‘İZGAZ ihalesini onaylamayın’ çağrısı

Kocaeli Özelleştirme karşıtı Platformu üyeleri, Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinden İZGAZ’ın satışını içeren ihaleyi onaylamamalarını istedi.

soL (Kocaeli) Kocaeli Özelleştirme Karşıtı Platform (ÖKP) üyeleri, İZGAZ'ın özelleştirilmemesi için başlattıkları çalışmayı, ihale yapılmasına rağmen aralıksız sürdürüyor. Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi'nde bir araya gelen platform üyeleri, Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine yarınki meclis toplantısı öncesinde çağrı yaparak, "İZGAZ'ın satışını EPDK(Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) ve Rekabet Kurulu'nun onayına sunacak oyları vermeyin, bu ihaleyi onaylamayın" dedi.

İhale şeffaf değildir
ÖKP adına açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kara, ihalenin görsel medyada canlı yayınlanmasıyla şeffaf olamayacağını savunarak, şunları söyledi: "Bir ihalenin şeffaflığı, açık artırmanın görsel medyada yayınlanmasıyla belirlenemez. Bu durum sadece bir göz boyamadır. Şirketin satılma süreci ilan edildiğinde, İZGAZ Genel Müdürlüğü'nü ziyaret edip ihale şartnamesi talep ettik. İçeriği hakkında bir bilgi alamamış, hatta bedeli karşılığında dahi şartnameye ulaşamadık. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, randevu taleplerine yanıt vermedi. Şartnameyi alan 22 firma yetkililerinden de, başka kurum, kuruluş ve şahıslarla paylaşmamaları yönünde imza alındığı duyumuna sahibiz. Belediye yetkililerinin şeffaflık anlayışının bir hayli farklı olduğu daha sürecin başından belli olmuştur. Ayrıca diğer şirketlerin çekilişi ve Zorlu Grubunun göstermelik bir fiyat artışına karşılık çekilmesi ihalenin şeffaflığı ile ilgili birçok soru işaretleri doğurmuştur."

Borcun ne zaman ödeneceği bilinmiyor
İhaleyi kazanan Fransız GDF Suez şirketinin borçları ne zaman ödeyeceğine dair bir takvime sahip olmadığını da öne süren Kara, şöyle devam etti: ''İZGAZ'ın 317 milyon dolarlık borcunun ve teklif edilen 232 milyon doların, Fransız devletinin ortak olduğu Gaz de France tarafından nasıl ödeneceği kamuoyunca bilinmemektedir. Gaz dağıtımında Türkiye'nin en büyük ve karlı şirketi olmaya aday olan İZGAZ, tahminlere göre 5 yılda 3 milyar metreküp yıllık dağıtım kapasitesine ulaşacak. Yıllık karı en az 250 milyon dolar seviyesine çıkacak ve yatırımlarını büyük oranda tamamlamış bir şirketi satın alan Fransız Devleti firması 25 yılın sonunda 10 milyar doların üzerinde kar edecektir. Buna karşılık, 549 milyon doların önemli bir kısmını kazanarak taksitle ödeyecektir. 549 milyon dolar bedelle 10 milyar dolar civarında gelirin bir Fransız devlet şirketine bırakılması düşündürücüdür. Gaz dağıtımında arz güvenliği, aboneye güvenli gaz dağıtımı, pahalılık, İZGAZ çalışanlarının işşizleştirilmesi, düşük ücretlerle çalıştırılmaları, maliyet düşürme gerekçeleriyle hizmetin kalitesinin düşmesi karşılaşacağımız hususlardır."

Başkan sözünde dursun
Kara, özelleştirmenin engellenmesi için TMMOB tarafından daha önce iptal istemli dava açıldığını da anımsatarak, şunları kaydetti: "Özelleştirme Karşıtı Platform olarak İZGAZ'ın kamunun elinde tutulması ve piyasanın kar hırsına terk edilmesini engellemek için ihale öncesinde ve sırasında net tavır geliştirdik. Ayrıca, İZGAZ özelleştirmesinde yürütmenin durdurulması ve iptal için Danıştay'da dava açılmıştır. Bu dava devam etmektedir. Bu yüzden, belediye meclis üyeleri ihaleyi onaylamamalıdır. Meclis üyelerini, İZGAZ'ın satışının EPDK ve Rekabet kurulu'nun onayına sunacak oylarını vermemeye ve bu ihaleyi onaylamamaya çağırıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı'nı da, daha önce söylediği sözlerinin arkasında durmaya davet ediyoruz."