“Özgür Suriye” bu subaylarla mı kurulacak?

Suriye’de bir süredir muhalefetin dağınıklığı ve nasıl silahlanacağı tartışılıyordu. Daha önce kuruluşunu ilan eden muhalif subay örgütü “Özgür Suriye Ordusu”, Esad rejimine karşı silahlanacağını ve Libya benzeri bir durum yaratmak istediğini ilan etti.

Suriye’de Esad’ı devirmek için hesap yapan emperyalistler ve içerideki muhalefet, bir süredir kendi iç dağınıklıklarını nasıl gidereceklerini tartışıyorlar. Suriye muhalefeti, tek bir “cephe” etrafında toplanamadığı gibi, silahlı mücadele ve dış destek konusunda da Libyalı muadillerine nazaran bir hayli geç kalmış durumdalar. Örneğin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, daha önce ABD olarak Suriye içinde “kimi destekleyeceklerini bilemediklerini” belirtmişti.

soL, daha önce yaptığı bir dizi haberde, Esad rejimine sırt çevirmiş subayların oluşturduğu iki örgüte dikkat çekmişti: Bunlarda birisi, Antakya’da bir Türk istihbarat yetkilisiyle görüştükten sonra kayıplara karışan ve daha sonra Suriye devletinin elinde olduğu ortaya çıkan Hüseyin Harmuş’un liderliğini yaptığı Özgür Subaylar Hareketi. Diğeri ise, Riyad Asaad’ın başını çektiği Özgür Suriye Hareketi. soL, her iki grubun da Antakya’da Türk yetkililer tarafından silahlandığına dair bir iddiayı gündeme taşımıştı.

Şimdi de, Özgür Suriye Hareketi’nin (ÖSH) lideri Asaad’ın Washington Post’a yaptığı açıklamalar gündemde. WP’nin bu haberinden sonra, neredeyse bütün Amerikan basını, “Suriye’deki isyan yeni bir aşamaya giriyor” türü yorumlarla Asaad’ın görüşlerine yer verdiler.

Libya gibi olmak ve ‘tampon bölge’ istiyorlar
ÖSH, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetimine karşı silahlı mücadeleye başladığını ilan etti. Washington Post’un telefonla ulaştığı Asaad, Esad yönetiminin güç kullanmadan ve kan dökülmeden devrilemeyeceğini söylerken, silahlı mücadele için “Şimdiki kayıplarımızdan daha fazlasını vermiş olmayız” dedi.

Asaad’ın bundan sonra söyledikleri ise daha ilginç. ÖSH’nin kısa vadeli amaçları şu şekilde olacak: Suriye hakkında uluslararası uçuşa yasak bölge kararı çıkartmak, “dost” ülkelerden silah temin edip topyekun bir saldırı başlatmak ve en önemlisi de, Suriye’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturmak. Asaad’ın bu demeçlerini, “Suriye-Türkiye sınırına yakın bir yerden” verdiğini hatırlatalım.

Bu işi becerebilirler mi?
Suriyeli muhaliflerin, aradan aylar geçmesine rağmen hala Esad yönetimine karşı bir iktidar alternatifi olmadığı biliniyor. ÖSH’nin silahlanma kararını almasının ardından da, en azından ABD için sorunlar bitmiş değil. Şam’daki ABD Büyükelçisi Robert Ford, Washington Post’a yaptığı açıklamada, Özgür Suriye Ordusu için, “hükümete veya hükümet ile protestocular arasındaki olaylara şu ya da bu şekilde müdahale edebilmek için sayılarının çok fazla olduğunu zannetmiyorum” dedi.

Zaten, WP’nin yayınladığı haberde de, gayet “temkinli” bir dil kullanılıyor. ÖSH’nin yaptığı birçok açıklamanın “abartılı” olduğunu yazan WP, bununla birlikte birçok askerin ordudan kaçmaya başladığını belirtiyor. Sünni askerlerin çoğunlukta ve “durumdan oldukça rahatsız” olduklarını iddia eden WP, ÖSH’nin ilan edilen amaçlarından bir bölümünü yaptığında bile “gidişatın tamamen değişeceğini” iddia ediyor.

(soL - Dış Haberler)