Avrupa ülkelerine yapılan iltica başvurularının, koronavirüs salgınını önleme amacıyla sınırların kapatılmasının ardından Nisan ayında son on yıldaki en düşük seviyeye indiği açıklandı.
Avrupa İltica Destek Ofisi’nin (EAOS) verilerine göre, Şubat ayında 61 bin 421 olan iltica başvurusu sayısı, yüzde 86’lık bir düşüşle Nisan ayında 8 bin 730’a geriledi. Avrupa Birliği Mart ayında sınırlarını dışarıya kapatmış ve 27 üye devlet iltica başvurularını askıya almıştı.
EASO verileri, ilk kısıtlama önlemlerinin alınmaya başladığı Mart ayı ile bir önceki ay arasında da yüzde 44’lük bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.
EAOSA idari direktörü Nina Gregori, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, potansiyel mülteci adaylarının son birkaç ay içinde iltica etmek istedikleri ülkelere erişimlerinin son derece kısıtlandığını belirterek, ‘‘Durum iltica etme ihtiyacı içinde olanlar için kuşkusuz çok güç. Zaten şiddet ve eziyetten kaçan bu insanların durumu Covid-19 krizi ile birlikte daha da ağırlaştı’’ diye konuştu.
40 Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren 100’den fazla hükümet dışı örgütün oluşturduğu bir ağ olan Mülteciler ve Sürgünler için Avrupa Konseyi (ECRE) yetkilisi Petra Baeyens de, Covid-19 pandemisi sırasında Avrupa’ya ulaşan ama iltica başvurusunda bulunamayanların daha büyük bir risk altında olduklarına dikkat çekerek, verdiği demeçte ‘‘Sağlık hizmetlerine erişimleri sınırlı ve iltica başvurunda bulunamadıkları sürece, ülkede geçici olarak bulundukları düşünülüyor. Hassasiyetleri önemsenmiyor ve sömürüye maruz kalmaya daha açıklar’’ dedi.
EOSA verilerine göre 2020 yılının Mayıs ayında en çok iltica başvurusunda bulunanlar Suriyeliler, Afganlar, Venezuelalılar ve Kolombiyalılar oldu.
Nisan ayında İtalya, yardım kuruluşları tarafından işletilen mülteci teknelerinin korononavirüs salgını nedeniyle güvenli olmadıkları için limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceğini açıklamış, Malta ise pandemi sırasında göçmenlerin kurtarılması ve ülkeye çıkması konusunda güvence veremeyeceğini bildirmişti.