Libya'da Tobruk hükümeti hükümsüz ilan edildi

Libya Anayasa Mahkemesi, Trablus'taki askeri operasyon sürerken, Tobruk'a taşınan meclisin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

(soL - Dış Haberler) Libya'da, Muammer Kaddafi'nin NATO destekli İslamcı çeteler tarafından devrilmesinin ardından başlayan kaos derinleşerek sürerken, bir kriz başlığı daha ortaya çıktı.

Anayasa Mahkemesi, Tobruk'a taşınan ve uluslararası güçler tarafından tanınan meclisin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Libya'da şu anda iki ayrı hükümet bulunuyor. Ülkenin doğusundaki Tobruk'ta bulunan hükümet, Birleşmiş Milletler tarafından tanınıyor, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından destekleniyor. Bu hükümetin başbakanı, Abdullah el-Tinni. General Halife Haftar'a bağlı silahlı kuvvetler de, bu hükümeti destekliyor. Kaddafi yanlıları da bu ittifakı destekliyor.

Ağustos ayında başkent Trablus'u ele geçiren "Şafak Operasyonu" isimli grup ise, Müslüman Kardeşler, El Kaide bağlantılı Libya İslami Savaş Grubu (LIFG) örgütlerinden oluşuyor. Bu hükümeti, Katar ve Türkiye destekliyor. Trablus'un düşmesinde, Misrata'dan gelen militanların büyük katkısı olmuştu.

Ülkenin doğusunda ayrıca Ensar el-Şeria, İslam Ordusu gibi IŞİD ve El Kaide bağlantılı örgütler de savaşıyor.

Meclisi yasadışı ilan eden mahkeme, Trablus'ta bulunuyor.

Dün ayrıca, Misrata ittifakına bağlı olduğu düşünülen silahlı kişileri, ülkenin en büyük petrol sahası olan El Şarara'yı işgal ederek petrol üretimini durdurdu.

Tobruk hükümeti de, Trablus'u geri almak için kente operasyon başlattı.

Ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'de de, Halife Haftar'a bağlı ordu birlikleri ile Ensar el-Şeria arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.