Trump’ın azil yargılaması resmen başladı

ABD Senatosu'nda Trump’ın azil yargılaması resmi olarak başladı.

soL - Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın azil suçlamalarının gerekçeleriyle ilgili iki maddeyi imzalamasının ardından ABD Senatosu'ndaki yargılama süreci resmen başladı.

Temsilciler Meclisi 18 Aralık'ta, Ukrayna'ya siyasi rakibi Joe Biden’ı araştırmaya zorlamak için askeri yardımı dondurduğu iddiasıyla ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesi için oy kullanmıştı.

Trump, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'da görevi kötüye kullanılmak ve Kongre'nin engellenmesi suçlarından yargılanacak.

Hakkında açılan azil davasını Trump, 2016 seçimlerinin sonuçlarına itiraz etmek için tasarlanmış bir "cadı avı" olarak nitelendiriyor.

ABD Anayasası’na göre, Senato'da, suçlanan bir başkanı görevden almak için üçte iki çoğunluğa yani 67 oya ihtiyaç var.

Senato'daki yargılama sürecinin başkanlığını Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts yapacak. Senatörler de jüri vazifesi görecekleri yargılama öncesinde tarafsızlık yemini edecekler.

TRUMP: AZ ÖNCE KUSURSUZ BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ YÜZÜNDEN AZLEDİLDİM

ABD Başkanı Donald Trump, Senato'da suçlama beyanlarının verilmesinden sonra ilk kamuoyu yanıtını sosyal medyadan verdi.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden "AZ ÖNCE KUSURSUZ BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ YÜZÜNDEN AZLEDİLDİM!" mesajını paylaştı.

Trump'ın sosyal medya mesajı, Senato Başkanı Chuck Grassley'nin ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts'ta Senato'nun suçlama davası üzerine başkan olarak yemin etmesinden kısa bir süre sonra geldi.