'Berat'ın kutusu': Erdoğan, Esad'ın Hariri'yi desteklememesine bozulmuş

Wikileaks'in yayımladığı Berat Albayrak e-postalarında, Erdoğan'ın 2011 yılındaki krizden önce Esad'la Lübnan nedeniyle bozuştuğu yazılıyor. Postalarda Türkiye'nin Esad'a karşı tutumunun nasıl sertleştiği de aktarılıyor.

Haber Merkezi

Wikileaks'in yayımladığı Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'a ait e-postalardan önemli bilgiler çıkmaya devam ediyor.

30 Nisan 2011 tarihinde Sabah Gazetesi Başbakanlık Muhabiri Yahya Bostan'dan Serhat Albayrak'a giden "Suriye off the record bilgi notu" başlıklı e-postada, Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye'de nasıl ele alındığı aktarılıyor.

Erdoğan ile Esad arasındaki dostlukta "kırılma" yaşandığını söyleyen Bostan, bu kırılmanın ilk işaretlerinin, krizden önce Doha'da Lübnan hükümet müzakereleri sırasında görüldüğüne dikkat çekiyor.

O sırada Erdoğan ile Esad'ın telefon görüşmesi yaptığını, ancak Esad'ın daha önceki tavrından farklı olarak bu konuda sert bir tutum aldığını ve Erdoğan'ın (Suudi destekli) Saad Hariri telkinine Esad'ın karşı çıktığını söylüyor.

Yahya Bostan'a göre, Suriye'nin 2005'teki Refik Hariri suikastinin ardından yaşadığı uluslararası izolasyonu aşmasında Türkiye'nin verdiği desteğe Esad "vefa" göstermemişti.

TÜRKİYE'DEN 'BAHAR' DESTEĞİ

"Bölgenin tek demokratik ülkesi Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kalkışmalara 'makul' bir oranda destek veriyor. Tunus, Mısır daha sonra Libya için ortaya koyduğu desteği, Suriyelilerden esirgemesi çelişkili olur" diyen Bostan, Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmelere dikkat çekiyor.

Sabah muhabiri, Suriye'ye yönelik uluslararası tepkilerin artmasının beklendiğini, Türkiye'nin de bu tepkiler Şam'a yönelik bir askeri müdahaleye dönüşmeden "sorun çözücü olarak" ön plana çıktığını savunuyor.

ESAD'A ÇEKİL MESAJI

Ankara'nın Suriye konusunda kafasının karışık olduğunu vurgulayan Bostan, Esad'ın açıklamalarının "kızgınlık yarattığını" söylüyor.

"Suriye’de akan her kan, Ankara’nın Esad’dan uzaklaşmasına neden oluyor" diyen muhabir, e-postayı yazdığı günden önce Ankara'da yapılan toplantılarda ilk kez Esad'a "çekil" çağrısının yapılmasının gündeme geldiğini belirtiyor.

ESAD TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?

Bostan 29 Nisan 2011 tarihinde Dışişleri Konutu'nda ve AKP Genel Merkezi'nde yapılan toplantılara ilişkin de önemli bilgiler veriyor.

Bostan o toplantılardan şunları aktarıyor:

Toplantının “Suriye’den Türkiye’ye göç ihtimali” konusunda yapıldığı kamuoyuna yayıldı, ancak toplantı bununla birlikte başka detaylar üzerinde de yoğunlaştı. Öte yandan buna benzer bir toplantı saatler öncesinde AK parti genel merkezinde yapıldı. AK Parti’deki toplantı, Dışişleri Konutu’ndaki toplantıya bir hazırlıktı. Bu toplantıya içişleri eski bakanı Beşir Atalay, Erdoğan’ın eski başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Başbakanlık Müsteşarı Efgan Ala ve üst düzey bazı isimler katıldı. Toplantıdaki hava “Ankara’nın Esad’a destekten vaz geçme noktasına geldiği” şeklinde temayüz etti. Esad’a 3 mesaj gönderilmesi gerektiği konuşuldu. Daha fazla kan dökme, görevi bırak, demokrasiye geçiş sağlansın. Ayrıca Esad’ın Türkiye’ye getirilmesi seçeneği üzerinde de duruldu. Bu karar alıcıların koridorlarında dolaşan bir dedikodu, ancak yabana atmamak gerekiyor: Suriye’de olaylar başladığı günlerden bu yana, her ihtimale karşı Esad için bir uçak bekletiliyor.