İddia doğrulanıyor: 49 MİT casusu Suriye'nin elinde

Türkiye, Suriye'de silahlı saldırılar düzenleyen çeteleri koruyup kollarken, ülkenin içini de boş bırakmamış. Fakat Suriye'ge gizli faaliyet yürüten 49 MİT casusunun Suriye tarafından yakalandığı iddiası gün geçtikçe doğrulanıyor. Türkiye, konuyla ilgili tatmin edici bir açıklama yapmış değil.

Uzun zamandır dile getirilen bir iddia, artık birçok farklı noktadan teyit ediliyor: Suriye'nin elinde çok sayıda MİT ajanı var.

İddiayı ilk olarak İran basını dile getirmişti. Fakat İran basını bu iddiayı dile getirdiğinde, ne Türkiye, ne de Suriye devletlerinden açıklama yapılmadı.

Fakat 7 Şubat günü Esad hükümetine yakın olan Şam FM radyosu, 49 Türk casusun Suriye'de tutuklandığı haberini doğruladı. Radyo, Suriye'nin bu casusları salmak için 3 koşul öne sürdüğünü duyurdu: Türkiye topraklarındaki Özgür Suriye Ordusu üyeleriyle takas, Türkiye'nin sınırdan Suriye'ye sızmaları engellemesi ve muhalif militanları eğitmekten vazgeçmesi. Radyoya göre Esad hükümeti, Tahran'ın da bu anlaşmaya arabulucu olmasını öneriyordu.

Türkiye devleti, gayrıresmi şekillerde bu iddiayı yalanlıyordu. Fakat durumun ne olduğuna dair net bir açıklama da yapılmıyordu.

Son olarak İsrail'in Haaretz gazetesi bu iddiayı gündeme getirdi. Gazetenin haberinde "40'tan fazla" Türk casusunun Suriye ordusu tarafından yakalandığı ve geçen hafta boyunca Türk yetkililerin, bu MİT casuslarının serbest kalması için yoğun diplomasi faaliyeti yürüttüğü bilgisi yer aldı.

Haaretz'in haberinde de Suriye devletinin şartları, Şam FM'deki haberdekilerin aynısı olarak duyuruldu.

Suriye'nin talepleri, tamamen meşru talepler. Türkiye, komşu ülke içerisinde silahlı saldırılar yürüten bir çeteyi barındırıyor ve eğitiyor. Hatta, TSK bünyesine almayı, maaş vermeyi tartışıyor.

Gizli görevde bulunan 50'ye yakın MİT casusunun Suriye'de faaliyet yürütüyor olması da, Türkiye'nin Suriye'de bir rejim değişikliği doğrultusunda çeşitli gizli kapaklı müdahale ve girişimlerde bulunduğu izlenimini güçlendiriyor.

(soL - Dış Haberler)