Kılıçdaroğlu ABD'ye göz kırptı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ABD ziyareti öncesi Turkish Policy Quarterly Dergisine Yeni CHP’yi anlattığı röportajında ABD’ye sıcak mesajlar verdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki ABD karşıtlığını AKP'nin kışkırttığını öne sürdü.

CHP lideri Kılıçdaroğlu Türkiye siyasetinde adet olduğu üzere genel seçim öncesi yapacağı ABD ziyaretine hazırlanıyor. Ziyaret öncesi Turkish Policy Quarterly dergisine bir röportaj veren Kılıçdaroğlu, hem yeni CHP’yi anlattı hem de gezi öncesi ABD’ye sıcak mesajlar gönderdi.

Yeni CHP basit bir lider değişikliği değildir
Kılıçdaroğlu, kendisiyle yapılan röportajın başında CHP’de yaşanan sürecin basit bir yönetim değişikliği olmadığının altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı: “CHP’de yeni olan sadece partinin başına yeni bir liderin geçmesi değildir. CHP için değişim, Türkiye’nin siyasal, sosyal ve ekonomik gereksinimlerine cevap verecek şekilde daha derin bir dönüşümü ifade etmektedir. Bugün CHP, adına yakışır şekilde, halk için halkla yeniden bütünleşmektedir.”

Türkiye NATO ve AB’nin vefalı bir üyesidir ve öyle kalmalıdır
CHP’nin AB ile ilgili görüşleri üzerine sorulan soruya Kılıçdaroğlu şöyle yanıt verdi: “AB, NATO ile birlikte Avro-Atlantik camiasının temel direkleridir. Türkiye bu camianın vefalı bir üyesi olagelmiştir ve kararlılıkla öyle kalmalıdır) Aslında AKP Avro-Atlantik camiası üyeliğinde kendini ‘evinde’ hissetmemektedir. AKP kendini başka coğrafyalarda, örneğin Orta Doğu’da daha rahat hissetmektedir. Öte yandan bu coğrafyalarda izlediği politikalarla ve sürekli yaptığı Osmanlı referanslarıyla rahatsızlık yaratmaktadır.”

AKP kamuoyunu ABD’ye karşı kışkırtmıştır
Röportajda ABD ile Türkiye ilişkilerine de değinen CHP lideri, Türkiye’de oluşan ABD karşıtlığı konusunda sorumluluğun AKP’nin uyguladığı kışkırtıcı politikalarda olduğunu söyledi.

Türkiye’deki ABD karşıtlığının Irak’taki işgal süreciyle de ilgili olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, asıl sorunun ise ABD ile dostane ilişkiler yürütemediğini iddia ettiği AKP hükümetinde olduğunu savundu:

“AKP ABD ile ilişkilerimiz konusunda sorumluluk üstlenmekten kaçınmış, bunu yerine tek yönlü politikalarını başka yerlerde daha rahat bir şekilde sürdürebilmek için ve diğer iç politika ama emelleri doğrultusunda kamuoyunu ABD aleyhine kışkırtmıştır. Türk-Amerikan ilişkileri yeniden, eşitlik, karşılıklı güven ve saygı ile birbirinin meşru çıkarlarını gözetmeye dayalı işlevsel bir yola sokulmalıdır.

CHP olarak Amerikalı müttefiklerimizle, anlaştığımız alanlar üzerine yoğunlaşmaya ve anlaşmazlık alanlarımızı da azaltmaya yönelik saydam bir ilişki tesis etmeye çaba sarf edeceğiz."

CHP asker konusunda AKP ile aynı fikirde
Kılıçdaroğlu asker-sivil ilişkilerinin son yıllarda aldığı seyir üzerine sorulan soruyu yanıtlarken ordunun siyaset dışına itilmesi gerektiğini söyledi ve ordudan atılan subayların geri gelme hakkı olması gerektiğine işaret etti. Kılıçdaroğlu, askeri eylem dışındaki ceza gerektiren hareketlerde bulunan TSK personelinin de sivil mahkemelerde yargılanması gerektiğini belirtti.

Etnik kimlik ayrıştırıcı değil birleştirici olmalı
Kürtler ve CHP başlığında da konuşan Kılıçdaroğlu konu ile ilgili açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşlarımızdan herhangi bir grubun sorunları bizim sorunlarımızdır. Etnik kimlik temel bir veridir ve bunu kendi kimliklerinin bir öğesi olarak gören ve belirten herkes bunu yapmakta özgürdür. Ancak, etnik kimlik halkımızın çeşitli katmanları için bir ayrışma değil, birleşme unsuru olmalıdır.”

Zorunlu din dersi kalksın, Diyanet kalsın
Zorunlu din dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili sorulan soruya da yanıt veren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“CHP’nin okullarda zorunlu din derslerine ilişkin tutumu, zorunlu din dersinin kaldırılması gerektiği yönündedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı reforma tabi tutulmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı gerekli bir kurumdur. Ancak hâlihazır konumuyla böyle bir kuruluştan beklenen görevi karşılayamamaktadır.”

Türkiye’ye tehdit komşularından gelecektir
AKP hükümetinin ‘’komşularla sıfır sorun’’ politikaları ve bunun Türkiye’nin geleneksel müttefikleri olan ABD, İsrail, NATO ve Azerbaycan ilişkilerine etkileri üzerine görüşleri sorulan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“…Türkiye, bölgesel politikaları nedeniyle Avro-Atlantik camiasına mensup müttefikleri ile de arasına mesafe koymaktadır. İsrail ile bozulan ilişkiler, Türkiye’yi Orta-Doğu barış sürecinde anlamlı bir rol oynama olanağından mahrum kılmıştır. Türkiye Arap-İsrail anlaşmazlığında artık güvenilir bir aracı değil, bir taraf olarak algılanmaktadır.”

Kılıçdaroğlu İran’a yaptırımlar ve "füze kalkanı" ile ilgili soruya verdiği yanıtı “İran şeffaf olmalıdır ve kendisinin de taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasının hükümlerine uymak zorundadır” dedi. Füze kalkanı projesinde Türkiye’nin Lizbon’da kararı imzalamasını doğru bulduğunu belirten CHP lideri şunları kaydetti: “Türkiye’nin Lizbon’daki NATO zirvesinde füze savunma prensibini imzalaması doğru bir karardır. NATO, hala Avro-Atlantik sisteminin temel savunma çıpasıdır. Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdidin esas itibariyle komşularından gelmesi beklenmelidir.”

(soL-Haber Merkezi)