayın Yönetmeni Yağız Sabuncuoğlu, toplantıya katılan isimlerin toplantı sonrası arka kapıdan binayı terk ettiklerini ve çıkışta herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtti.

Son karar: Pankartlara izin yok

Sabuncuoğlu, toplantıda Süper Kupa Finali'nin oynanması kararının çıktığını duyurdu. Youtube spor kanalı Vole'nin Genel Yayın Yönetmeni Onur Tuğrul'sa, kulüplerden gelen ve akışta olmadığı gerekçesiyle reddedilen pankart ve tişörtlere onay çıkmadığını açıkladı.

Takımlardan maça çıkmama kararı

Sabuncuoğlu, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Atatürk tişörtleri ve sözlerinin bulunduğu pankartlarla maça çıkma konusunda kararlılıklarını sürdürdüğünü söyledi: "Fenerbahçe ve Galatasaray, Atatürk tişörtleri ve sözlerinin bulunduğu pankartlarla maça çıkma konusunda kararlılıklarını sürdürüyor. An itibarıyla taviz yok."

Maça bir saat kala Fenerbahçe ve Galatasaray kafilesinin konakladıkları otelden çıkış yapmadı. Son olarak, TRT Spor'un aktardığına göre, Galatasaraylı futbolculara maçın oynanmayacağı tebliğ edildi. İki takım da maça çıkmama kararı alarak ülkeye dönüş yoluna çıktı.

Büyükekşi gün boyu görülmedi, 'erteleme' kararının ardından otelde fenalaştı

TFF Başkanı Büyükekşi’nin istifa etmesi için çağrılar gelmeye başladı. TRT Spor, eleştirilerin odağındaki Büyükekşi’nin Suudi Arabistan’da kaldığı otelde fenalaştığını ve bu nedenle ambulans ve doktorların geldiğini bildirdi. TFF Başkanı gün boyu açıklama yapmamıştı. TFF'den gelen tek açıklama Hamit Altıntop tarafından yapılmış "İstiklal Marşı okunacak" demiş, pankartlar ve Atatürk'lü tişörtlere ilişkin söz söylenmemişti.

Büyükekşi'nin çok uzun süredir istifa etmesi için spor camiasından çağrılar yükseliyor. Son olarak Ankaragücü Kulüp Başkanı Faruk Koca'nın Hakem Halil Umut Meler'i yumruklamasıyla çıkan krizde Suudi Arabistan'da oyananacak maç da akıllara gelmiş, ligler ertelenince "Süper Kupa maçı da ertelenecek mi?" diye sorulmuştu.

2008-2018 yıları arasında 10 yıl boyunca Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığı yapan Mehmet Büyükekşi, "FETÖ"nün patron yapılanması olan ve daha sonra kapatılan Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile de uzun yıllar dirsek temasındaydı. 

2013 yılına kadar TUSKON'un başkanı Rızanur Meral ile birçok açılış ve konuşma gerçekleştiren Mehmet Büyükekşi "2023 yılı ihracat hedefimiz 500 milyar dolar. Bu hedef yolunda TUSKON ile beraber son derece başarılı çalışmalara imza atıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz aylarda ise Büyükekşi'ye ait cep telefonunda "FETÖ"nün kendi arasındaki iletişimde kullandığı Bylock adlı programın bulunduğu ortaya çıkmıştı.

TFF ‘tıp’ oynadı

Tüm bu krizin ardından akla gelen soru belli: Suudi Arabistan'la öncesinde taahhüt imzalandığını açıklamasına karşın nasıl böyle bir kriz yaşandı?

TFF tartışmaların ardından açıklamada bulunarak, Cumhuriyet'in 100. yılı vesilesiyle kutlama etkinlikleri yapılacağını söyledi, maçın İstiklal Marşı'yla başlanacağını duyurdu. Açıklamasında Atatürk tişörtleri ve pankartlarıyla ilgili bir bilgi vermedi.

Cumhuriyet’in 100. Yılında Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da yapılması çokça eleştirilmiş, kasaya girecek paradan vazgeçilmemişti. Futbolda krizin tırmandığı ve tüm krizlerin merkezindeki TFF yine sessiz kaldı.

Kulüpler gösterdikleri tepkinin arkasında duramamıştı

Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri "Süper Kupa Finali"nin TFF tarafından ilan edildiği gibi "29 Aralık'ta Riyad'da" oynanmasına "Cumhuriyet'in 100 Yılı" nedeniyle karşı çıktı. Taraftar tepkisi iki kulüp yönetimini açık tutum belirlemeye zorladı.

  • Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Galatasaray Divan Kurulu Kasım Ayı Olağan Toplantısı'nın ardından yaptığı basın açıklamasında  "Süper Kupa'nın Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'de oynanması yönünde divan kararı aldıklarını" açıkladı. 
  • Fenerbahçe Kulübü de Yüksek Divan Kurulu Kasım Ayı Olağan Toplantısı'nda, Galatasaray ile oynayacakları Süper Kupa karşılaşmasının Suudi Arabistan'da oynanmamasına yönelik bir karar almıştı. 

Fakat her iki kulüp de bu konudaki kararlılıklarını sürdürmedi. Taraftarın tepkisine rağmen, Suudi Arabistan’a maça gidildi. Suudi Arabistan'la yapılan anlaşmaya göre, kupayı kazanacak olan takıma 2 milyon 800 bin Avro şampiyonluk ödülü verilecekti. Yani galip ayrılan takım ödül olarak 65 milyon TL'yi kasasına götürecekken diğer takım ise 43 milyon TL'nin sahibi olacaktı.

Sportif değil diplomatik kriz: Bakanlar sus pus, Cumhurbaşkanlığı'ndan ses yok

Suudi Arabistan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’i yasaklamasına ilişkin ne Dışişleri Bakanlığı'ndan ne Spor ve Gençlik Bakanlığı'ndan ne de Cumhurbaşkanlığı'ndan hala bir açıklama gelmedi. Krizin üzerinden neredeyse 1 gün geçmek üzere.

Cumhuriyetin 100. yılında Suudi Arabistan, bu yaşananlarla Türkiye Cumhuriyeti'ne adeta hakaret etti. Normal koşullarda bunun bir diplomatik krize dönüşmesi gerekirken, AKP'nin yoğun ticari ilişkilerde olduğu Suudi krallığına karşı sessiz kalmasında bir yandan da şaşırmamak gerek.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda öldürülmesi ve davanın Arabistan’a “ticari ilişkiler” sebebiyle satıldığını da unutmamak lazım.