GASTE’nin etiği Facebook’a dayanıyor

Ücretsiz olarak İstanbul’da dağıtılan Zapsu'nun “Gastesi”, “Soru-Cevap” bölümünde, bir kuraldışılığa imza attı. Fotoğraflarını izinsiz kullandığı kişilerin isimlerini değiştiren Gaste, fotoğraf sahiplerinin adlarına görüş yazıyor.

soL(HABER MERKEZİ) Cüneyt Zapsu'nun tabloit olarak yayınladığı ve AKP'nin "kentsel dönüşüm" icraatları çerçevesinde haberlerle ve reklamlarla oluşturulan, İstanbul'da ücretsiz dağıtılan günlük gazete, "Gaste", bu kez yalan habercilikle ve "etik" yoksunluğuyla kendinden söz ettirdi.

Gazetenin 30 Nisan tarihli sayısının eğlence sayfasının "Soru-Cevap" bölümünde ağzından görüş yazılan Yılmaz Alışkan, isminin değiştirilerek fotoğrafının izinsiz kullanıldığını görünce şaşırmak bir yana öfkelendiğini söylüyor.

Facebook gazeteciliğinin ömrü yatsıya kadar
Alışkan'ın Facebook'tan portre şeklinde kesilen fotoğrafı Sedat Çetin ismiyle yayınlanırken, ağzından da görüş yazılmış. Asıl fotoğrafta kendisiyle yer alan arkadaşının da görüşlerine yer veren gazete, günümüzde basın etiği konusunda da ibretlik tablo çiziyor. Alışkan'ın Anadolu Üniversitesi'nde iletişim bölümünde öğrenim görmesi Gaste'nin sert kayaya çarptığını gösteriyor. Ağır sömürü koşullarında çalışan muhabirlerin ve stajyer gazetecilerin başvurduğu bu yol, çoğu basın çalışanı tarafından kullanılagelse de, haberciliği, patron-işçi ilişkisini ve holding basınının dayattığı koşulları, ahlaksızlık görünümünde günlük yaşamımıza taşıyor.

Yaşadığı durumla ilgili soL'a görüşlerini ileten Yılmaz Alışkan, Gaste'nin "haberciliğini" manipülasyon olarak değerlendirirken, yalan haberciliği de gazetenin ilkelerine ters düşmediğini düşünüyor.Alışkan, sözlerinde, "Bu tip yayınların en önemli görevleri manipülasyon yaratmak ve gerçekleri çarpıtmaya çalışmaktır. Bu yüzden pek şaşırdığımı söyleyemem. Kullanılan fotoğraf 3 Kasım 2007 tarihinde Ankara'da bir mitingde arkadaşımla birlikte çekilmiştir. Fotoğrafı ise Facebook'ta arkadaşımın sayfasından alınmış. Bu yüzden arkadaşımın adı-soyadı doğru yazılmıştır. Benim ismim ise kendileri tarafından uydurulmuştur" ifadelerine yer veriyor.

Alışkan, kitle iletişim araçlarının toplumu bilgilendirmek gibi bir amacı olduğunun altına çizerken, holding medyasından ahlaki davranış beklemenin ise geçerli olmadığını söyledi.

Gaste'nin yayıncılık anlayışı AKP özgürlüğünün eseri
Gaste'nin davranışının suç olduğunu ifade eden Alışkan, özel hayatına müdahale edildiğini vurgulayarak yargıya başvurmayı düşünüyor ve ekliyor : "Böylelikle AKP yandaşı medyanın gerçek yüzü daha rahat ortaya çıkacaktır. Her daim "özgürlük", "demokrasi" söylemlerini ağzında düşürmeyen AKP yandaşı medyanın "özgürlük" ve "demokrasi"den anladığı da kişilerin fotoğraflarını izinsiz olarak alarak kendi çıkarları doğrultusunda kullanmadır."