Bakan kömürü keşfetti!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek “İran'dan Rusya'dan gelen gazın zaman zaman aksaması bizi tabii ki tedirgin ediyor. Buna karşı ne yapmamız lazım?” diye sordu. Bakana göre kömür dağıtmak sosyal devletin bir gereği.

soL (HABER MERKEZİ) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, bunu gidermek için çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bunun için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklara büyük önem verdiklerini ifade eden Güler, rüzgar ve güneş enerjisi, diğer taraftan su ve jeotermal enerji konusunda çok ciddi adımlar atıldığını hatırlattı.

''Öte yandan dışa bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Bu çok önemli bir şey. İran'dan Rusya'dan gelen gazın zaman zaman aksaması bizi tabii ki tedirgin ediyor. Buna karşı ne yapmamız lazım?" diye konuşan Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı vasıtasıyla petrol ve doğal gaz aramalarına ağırlık verdiklerini, diğer taraftan da kömür arama faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi.

Günaydın!
Türkiye'nin önemli kaynaklarından biri olan kömürde de büyük hamleler yapıldığına işaret eden Güler, 2,4 milyar ton yeni kömür bulduklarını açıkladı. Bakan Güler, kömürün elektrik santrallerinin yanı sıra ısınma amacıyla da kullanılacağını vurgulayarak, ''Kömür bir parça hakkı yenen, eleştirilen bir kaynak. Kömür, kirli, pis bir kaynak olarak gösteriliyor. Halbuki, ABD elektriğinin yüzde 50'den çoğunu kömürden elde ediyor. Almanya, Rusya ki doğal gaz kaynakları olan bir ülke, o da kömürünü gayet yaygın bir şekilde kullanıyor. Ama bize gelince nedense kömür, eleştirilen bir yakıt olarak gösteriliyor. Etrafı kirleten, çevre dostu olmayan bir yakıt olarak gösteriliyor'' diye konuştu.

Sosyal devlet kömür dağıtır
Bakanlık olarak, bunu önlemek için çok yoğun bir kampanya başlattıklarını anlatan Güler, sosyal devlet olma ilkesinden hareketle 6 yıldır maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara her yıl 1,5 milyon tondan fazla olmak üzere kömür dağıtımı gerçekleştirdiklerini anımsattı. Güler, kömürleri çıkarıp dar gelirli vatandaşlara dağıttıklarının altını çizdi.

Bakan Güler, konuşmasının ardından BİLTEM Mühendislik tarafından yapılan ve ilk kez Barakfa'daki sanayi bölgesinde bulunan Derhan Konfeksiyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin fabrikasında uygulanan, ''Çift yakıtlı dumansız kazan ve dumansız soba''nın tanıtımını yaptı. Güler, 'Bu kazan hem kömür yakacak, hem de doğal gaz veya fuel-oil yakacak. Doğal gaz kesildiği zaman hemen yerli kömürümüz imdada yetişecek. İşte bu dışa bağımlılıkla mücadelede en önemli adımlardan bir tanesi" şeklinde konuştu.