Öğretim üyeleri: "Özgür bir üniversite için tarafız"

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri imzaya açtıkları bir metinle üniversite öğrencilerine uygulanan polis şiddetini ve AKP hükümeti tarafından üniversitelere uygulanan baskıyı kınayarak, "Özgür bir üniversite için tarafız" dediler.

İşte, yapılan açıklama ve metnin ilk imzacıları:

4 Aralık günü, anayasayla güvence altına alınmış en temel siyasi haklarından birini kullanarak üniversitelerin geleceği hakkında görüşlerini ifade etmeye, bu alanda gerçekleşen dönüşümlere muhalefetlerini ortaya koymaya çalışan üniversite öğrencilerine yönelik polis şiddetini kabul edilemez buluyoruz.

İktidarın, toplumun farklı kesimlerinden yükselen muhalif sesleri susturma politikasının bu olayla sınırlı olmadığını, uzun bir zamandır sistemli bir biçimde sürdürüldüğünü, giderek de halkın demokratik katılım kanallarını yok eden bir noktaya varmakta olduğunu gözlüyoruz.

“Demokratik açılım”, “ileri demokrasi” gibi kavramların ortalıkta dolaştığı günlerde daha da yoğunlaşan anti demokratik uygulamaları görmezden gelmenin çeşitli gerekçelerle meşrulaştırmanın, hoş görmenin ilkesizlik, tutarsızlık ve etik dışı bir siyasi tavır olduğunu düşünüyoruz.

Ellerindeki bayrakların plastik sapları ya da protesto için kullandıkları yumurtaları göstererek onları şiddet yaratıcısı olarak göstermeye, böylece “marjinal ve patolojik vakalar olarak” damgalamaya çalışanlara muhalif öğrencilerin son aylardaki birçok toplantıda ağızları kapatılarak salon dışına atıldıklarını, pek çoğunun okuldan uzaklaştırılmaya varan ağır disiplin cezaları, hatta hapis cezasıyla karşılaştıklarını hatırlatmak istiyoruz.

12 Eylül cuntasının başı Kenan Evren karşısında hazırol vaziyette bekleşen dönemin üniversite rektörlerinin hazin görüntülerinin televizyonlarda yer aldığı bu günlerde, içeriği bizler de dahil üniversite bileşenlerinin hiçbiri tarafından bilinmeyen bir toplantıda tam kadro Başbakanı dinleyen rektörlerimizi, dışarıda kendi öğrencilerine yönelen saldırılar karşısındaki suskunlukları nedeniyle uyarıyoruz. Onları, geçmişteki utanç verici biat görüntülerine yenilerini eklememeye, onurlu ve özgürlükçü bilim insanına yaraşır tutum almaya çağırıyoruz.

Demokratik yollarla atanmamış olan rektörleri, dekanları yine demokratik olmayan yollarla istifaya zorlamaya çalışan, onları hedef gösteren, suçlu ilan eden iktidar partisi yetkililerini referandum öncesi çokça dile getirip hemen sonra tümüyle unutmuş göründükleri: “12 Eylül’le hesaplaşmak” için göreve çağırıyoruz.

Şiddeti yaratan üniversiteleri şirket gibi, kışla gibi yönetmeye çalışma gayretidir. Şiddeti yaratan eğitimin metalaşması, bilimsellikten uzaklaşmasıdır. Şiddeti yaratan eğitim emekçilerinin her düzeyde güvencesizleştirilmesi, üniversite bileşenlerinin söz haklarının yok sayılması muhtemelen Dolmabahçe’deki toplantının da asıl arayışı olan üniversitelerin kamusal niteliğinin sona erdirilmesi plan ve girişimleridir. Şiddeti yaratan sınav salonlarının kapılarına yığılmış olanların, harcını yatıramayanların, okullarını bitirince işsiz kalmayı kader olarak kabullenmesi istenenlerin varlığıdır. Şiddeti yaratan kampüslerimizin her türden güvenlik personeliyle tıka basa doldurulmasıdır. Tüm bunları konuşmadan üniversitelerle ilgili gerçek bir tartışma yürütülemez, öğrencilerin gerçekleştirdikleri protestolar anlaşılamaz.

Bizler demokratik, bilimsel, kamusal bir eğitimin özgür üniversite ortamının savunucuları olarak, bu talep ve değerleri sahiplenenlerin, dillendirenlerin yanında derslerde öğrettiğimiz demokratik haklarını kullandıkları için öğrencilerimizi dövenlerin, etiketleyenlerin, suçlayanların, cezalandıranların, susturanların ise karşısındayız.

Kocaeli Üniversitesi Nasıl Bir Üniversite İstiyoruz Platformu ve Eğitim-Sen üyeleri olarak bu süreçte taraf olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz.

Kocaeli Üniversitesi Nasıl Bir Üniversite İstiyoruz Platformu
Eğitim-Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği

İmzacılar:

1. Ahmet Selamoğlu
2. Arzu Özsoy
3. Aslı Kayhan
4. Aynur Özuğurlu
5. Aysegül Kanbak
6. Aziz Çelik
7. Barış Akarsu
8. Bergün Meriç
9. Betül Urhan
10. Bora Erdağı
11. Cavit Işık Yavuz
12. Cengiz Erçin
13. Çiğdem Çağlayan
14. Elvan Asken
15. Emek Bayrak
16. Ertuğrul Akalın
17. Feyza Turgay
18. Filiz Hamzaoğlu
19. Gül Köksal
20. Güven Bakırezer
21. Hakan Kapucu
22. Hakan Koçak
23. Hasan Akbulut
24. İlker İnmez
25. İsmail Şiriner
26. Kuvvet Lordoğlu
27. Melih İnal
28. Murat S. Çepni
29. Nilay Etiler
30. Ömer Kurtaş
31. Ömer Özdemir
32. Örgen Özuğurlu
33. Rauf Kesici
34. Reşat Başar
35. Safiye Başar
36. Sema Göktaş
37. Serap Gürsoy
38. Serkan yılmaz
39. Sevda Köse
40. Sevtap Yokuş
41. Seydi Çelik
42. Sibel Çelikel
43. Sinan Özbek
44. Şevket Alper Koç
45. Şükrü Hatun
46. Taner Yelkenci
47. Tibet Akyürek
48. Ümit Biçer
49. Veli Deniz
50. Yasemin Özdek
51. Yaşar Erdoğdu
52. Yavuz Adugit
53. Yücel Demirer

(soL-Haber Merkezi)