Arjantin'de genel grev: 'Vatan satılık değildir'

Arjantin'de işçi düşmanı hükümete karşı genel greve çıkan işçiler başkent Buenos Aires'te "Vatan satılık değildir" başlıklı miting düzenledi, özelleştirmeleri ve yeni ekonomi paketini protesto etti.

Dış Haberler

Arjantin'de işçi sendikalarının genel grev çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi Devlet Başkanı Javier Milei'nin işçi düşmanı yeni ekonomi politikalarını protesto etti.

Genel İş Konfederasyonu'nun (CGT) başını çektiği gösteriler, yoğunluklu olarak başkent Buenos Aires'te yapıldı.

Grev nedeniyle ulaşım, sağlık ve kamu yönetimi hizmetlerinde ciddi aksamaların yaşandığı ve bazı uluslararası uçuşların askıya alındığı belirtildi.

Sendikalar, Milei hükümetinin "yeni ekonomi ve sosyal önlemler" adı altında grev hakkını yok etmeye çalıştığını ve bu kapsamda Kongre'ye gönderdiği torba yasanın reddedilmesinin işçi hakları açısından elzem olduğunu dile getirdi.

Nakliye Sürücüleri Sendikası Başkanı Pablo Moyano, buradaki açıklamasında, Milei hükümetinin yeni ekonomi paketine "kesinlikle" karşı olduklarını belirterek, yasa koyucularından bu pakete karşı çıkmalarını istedi.

Moyano, devlet şirketlerinin özelleştirilmesine karşı olduklarını, böyle bir kararın alınması halinde binlerce kişinin işsiz kalacağını söyledi.

Sağlık Sendikası Başkanı Hector Daer de Milei'nin sendikaları yok etmeye çalıştığını dile getirerek kazanılmış hakların geri verilemeyeceğini vurguladı.

Ekonomi Bakanı'na seslendi: İşçiler seni sedyeyle çıkarıp nehre atacak

Mitingde kürsüden kitleye seslenen kamyoncu lideri Héctor Daer'in hedefinde yalnızca faşist devlet başkanı Milei yoktu. Daer, Ekonomi Bakanı Luis Caputo için "İşçiler seni sedyeyle çıkaracak, ama hastaneye değil, Riachuelo nehrine götürüp atacak" dedi.

Sendikalar, yasanın geri çekilmemesi halinde ulusal grev protestolarına devam edeceklerini duyurdu.

CGT: Eylemlere bir buçuk milyon kişi katıldı

Grevin ve mitingin ölçeği de tartışma konusu oldu. Grevi örgütleyen CGT, ülke genelinde 1,5 milyon yurttaşın eylemlere katıldığını belirtti. Hükümet cephesi, grevin etkisini azaltmak için, saat 13'e kadar neredeyse hiçbir işyerinin kapanmadığını, saat 13-16 arasındaysa pek az işyerinin kapandığını öne sürdü.

Arjantin’de yeni devlet başkanı olan Javier Milei, attığı ilk adımlarla işçi düşmanı ve faşist yüzünü hızlıca göstermiş, önce ülkenin para birimi pesoya dönük devalüasyon kararı almış hemen ardından ülkedeki eylemleri engellemek için eylemlere yapılacak polis müdahalesinin "masrafları" eyleme katılan örgüt ve kişilere ödetileceğine ilişkin akıl almaz bir karara imza atmıştı.

İşçilere savaş açıp sopalı fotoğraf paylaşmıştı

Milei bunun ardından "Gereklilik ve Aciliyet Kararnamesi" yayımlamış ve kararnameyle tüm devlet şirketlerinin "sınırlı işletmelere" dönüştürülerek özelleştirilmesi ve İş Kanunu'nda yapılan değişikliklerle kayıtsız işçi çalıştıran şirketlere ceza verilmesini engelleme, işe alım tarihini belirsizleştirme, işçi ücretlerini doğru göstermemeyi teşvik gibi düzenlemeler getirilmişti.

İşçilerin ek mesai ücretlerini patronların insafına bırakan kararnamede işçiler için deneme süresi uzatılmış, işçilerin alacağı tazminat miktarı düşürülmüştü. 

Milei'nin imzaladığı kararname neredeyse tüm sektörlerde işçilerin iş durdurma hakkını engellerken, hükümet 7 bin kamu emekçisinin sözleşmesini de kararnameyle feshetmişti.

Arjantin'de geçen Aralık ayında devlet başkanlığı koltuğuna oturan Milei, Noel vesilesiyle sosyal medya hesabından elinde sopayla bir fotoğraf paylaşarak “İyi bayramlar. Komünist olmamaya dikkat edin” diye yazmıştı.