Suriye Ulusal Konseyi nedir?

İstanbul’daki ilanı ile beraber tartışmaları da beraberinde getiren Suriye Ulusal Meclisi, Suriye’de hükümet tarafından sert karşılandı. Batılı güçlerin himayesinde ve Müslüman Kardeşler ağırlığı altında oluşturulan Konsey, Suriye içindeki muhalefet tarafından da reddediliyor.

Bir süredir Suriye’deki muhalefetin bir çatı girişimi olarak hazırlanmaya çalışılan Suriye Ulusal Konseyi geçtiğimiz hafta ilan edilmiş, örgütün temsilcisi olarak da Fransa’da ikamet eden akademisyen Burhan Galiyun getirilmişti. Bunun üzerine dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Dışişleri Bakanlığında, Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak ALBA'ya üye ülkelerden Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, Ekvador Dışişleri Bakanı Yardımcısı Pablo Villagomez, Bolivya İletişim Bakanı Ivan Canelas ve Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Moros ile ortak basın toplantısı düzenledi. Konukların destek mesajları verdiği görüşmeler sonrasında konuşan bakan Muallim, uluslararası toplumu yeni Ulusal Konseyi tanımamaları konusunda uyardı ve bu gayrı meşru oluşumu tanıyacak ya da destekleyecek ülkelere karşı da önlem alacaklarını vurguladı.

Suriye Ulusal Konseyi
Libya’daki “Ulusal Geçiş Konseyi” benzeri bir yapı kurulma çabaları daha önce de dillendirilmiş fakat bir mesafe kat edilememişti, hatta bugün örgütün tepesinde bulunan isim Burhan Galiyun bu iddiaları yalanlamış ve oluşumla hiçbir alakasının olmadığını açıklamış, birlik projesi bir “şaka” olarak değerlendirilmişti.

Suriye Ulusal Konseyi temel olarak yedi Suriyeli muhalif grubun oluşturmuş olduğu bir koalisyon. Sonradan gerçekten de konseyin parçası olan Galiyun, Konsey'i “Suriye halkının özgürlük mücadelesinde, bağımsızlığını vücuda getiren bir grup” olarak tanımlayıp herkese kapılarının açık olduğunu belirtmişti. Bu gruplar içinde öne çıkan bazıları şunlar:

Şam Demokratik Değişim Deklarasyon grubu, 2000/2001 arası “Şam Baharı” adı verilen etkinliklerden doğmuştu.

Suriyeli Müslüman Kardeşler, Müslüman Kardeşlerin Suriye kolu ile olan yakınlığı ile de biliniyor, Suriye hukukuna göre büyük müeyyideler ile engellenen grup, son dönemde Mısır'daki Müslüman Kardeşler çizgisine benzer şekilde batıyla yakınlaşma üzerine kurulu bir görünüşte ılımlı çizgi sürdürmeye gayret ediyor.

Yerel Koordinasyon Komiteleri, bu komiteler birkaç aydır süren çatışmalar esnasında kuruldu.

Suriye Devrim Genel Komisyonu, daha ziyade Şam'daki muhalefet içinde ağırlığa sahip. Ancak Şam'da muhalefetin kentin genelinde çok cılız olduğu biliniyor.

Bunun yanı sıra Kürtlerden de bazı aşiret önderleri, kişiler ve grupların da hareket içinde yer aldığı biliniyor.

Konsey’in hedefleri neler?
190 katılımcı ile İstanbul’da ilan edilen Suriye Ulusal Konseyi’nin en önemli hedeflerinden birisi, başsız görünen muhalefeti daha görünür kılmak ve bu yolla uluslararası camiaya daha sağlam ve güvenilir bir görüntü çizmek.

İlan toplantısında hedeflerinin “Devrim sürecine gereken desteği vermek” olduğu söyleyerek uluslararası toplumu “Suriye halkını korumak” üzere göreve çağıran Suriye Ulusal Konseyi ajandasında, insan hakları, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü, demokrasi ve siyasal çoğulculuk yazdığını dile getirirken, Müslüman Kardeşler lideri de açıklamasında “modern, sivil, demokratik bir devletin oluşturulmasını” desteklediğini söyledi.

Ulusal Konsey güven vermiyor
Grubun önemli isimlerinin bir kısmının yurt dışında olmasının yanı sıra Esad cephesinin de sürekli “dış destekli” olmakla eleştirdiği Suriye Ulusal Meclisi’nin kendini "otantik" göstermekte karşılaştığı en büyük handikaplardan birisi, bu iddialardaki gerçek payı. Zira konferansı organize edenler arasında, merkezi Illınois'da bulunan Suriye-Amerika Konseyi üyeleri gibi, batılı ülkelerle sıkı fıkı ilişkileri bilinen yapılar da bulunuyordu.

Geçtiğimiz hafta sonunda öldürülen Kürt lider Meşal Tamo’nun cinayetinin ardında yine bu muhalefetin olduğu iddiaları da geniş yer bulmuş, yetkililer muhalif grupları siyasal özneler değil, İsrail, ABD ve diğer odaklar tarafından adam öldürmek ve karışıklık çıkarmakla görevlendirilmiş kiralık katiller olarak gördüklerini açıklamışlardı. Muhalif gruplar ise Tamo’nun Esad tarafından Kürtleri muhalefete karşı konsolide edebilmek amacı ile öldürtüldüğünü iddia etmişlerdi.

Bir çatı işlevi gören Konsey, içindeki grupların çeşitliliği ile de güven vermezken, yabancı müdahalesi istememe konusunda çok hassas olan Suriyelilerin de şüphesini üzerine çekiyor.

Suriye'deki muhalifler Konsey'i tanımıyor
Ancak İstanbul'da kurulan Konsey için asıl soğuk duş, Suriye'deki muhalif grupların tepkisi oldu. 29 Eylül'de AFP'ye konuşan Suriyeli muhalif liderlerden Michel Kilo, Suriye içindeki rejim karşıtı eylemcilerin Konsey'e karşı olduklarını söyledi. Kilo, "Ulusal Konsey içerisindeki muhalefet Suriye'deki sorunu çözmek için uluslararası müdahaleden yana, ancak burada yurttakiler öyle değil" dedi.

Kilo, "Eğer dış müdahale fikri kabul edilirse bağımsız ve egemen bir ülkeye doğru değil, Amerikancı bir Suriye'ye doğru yol alırız" dedi.

71 yaşında bir yazar olan Kilo, 1963 yılında Baas partisinin iktidara gelmesinden bu yana muhalif kimliğiyle tanınıyor. 1980-1983 ve 2006-2009 yılları arasında hapis yatan Kilo, Arap milliyetçileri, sosyalistler ve bazı Kürt grupları kapsayan Demokratik Dönüşüm Ulusal Komitesi üyesi.

(soL - Dış Haberler)