İngiltere Hizbullah'ı yasaklamayı planlıyor

İngiltere, İran'a karşı tavrını sertleştirirken, Lübnanlı örgüt Hizbullah'ı da yasaklamaya hazırlanıyor.

Dış Haberler

İngiltere'nin Lübnan merkezli Hizbullah'ı yasaklamaya hazırlandığı iddia edildi. İngiltere hükümetinin İran'a karşı tavrını sertleştireceği ve bu bağlamda İran bağlantılı örgütlere yaptırım uygulayabileceği söyleniyor.

The Guardian'ın haberine göre Hizbullah'ın yasaklanması uzun süredir İngiltere'deki İsrailliler tarafından talep ediliyordu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın İran'a karşı adımları artırmaktan yana olduğu, İran üzerindeki baskıyı artırmak için yeni yollar izlenmesini istediği aktarılıyor.

Hizbullah'ın askeri kanadını yasaklayan İngiltere, örgütle temasları sürdürmek için siyasi kanadının varlığına izin veriyor.

İŞÇİ PARTİSİ'NDEN DE DESTEKLEYENLER VAR

Muhafazakar hükümetin Hizbullah'ı yasaklama girişimi, İngiltere İşçi Partisi içerisindeki kimi isimler tarafından da destekleniyor.

İşçi Partisi içerisindeki İsrail'in Dostları grubunun liderliğini yapan Joan Ryan, örgütün siyasi ve askeri kanadı arasında "gerçek bir ayrım olmadığını" savunarak, örgütün tamamının "İsrail'in bitmesini istediğini", bu sebeple örgütün yasaklanması gerektiğini savunuyor.

HİZBULLAH LÜBNAN HÜKÜMETİNİN PARÇASI DURUMUNDA

İngiltere İçişleri Bakanlığı değerlendirmesinde, Hizbullah'ın "İsrail'e karşı silahlı direniş örgütü" olduğu söyleniyor.

Hizbullah'ın İngiltere'de yasaklanması durumunda, İngiltere ile Lübnan arasındaki ilişkiler zarar görecek.

Lübnan hükümetinin parçası olan Hizbullah, hükümette bakanlıklara da sahip.