ABD'li eski bir diplomat: Husiler mezhep temasına nadir başvurur, Körfez ülkeleri İran bağını abartıyor

ABD, Suudi Arabistan'ın Yemen operasyonuna destek verirken, Husilere yönelik medya kampanyasına karşı sesler de yükseliyor.

Dış Haberler

Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin Yemen'e yönelik saldırısına destek veren ABD'de akıl birliğine varılmadığı görülüyor.

New York Times'ta Mark Mazzetti ve David D. Kirkpatrick imzasıyla çıkan "Ortadoğu'da ABD hedefleri ve ittifaklarının siyaset yapbozu" başlıklı yazıda, ABD'nin Ortadoğu'daki kaosu yönlendirmeye çalışırken Yemen'de yeni bir çatışmanın içine yuvarlandığı belirtiliyor.

Yemen'de Husi karşıtı Suudi saldırısına destek veren ABD'nin Suriye ve Irak'ta İran'la aynı cephede olduğunu söyleyen yazarlar, Tıkrit'te İran komutasında yönetilen operasyona da Perşembe günü hava saldırılarıyla destek verildiğini öne sürdüler.

Yazarlar, İran ile ABD'nin nükleer müzakerelerinde de anlaşmaya yaklaşıldığını, ancak bu durumun Suudi Arabistan ve İsrail'de alarm zillerinin çalmasına neden olduğunu kaydediyorlar.

'ABD'NİN BİR STRATEJİSİ VAR MI?'
Ortadoğu'da eski yönetimlerin güvenilirliklerinin kaybolduğunu, ancak bunların yerine yeni bir model önerilemediğini söyleyen yazarlar, yerel ve bölgesel güçlerin kendi içlerinde kavgaya tutuştuğunu ve bu şekilde yeni düzene şekil vermeye çalıştıklarını belirtiyorlar.

Obama yönetiminin "yama" politikasının "yapboz" olduğunu söyleyen Brookings'den bir araştırmacı ve eski bir Dışişleri yetkilisi, bunun hem yönetimin uyumlu siyaset üretememesinden hem de bölgedeki iktidar mücadelelerinin karmaşık yapısından kaynaklandığını ileri sürüyor.

Obama'nın bölgede uzun vadeli bir stratejisinin olmadığı gerekçesiyle eleştirildiğini söyleyen yazarlar, ABD'nin bölgedeki kaosu daha da derinleştirmesinden korkulduğunu yazıyorlar. 

'MEZHEPÇİLİĞİ SUUDLAR YAYIYOR'
Yemen konusunda bazı Ortadoğu uzmanlarının Husileri İran'ın "kuklası" olarak gördüklerini söyleyen Times yazarları, eski bir diplomatın görüşlerine başvuruyorlar.

ABD'nin eski Yemen büyükelçilerinden Stephen Seche, Husilerin kendi mücadelelerini nadiren mezhepçilikle tanımladıklarını ve Körfez ülkelerinin Husiler-İran ilişkisini abarttığını düşünüyor.

Seche, "Bu mezhepçilik sorununu Suudiler ve Sünniler yaptı" derken, askeri müdahale ile birlikte Sünni dünyanın İran'a "arka bahçemizden çıkın" dediğini savunuyor.

National Democratic Institute'tan Leslie Campbell ise, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin, Yemen saldırısı ile birlikte ABD'ye "İran'la müzakere" konusunda mesaj verdiğini öne sürüyor.