Salgın sırasında emekçileri evlerden tam zamanlı çalıştıran, buna karşın kâğıt üstünde kısa çalışmaya geçilen onlarca iş yerinden birisi Epsilon Yayınevi.
Salgın günlerinde çalışma temposuna olduğu gibi devam eden ve ev mesaisine geçirilen Epsilon Yayınevi çalışanları, ofise dönüş kararı alınması sonrası salgının seyri dolayısıyla endişelerini dile getirdi. Dönüşümlü çalışma talepleri son derece haksız bulunan; şiddet ve öfkeyle tepki gösterilerek ve düzgün bir açıklama yapılmadan geri çevrilen emekçilerin 1 Haziran’dan itibaren ofise dönmesi söylendi. Ofise döndükten iki hafta sonra, bu karara itiraz edenlerin büyük bir kısmı açıklama yapılmadan ücretsiz izne çıkarıldı.
Ofise dönüş sonrası baskı arttı
Diğer yayınevlerinin evden çalışmaya geçmesi sonrası Epsilon da 11 Mart’tan sonra evden çalışmaya geçti. Evden çalışmaya geçilmesinin ardından yayınevi çalışanları hız kesmeden çalışmaya ve içinde bulundukları koşullara rağmen basılmak üzere kitap hazırlamaya devam etti.
Bu sürecin ardından Mayıs ayı içerisinde 1 Haziran’dan itibaren ofis mesaisine geçileceği belirtilirken işçiler salgının seyri nedeniyle endişelerini dile getirdi, ofisin şartları da dikkate alınarak dönüşümlü mesaiye geçilmesi talep edildi.
Ancak bu talepler geri çevrildi ve yayınevi tarafından, sabah 10.00 akşam 17.00 mesaisine geçileceği, öğle molasının da kısalacağı haberi verildi.
İşçilerin, alınan bu karara ve işyerine ulaşım konusuna ilişkin endişelerini dile getirmesi sonrası patron Ömer Yenici, işçilerin önerilerini kabul etmeyerek ve son derece haksız bularak herkesin ofise döneceğini söyledi.
İşe döndükten sonra çalışanlara daha baskıcı davranıldı. Ofise dönmek yerine evden çalışmaya devam etmek istediklerini belirten çalışanların çoğunun, açıklama yapılmadan işe başladıktan 1 buçuk hafta sonra ücretsiz izne çıkarıldıkları sadece bir maille iletildi.
Hiçbir açıklama yapılmadan alınan karar işçilerin tepkisini çekerken işyerinden istifalar da yaşandığı öğrenildi.